23.1.24

Σοκ στο Ισραήλ από τον θάνατο 21 στρατιωτών σε διπλό χτύπημα της Χαμάς

 Σοκ στο Ισραήλ από τον θάνατο 21 στρατιωτών σε διπλό χτύπημα της Χαμάς,

Το επιτελείο των ισραηλινών δυνάμεων επιβεβαίωσε τον θάνατο 21 στρατιωτών στη Γάζα, σε διπλή επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες σε δύο κτήρια όπου διεξάγονταν έρευνες από μονάδες του IDF.

O υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκαλάντ με μήνυμα στο Χ ανέφερε από την πλευρά του ότι «οι πεσόντες στρατιώτες μας είναι επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη των πολεμικών στόχων μας» και έκανε λόγο για ένα δύσκολο και οδυνηρό πρωί για το Ισραήλ. Οι σημερινές απώλειες του ισραηλινού στρατού είναι οι μεγαλύτερες μέσα σε μία ημέρα από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023.

Οι μάχες συνεχίζονται σήμερα ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Τις πρώτες πρωινές ώρες, Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για πυρά του πυροβολικού του Ισραήλ κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβονται ηγέτες της Χαμάς.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία διότι «οι εχθροπραξίες εντείνονται» στην πόλη, ενώ η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για κατάσταση «εξαιρετικά επικίνδυνη» στον τομέα όπου βρίσκεται άλλο νοσοκομείο, το Άμαλ («Ελπίδα»). Η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών PalTel ανακοίνωσε νέα διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο και των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα όπου η κατάσταση για τους άμαχους χαρακτηρίζεται ολοένα πιο κρίσιμη.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως έθεσε υπό τον έλεγχό του κέντρα διοίκησης της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς, ενώ ανακοίνωσε πως 200 μέλη του έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεών του στη Λωρίδα της Γάζας την 27η Οκτωβρίου. Μερίδα του ισραηλινού Τύπου θεωρεί υποτιμημένο τον επίσημο απολογισμό.

Ισραηλινή πρόταση για δίμηνη παύση

Το Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς, μέσω των μεσολαβητών, του Κατάρ και της Αιγύπτου, να υπάρξει δίμηνη παύση των μαχών και των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ανέφερε χθες Δευτέρα ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Η πρόταση δεν συνεπάγεται τον τερματισμό του πολέμου, θα πρόκειται για δεύτερη ανακωχή, όπως εκείνη με διάρκεια μιας εβδομάδας που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων κρατούμενων. Προβλέπει την επιστροφή των ομήρων στη ζωή και των πτωμάτων κατά φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα αφορά γυναίκες και τους άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Axios. Θα ακολουθήσουν οι γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό, οι άνδρες ηλικίας κάτω των 60 που δεν ανήκουν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, κατόπιν οι άρρενες ισραηλινοί στρατιωτικοί και, στην τελευταία φάση, τα πτώματα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, Ισραήλ και Χαμάς θα συνεννοηθούν εκ των προτέρων για τον αριθμό των παλαιστινίων κρατουμένων που θα αφήνονται ελεύθεροι για κάθε όμηρο ανά κατηγορία και κατόπιν για τα ονόματά τους, πάντα σύμφωνα με τον ιστότοπο. Κατά τη διάρκεια συνάντησής του χθες με μέλη οικογενειών ομήρων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε σε ισραηλινή πρωτοβουλία, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν είναι σε θέση να αποκαλύψει λεπτομέρειες για αυτή.

https://slpress.gr/