29.1.24

Κωνσταντινούπολη: Σύλληψη υπόπτου για την επίθεση στην καθολική εκκλησία

 

Δύο ένοπλοι με καλυμμένα πρόσωπα είχαν εισβάλει στον καθολικό ναό της Σάντα Μαρία στον Βαθυρρύακα την ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, το πρωί, ανοίγοντας πυρ και σκοτώνοντας έναν από τους εκκλησιαζόμενους

Eνα άτομο συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της τουρκικής αστυνομίας στο πλαίσιο των ερευνών για την ένοπλη επίθεση σε ρωμαιοκαθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη.

Περί τις 11.40 το πρωί, κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας της Κυριακής, δύο ένοπλοι με καλυμμένα πρόσωπα είχαν εισβάλει στον καθολικό ναό της Σάντα Μαρία στον Βαθυρρύακα (Μπουγιούκντερε) στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, ανοίγοντας πυρ.

Από τους πυροβολισμούς νεκρός έπεσε με τραύμα στο κεφάλι ένας άνθρωπος που βρισκόταν ανάμεσα στους εκκλησιαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 52χρονο θύμα της επίθεσης επισκεπτόταν το τελευταίο διάστημα την εκκλησία παρέα με τον θείο του, χωρίς όμως να είναι ο ίδιος Χριστιανός. Στα μέσα ενημέρωσης μίλησαν συγγενείς του, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είχε διαφορές με κανέναν, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός μεταξύ των πιστών, ήταν συνταξιούχος και είχε μία ελαφρά νοητική υστέρηση.
Στην εκκλησία την ώρα της επίθεσης βρισκόταν και ο γενικός πρόξενος της Πολωνίας Βίτολντ Λέσνιακ με τα παιδιά του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον ρωμαιοκαθολικό επίσκοπο της Πόλης Μασιμιλιάνο Παλινούρο, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του και επισήμανε ότι ουδείς πρέπει να επιτρέψει ο φόβος να επικρατήσει σε βάρος της κοινωνικής ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα.

Την εκκλησία επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια και δήλωσε ότι είναι καθήκον των αρχών να εντοπίσουν όποιον διέπραξε αυτή την επίθεση και να τον οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατόν: «είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε», κατέληξε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.kathimerini.gr