26.1.24

Τέλος στην υποβολή δηλώσεων για 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους

 

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τη δυνατότητα να μην υποβάλλουν φέτος τη φορολογική τους δήλωση έχουν 1 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι. Ολες οι σχετικές διαδικασίες θα γίνουν από την εφορία, γλιτώνοντας χρόνο αλλά και πρόσθετα έξοδα όπως ο λογιστής.

Σύμφωνα με το διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, από φέτος οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση.

Το βασικό έντυπο Ε1 θα είναι έτοιμο προς υποβολή από τη φορολογική διοίκηση. Το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να ελέγξουν εάν τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα κ.λ.π.

Όσοι διαπιστώσουν ότι όλα είναι συμπληρωμένα σωστά, θα πατήσουν απλά το κουμπί της υποβολής της δήλωσης και την ίδια στιγμή θα εκκαθαριστεί και θα εκδοθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Ωστόσο, όσοι θέλουν μπορούν να μην ασχοληθούν καθόλου με τη διαδικασία υποβολής, συμπλήρωσης και ελέγχου της δήλωσης. Εάν λοιπόν δεν κάνουν τίποτα, στις 30 Ιουνίου η δήλωση θα υποβληθεί αυτόματα για αυτούς και θα εκδοθεί και σε αυτή την περίπτωση το εκκαθαριστικό σημείωμα

Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου. Μέχρι τότε θα  έχει ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους, μέτρο το οποίο, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας, θα βάλει τέλος στις παρατάσεις.

Σημειώνεται ότι όσοι λάβουν χρεωστικό σημείωμα θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο τους σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2025. Οσοι επιθυμούν μπορούν να αποπληρώσουν τον φόρο τους εφάπαξ κερδίζοντας έκπτωση 3% 

Πέρα από τις ανωτέρω αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής ανακοίνωσε και τη λειτουργία εντός του 2024 νέων ψηφιακών εφαρμογών για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα θα ενεργοποιηθούν:

- Mobile apps:  Εφαρμογή κινητού για φορολογικές υπηρεσίες (πληρωμή φόρων, εξατομικευμένες ενημερώσεις και alerts, wallet με σημαντικά φορολογικά έγγραφα) και δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου και δελτίου αποστολής από το κινητό

- ΚΕΦ & AI chatbot: Ενισχυμένο Τηλεφωνικό Κέντρο ΑΑΔΕ και Chatbot τεχνητής νοημοσύνης για παροχή ενημέρωσης και πλοήγηση στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ

- End-to-end ψηφιακή διακοπή επιχείρησης

- Αναλυτικές ψηφιακές βεβαιώσεις Μητρώου με QR

- ΑΦΜ σε ανήλικα (β΄ φάση, ανήλικα από 1 έως 12 έτη)

- Διασύνδεση με ΓΕΜΗ για νέες μεταβολές λοιπών νομικών προσώπων

- End-to-end ψηφιακές μεταβολές έδρας και ΚΑΔ επιχείρησης

- Διαδοχή κληρονόμων στη διαχείριση αποβιωσάντων

- Εξουσιοδοτήσεις προσβάσεων στις εφαρμογές

- Μείωση ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα

- Ψηφιοποίηση λοιπών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου

- Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 σε δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων

- Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων

- Απλοποιήσεις στη βεβαίωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.