22.12.23

Μακελειό στην Πράγα: Σκότωσε τον πατέρα του και μετά εκτέλεσε 14 άτομα - Υποπτος για άλλους 2 φόνους πριν από μία εβδομάδα

 

Η Τσεχία κήρυξε το Σάββατο ημέρα εθνικού πένθους, μετά το μακελειό στο Πανεπιστήμιο του «Καρόλου» στο κέντρο της Πράγας από τον 24χρονο φοιτητή, ο οποίος «γάζωσε» δεκάδες ανθρώπους στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της αστυνομίας, έχουν καταγραφεί 15 νεκροί (ανάμεσά τους και ο δράστης) και 24 τραυματίες, 9 από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα για τον μακελάρη της Πράγας, τον 24χρονο Ντέιβιντ Κόζακ, καθώς φαίνεται να εμπνεύστηκε από ένα φρικτό παρόμοιο γεγονός,  που σημειώθηκε στη Ρωσία το φθινόπωρο, όταν ένα 14χρονο κορίτσι πήρε μια καραμπίνα στο σχολείο της και σκότωσε έναν συμμαθητή της πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό της.

Ο 24χρονος είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του μέσα από μηνύματά του στο Telegram.

Εκεί, μάλιστα, είχε αναφέρει και το όνομα “Αλίνα Αφανασκίνα”, από την οποία “εμπνεύστηκε” την επίθεση. “Επιτρέψτε μου να συστηθώ, το όνομά μου είναι David. Θέλω να προχωρήσω σε ένοπλη επίθεση σε σχολείο και ίσως σε αυτοκτονία, η Alina Afanaskina με έχει βοηθήσει πάρα πολύ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πάντα ήθελα να σκοτώνω, πίστευα ότι θα γινόμουν μανιακός στο μέλλον. Τότε, όταν ο Ilnaz έκανε τους πυροβολισμούς, συνειδητοποίησα ότι ήταν καλύτερο να κάνω μαζικές δολοφονίες παρά κατά συρροήν δολοφονίες». 

Το απόγευμα της Πέμπτης ο 24χρονος Κόζακ άνοιξε πυρ από την οροφή του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Τσεχίας, εναντίον ανθρώπων που έτρεχαν πανικόβλητοι να γλιτώσουν, στη γέφυρα που περνά μπροστά από το κτίριο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Πρεσβεία, «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει Έλληνας μεταξύ των θυμάτων» στο μακελειό στην Πράγα.

Η αστυνομία, όπως μετέδωσε το BBC, άρχισε τις έρευνες για τον 24χρονο ένοπλο, ο οποίος ήταν φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο, τρεις ώρες πριν γίνει η φονική επίθεση, αφού ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός σε χωριό δυτικά της Πράγας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μακελάρης αφού πρώτα σκότωσε τον πατέρα του, στη συνέχεια ταξίδεψε δύο ώρες για να φτάσει στην Πράγα, για να συνεχίσει το αποτρόπαιο «έργο» του.

Αστυνομικοί ερεύνησαν πρώτα το κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ο φοιτητής επρόκειτο να παρακολουθήσει ένα μάθημα. Όμως εκείνος είχε πάει σε ένα άλλο, γειτονικό κτίριο και δεν τον βρήκαν εγκαίρως.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα “Daily Mail”, ο 24χρονος -ο οποίος μετά το μακελειό αυτοκτόνησε- είναι ύποπτος και για την διπλή δολοφονία πατέρα και κόρης, που βρέθηκαν νεκροί σε δάσος, κοντά στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την Daily Mail, οι Αρχές θεωρούν πιθανό το σενάριο ο Κόζακ να είναι πίσω και από αυτό το έγκλημα.

«Ένας 32χρονος πατέρας και η δύο μηνών κόρη του σκοτώθηκαν από πυρά στο δάσος Klanovicky κοντά στην Πράγα την περασμένη Παρασκευή. Αλλά δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιωθεί εάν ο Κόζαν έχει πραγματικά κάποια σχέση με τις δολοφονίες», ανέφερε ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ.

Τρόμο προκαλεί το βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο μακελάρης φωνάζοντας ανοίγει πυρ. 

Εντρομοι φοιτητές πηδούσαν από το παράθυρο και προσπαθούσαν να εισέλθουν στον κάτω όροφο.

Αφού πυροβόλησε και τραυμάτισε δεκάδες ανθρώπους στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πλατεία Γιαν Πλάχαν της Πράγας, μόλις είδε τους αστυνομικούς να πλησιάζουν, ο 24χρονος γύρισε το όπλο προς το μέρος του και έβαλε τέλος στη ζωή του.

Όλα τα θύματα σκοτώθηκαν εντός του κτιρίου. Οι Αρχές ανέφεραν ότι ο ένοπλος διέθετε «τεράστια ποσότητα όπλων και πυρομαχικών».

Πώς έζησε Έλληνας καθηγητής το μακελειό

Ο Κωνσταντίνος Τσίβος, επίκουρος καθηγητής Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Καρόλου της Πράγας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Την ώρα της επίθεσης δεν ήμουν στο κύριο κτίριο της επίθεσης, αλλά την Πρυτανεία, δηλαδή σε μια απόσταση 500 μέτρων. Εκείνη την ώρα ήταν περίεργο, γιατί ακούσαμε πολλά περιπολικά. Μετά το μάθημα είδα email από την γραμματεία, που ζητούσε να κλειδωδούμε στις αίθουσες. Από τα social media μάθαμε για την επίθεση», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Έλληνας φοιτητής στην Πράγα: «Ήμουν από τους τυχερούς….»

Στο σημείο του μακελειού μισή ώρα πριν αρχίσουν οι πυροβολισμοί στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα βρισκόταν Έλληνας φοιτητής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «Ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Γιάννης Δικαίος περιέγραψε τις στιγμές τρόμου που βίωσε υπογραμμίζοντας « σήμερα είχα κατέβει στο κέντρο το πρωί όπως όλος ο κόσμος είναι γιορτινές οι μέρες και η πόλη ήταν γεμάτη, υπήρχε παντού πολύς κόσμος

Παραδόξως υπήρχαν και πολλοί Έλληνες το οποίο σχολιάστηκε πολύ. Έτυχε να περνάω από εκείνο το μέρος σήμερα Πέμπτη τα πανεπιστήμια εξακολουθούν να έχουν ακόμη μαθήματα. Είναι ένα σημείο που μαζεύει πολύ κόσμο. Ήμουν από τους τυχερούς γιατί έφυγα περίπου μισή ώρα πριν γίνει αυτό το σκηνικό

Στην πορεία βλέπαμε μεγάλη κινητοποίηση, πολλά πυροσβεστικά, ασθενοφόρα δεν ξέραμε τι είχε γίνει»

Στην συνέχεια, ο ίδιος αναφέρθηκε στους Έλληνες φοιτητές που βρίσκονταν στο Πανεπιστήμιο

Έχω προσωπικά μιλήσει με πάνω από 10-15 άτομα, δόξα τω θεώ όλοι είμαστε καλά. Ελπίζουμε να μην είναι ανάμεσα στους νεκρούς Έλληνας τουρίστας γιατί φέτος ο πληθυσμός των Ελλήνων τουριστών είναι τεράστιος υπάρχουν διάφορα τουριστικά ξενοδοχεία

Γενικά, υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση. Το σοκ είναι μεγάλο ήμασταν όλοι εκεί γύρο, ήταν θέμα χρόνου. Ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί», καταλήγει ο κ. Δικαίος.

https://www.real.gr/