22.12.23

Βουβή οργή στις τάξεις των αστυνομικών για την οπαδική βία με θύματα συναδέλφους τους - Αμφισβητούν τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση

 Βαριά πέφτει η σκιά του σοβαρού τραυματισμού του άτυχου αστυνομικού με ναυτική φωτοβολίδα, μετά τα επεισόδια στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη, στην ΕΛΑΣ, με τους εκπροσώπους της να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα νέα μέτρα για την οπαδική βία, εκφράζοντας ενστάσεις.

Ήδη, οι αστυνομικοί έχουν επικοινωνήσει την έντονη αντίδρασή τους στην απόφαση να βρίσκονται εντός γηπέδων, ενώ η πρόσφατη κινητοποίηση τους με καθιστική διαμαρτυρία σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ήταν ένα γεγονός που δεν βλέπει συχνά η ελληνική πραγματικότητα.

Πόσο δε μάλλον, η "άρνησή" τους- έστω και για λίγη ώρα να αναλάβουν καθήκοντα, λίγες ημέρες μετά τη ρίψη της φωτοβολίδας στο πόδι συναδέλφου τους, στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι.

Αν και ο πρόεδρος της ΕΑΣΥΑ διέψευσε ότι επρόκειτο για άρνηση των ΜΑΤ να μεταβούν στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, υποστηρίζοντας ότι ήταν μία συμβολική ενέργεια για να καταδειχθεί ότι όλοι βρίσκονται στο πλευρό του συναδέλφου τους, εντούτοις αυτή η βουβή διαμαρτυρία δεν περνάει απαρατήρητη στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ούτε όμως και στην κυβέρνηση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάθε φορά που αναφέρεται στο θέμα της οπαδικής βίας και των νέων μέτρων που σχεδιάζονται ώστε να ανοίξουν τα γήπεδα στους φιλάθλους, "τοποθετεί" τους άνδρες της ΕΛΑΣ πολύ ψηλά, για όσα προσφέρουν στην ασφάλεια των πολιτών.

"Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε την ψυχολογία των υπηρετούντων στα ΜΑΤ και πως όλοι μηδενός εξαιρουμένου σκέφτονται πως από τύχη και μόνο δεν έχουν βρεθεί και αυτοί στην ίδια θέση", δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Αττικής, υποστηρίζοντας ότι "δεν υπήρξε άρνηση εντολής αλλά τα φώτα της δημοσιότητας πρέπει να παραμείνουν στραμμένα στα πραγματικά ζητήματα, που είναι η καταπολέμηση των οργανωμένων στρατών των γηπέδων, οι τραυματισμοί αστυνομικών, και ο ρόλος της ΕΛΑΣ στις αθλητικές εκδηλώσεις".

Παρέμβαση για τις κάμερες

Για τα μέτρα που έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν την οπαδική βία ενημερώθηκαν χθες οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ που συμμετέχουν στην SuperLeague, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διαμηνύει ότι όλοι πρέπει να βρίσκονται στην ίδια σελίδα και πως αν δεν εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις, τα γήπεδα δεν θα ανοίξουν.

Ο χρόνος τρέχει, το σχέδιο νόμου θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή με το νέο έτος, ενώ τα γήπεδα θα παραμείνουν κλειστά στους φιλάθλους μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου. Ενα βασικό κομμάτι των αλλαγών στα γήπεδα αφορά τη λειτουργία των καμερών, οι οποίες για την αστυνομία πρέπει να παίζουν ενεργό ρόλο.

Ειδικότερα, δεν θέλουν την τοποθέτηση τους μόνο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και στις εισόδους, στους κοινόχρηστους χώρους, στις θύρες αλλά και στις εξόδους, ενώ κατά την είσοδο προτείνουν οι φίλαθλοι να μην μπαίνουν φορώντας γυαλιά ή καπέλο, ώστε τα χαρακτηριστικά όλων να είναι ευκρινή.

Οσο για τη διάταξη η οποία προβλέπει ότι στην περίπτωση που λίγες ώρες πριν τον αγώνα διαπιστωθεί ότι δεν λειτουργούν σωστά οι κάμερες, η ομάδα θα τιμωρείται με κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδι στην επόμενη αγωνιστική και ο επίμαχος αγώνας θα διεξάγεται κανονικά, διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις. "Τέτοιες διατάξεις δεν βοηθούν" είπε ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, ενώ ο Γρηγόρης Γερακαράκος προσέθεσε οτι τέτοιες διατάξεις "μας βάζουν σε σκέψεις".

https://www.thetoc.gr/