21.12.23

Το αμερικανικό F-35 έχασε το «Stealth Panel» Πετώντας πάνω από τον Ειρηνικό. Δεύτερο περιστατικό αναφέρθηκε από την αεροπορική βάση Kadena!


Το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου, ένα F-35A Lightning II που ανήκε στην 356η Μοίρα Μαχητών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ προσγειώθηκε στην ιαπωνική αεροπορική βάση Kadena. Σε ένα ασυνήθιστο περιστατικό, ανακαλύφθηκε ότι ένα ζωτικό εξάρτημα του αεροσκάφους stealth έλειπε κατά την προσγείωση.

Μετά την αποκάλυψη του περιστατικού, ένας εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας είπε ότι το προηγμένο μαχητικό stealth που επέστρεψε στη βάση του στην Οκινάουα χωρίς πάνελ μπορεί να έχασε το τμήμα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο εκπρόσωπος της 18ης πτέρυγας, η οποία είναι η πτέρυγα φιλοξενίας της USAF στην αεροπορική βάση Kadena, 1ος υπολοχαγός Robert Dabbs, δήλωσε ότι από το αεροσκάφος έλειπε ένα εξάγωνο πλευρικό πλαίσιο που είχε διαστάσεις 18 επί 12 ίντσες και ζύγιζε περίπου δύο κιλά. Το πάνελ βρίσκεται γενικά στη δεξιά πλευρά του αεροσκάφους, κάτω από το πιλοτήριο.

«Οι προσδοκίες είναι ότι η επιτροπή αναχώρησε από το αεροσκάφος πάνω από το νερό», φέρεται να είπε ο Νταμπς. «Δεν έχουμε λάβει αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς».

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η 18η Πτέρυγα ερευνούσε το θέμα. Συνέχισε διαβεβαιώνοντας ότι το Wing εξακολουθούσε να είναι πλήρως αφοσιωμένο στην ασφάλεια των πτήσεων και στην αυστηρή εκπαίδευση. Το F-35 Lightning II φέρεται να είχε αναχωρήσει κάποια στιγμή για εκπαίδευση το πρωί της ίδιας ημέρας. Ο πίνακας που λείπει καλύπτει τις εξωτερικές θύρες για ηλεκτρονικές συσκευές. Χωρίς το κομμάτι, το αεροσκάφος μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να μεταμφιεστεί, διαβρώνοντας έτσι τις δυνατότητες stealth του αεροσκάφους και καθιστώντας το εύκολο στόχο για τον εχθρό και τα συστήματα αεράμυνας του.  Ένας εκπρόσωπος του Γραφείου Άμυνας της Οκινάουα που εκπροσωπεί το ιαπωνικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε: «Η διασφάλιση της ασφάλειας είναι βασική απαίτηση για τη λειτουργία των αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και θα συνεχίσουμε να ζητάμε από την αμερικανική πλευρά να λάβει όλες τις πιθανές προφυλάξεις».

Με βάση την αεροπορική βάση Eielson στην Αλάσκα, το F-35 βρίσκεται επί του παρόντος σε εκ περιτροπής ανάπτυξη στην Οκινάουα. Μέχρι να εντοπιστεί μια μακροπρόθεσμη αντικατάσταση, το αεροσκάφος χρησιμεύει ως ένα από τα stand-in για 48 απαρχαιωμένα μαχητικά F-15C/D που στάθμευαν στο Kadena.

Τον Μάρτιο, τα 356 αεροσκάφη έφτασαν στην Ιαπωνία από την αεροπορική βάση Eielson, Αλάσκα. Επιπλέον, περισσότερα αεροσκάφη F-35 Lightning II από την 4η Μοίρα Μαχητών εντάχθηκαν τον Νοέμβριο.

Το πρόσφατο περιστατικό, το οποίο βρίσκεται τώρα υπό διερεύνηση, θυμίζει ένα παρόμοιο περιστατικό που αναφέρθηκε για πρώτη φορά πριν από αρκετά χρόνια, το 2017, κάπως στην ίδια τοποθεσία. Όταν το F-35 έχασε το πάνελ του στον Ειρηνικό πριν από έξι χρόνια

Ενώ πετούσαν μια αποστολή ρουτίνας στα ανοιχτά της Οκινάουα, τα πιο προηγμένα μαχητικά stealth της Αμερικής έχασαν έναν πίνακα τον Δεκέμβριο του 2017.

Εκείνη την εποχή, μια δήλωση από την 18η πτέρυγα της αεροπορικής βάσης Kadena παρατήρησε ότι ένα πάνελ έπεσε από ένα F-35A Lightning II περίπου στις 10:30 π.μ., περίπου 65 χιλιόμετρα ανατολικά του νομού του νότιου νησιού. Το πάνελ ζύγιζε μία λίβρα και είχε ύψος περίπου δώδεκα ίντσες και μήκος είκοσι τέσσερις ίντσες. «Μάλλον χάθηκε πάνω από τον ωκεανό».

Σύμφωνα με τη δήλωση, το ζήτημα ανακαλύφθηκε από τον πτέρυγα του πιλότου καθώς το μαχητικό ετοιμαζόταν να προσγειωθεί. Το τμήμα που έλειπε επιβεβαιώθηκε αργότερα από έλεγχο μετά την πτήση. Το είδος της εκπαίδευσης που πραγματοποιούνταν την ώρα του συμβάντος δεν αποκαλύφθηκε από στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Το αντικείμενο ανακαλύφθηκε εξαφανισμένο από τον πτέραρχο του πιλότου καθώς τα μαχητικά αεροσκάφη έρχονταν για προσγείωση» και αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι εξαφανίστηκε μετά από επιθεώρηση μετά την πτήση, ανέφερε η ανακοίνωση εκείνη τη στιγμή.

Το περιστατικό ταρακούνησε μερικά φτερά καθώς ήταν η πρώτη ανάπτυξη του F-35A Lightning II στην περιοχή. Μια ντουζίνα F-35A από την 34η Μοίρα Μαχητών με έδρα τη Γιούτα είχαν φτάσει στην Kadena τον περασμένο μήνα για εξάμηνη ανάπτυξη μόλις ένα μήνα πριν αναφερθεί αυτό το περιστατικό.  Δεδομένου ότι έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα τα τελευταία χρόνια, ο λαός της Ιαπωνίας είναι ευαίσθητος στις ιστορίες για αεροπορικά δυστυχήματα και πτώση εξαρτημάτων. Ο κύριος οδηγός για αυτό ήταν η ξαφνική συντριβή του ιαπωνικού μαχητικού F-35 stealth το 2019 λόγω του χωρικού αποπροσανατολισμού του πιλότου.

Σε ένα πρόσφατο περιστατικό, ένα V-22 Osprey κατέρρευσε στα τέλη του περασμένου μήνα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής λίγο έξω από το νησί Yakushima στη νοτιοδυτική Ιαπωνία ενώ ήταν καθ' οδόν προς την Οκινάουα. Οι ζωές και των οκτώ μελών του πληρώματος που επέβαιναν στο αεροσκάφος χάθηκαν.

Ένα F-35 που χάνει ένα πάνελ μπορεί να μην είναι απειλητικό για τη ζωή. Ωστόσο, προσθέτει στην παράνοια μετά τις συντριβές του Lightning II που έχουν αναφερθεί όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορα μέρη του κόσμου. Επιπλέον, χωρίς τον πίνακα, το εκτεθειμένο αεροσκάφος θα μπορούσε επίσης να έρθει στη γραμμή πυρός από έναν αντίπαλο στην περιοχή.

Το F-35A είναι το τελευταίο μαχητικό πέμπτης γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό, ευέλικτο, μαχητικό πολλαπλών χρήσεων με ικανότητα 9-G που ενσωματώνει τη σύντηξη αισθητήρων, τη μυστικότητα και την απαράμιλλη επίγνωση της κατάστασης.

Η USAF υποστηρίζει ότι με τη βοήθεια αυτών των εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών stealth στην αεροπορική βάση Kadena, η 18η Πτέρυγα θα συνεχίσει να είναι τοποθετημένη ώστε να αναπτύσσει θανάσιμη και αξιόπιστη αεροπορική δύναμη για να εξασφαλίσει την προστασία των συμμάχων των ΗΠΑ και έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό.

Η Kadena είναι στρατηγικής σημασίας και μπορεί να χρησιμεύσει ως περιοχή για τις αμερικανικές επιχειρήσεις σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για την Ταϊβάν λόγω της στενής της γειτνίασης τόσο με την Κίνα όσο και με την Ταϊβάν. Γνωστή ως «Keystone of the Pacific», η βάση φιλοξενεί μαχητικά καθώς και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, αεροπλάνα διοίκησης και ελέγχου και ελικόπτερα διάσωσης.

Ωστόσο, περιστατικά όπως αυτά είναι απίθανο να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στους κατοίκους της Οκινάουα, οι οποίοι διαμαρτύρονται άγρια ​​για την ιαπωνική και αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Τον περασμένο μήνα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στην κίνηση της κυβέρνησης να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία της Ιαπωνίας στα νοτιοδυτικά του έθνους ως απάντηση στις απειλές της Βόρειας Κορέας και της Κίνας.

«Έχουν περάσει 51 χρόνια από τότε που η Οκινάουα επέστρεψε στην Ιαπωνία, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε αναγκασμένοι να φιλοξενούμε περισσότερο από το 70 τοις εκατό των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα», δήλωσε ο κυβερνήτης της Οκινάουα Ντένι Ταμάκι στην εκδήλωση. «Αυτό είναι λάθος και πρέπει να αλλάξει»

 Οι Ιάπωνες είναι ευαίσθητοι στα ατυχήματα

Οι κάτοικοι της Οκινάουα είναι ευαίσθητοι στις ειδήσεις για αεροπορικά δυστυχήματα και πτώση συντριμμιών, μετά από πολλά περιστατικά υψηλού προφίλ τα τελευταία χρόνια. Ένα CH-53D Sea Stallion που ανήκει στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ συνετρίβη στην πανεπιστημιούπολη Ginowan του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Οκινάουα στις 13 Αυγούστου 2004, τραυματίζοντας τρία μέλη του πληρώματος.

Τον Δεκέμβριο του 2017, ένα παράθυρο έπεσε από το ελικόπτερο CH-53E Super Stallion του Σώματος Πεζοναυτών και προσγειώθηκε σε ένα αθλητικό γήπεδο δημοτικού σχολείου κοντά στη γραμμή φράχτη του αεροσταθμού Futenma του Σώματος Πεζοναυτών στο Ginowan. Εκείνη την ώρα εκεί κοντά έπαιζαν περίπου 40 παιδιά. Ένα παιδί τραυματίστηκε ελαφρά από πέτρα που πέταξε από παράθυρο που έπεσε.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ένα ατσάλινο εμπορευματοκιβώτιο πλοίων συνετρίβη ανεξήγητα στη θάλασσα από ένα ελικόπτερο Marine CH-53E Super Stallion.Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: να ξέρετε πως υπάρχει πλήρη απαγόρευση για τα ατυχήματα και της βλάβες των F-35 στης ΗΠΑ. Αν διαβάσαμε την είδηση είναι γιατί το δημοσίευσαν οι Ιάπωνες! Τράβηξαν την φωτογραφία κατά την προσγείωση και δεν μπορούσε να μείνει τίποτα πια κρυφό! Δεν είναι τυχαίο που και το άλλα ατύχημα εκεί έγινε και το δημοσίευσαν αμέσως. 

 


Πηγή: https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2023/12/f-35-stealth-panel-kadena.html