4.12.23

Τι σημαίνει για την Ελλάδα ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη - Η απάντηση Λέκκα


Ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ έβγαλε στους δρόμους τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης και των γύρω περιοχών.

 Σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών σημειώθηκε στις 9:42 πμ ώρα Ελλάδας (τοπική 10:42 πμ) στην περιοχή του κόλπου του Γκέμλικ στο νότιοανατολικό τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά, με τους Τούρκους να ανησυχούν για τον Big One, ο οποίος θα χτυπήσει κάποια στιγμή την Κωνσταντινούπολη.

Το εστιακό βάθος του πρωινού σεισμού κατεγράφη στα 8,98 χλμ, με τη δόνηση να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στην Κωνσταντινούπολη, κυρίως στην ασιατική πλευρά της μεγαλούπολης, στην Προύσα και στις γύρω περιοχές.

Προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί απώλειες ή ζημιές τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στις περιοχές γύρω από αυτήν, ενώ υπάρχει σύσταση από τον Δήμαρχο γειτονικής πόλης, Χέρι Τουρκιλμάζ, οι κάτοικοι να παραμείνουν έξω από το σπίτι τους, αν είναι χτισμένο πριν από το 1999.

Υπενθυμίζεται πως τα επόμενα χρόνια αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων, μία μεγάλη σεισμική δόνηση στην Κωνταντινούπολη.

Πώς επηρεάζει την Ελλάδα ο σεισμός

Προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί από τη συγκεκριμένη σεισμική δόνηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, κ. Ευθύμιο Λέκκα, η σημερινή δόνηση στην Τουρκία έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα.

«Η ανησυχία ουσιαστικά αυξάνεται, δεδομένου ότι ναι μεν έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό σεισμό, ένα σεισμό της τάξεως των 5,2 βαθμών, επιφανειακό σεισμό, αλλά ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε όχι στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά σε ένα παράλληλο ρήγμα το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα».

«Είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός. Είναι δηλαδή σε ένα κλάδο του ρήγματος που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα πριν 20 λεπτά περίπου έδωσε το σεισμό του 5,2 βαθμών και δείχνει ουσιαστικά ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει».

«Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη θα επηρεάσει και την Ελλάδα», τόνισε και πρόσθεσε πως «όταν θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα δούμε τα χαρακτηριστικά για να δούμε εάν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο». «Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος όπως επηρεάστηκε το 1999», κατέληξε.

Προς το παρόν οι επιστήμονες, όπως τονίζει, δεν μπορούν να πουν αν ήταν η κύρια δόνηση.

Έκλεισε με ένα εφιαλτικό σενάριο για τον σεισμό που κάποια στιγμή θα έρθει στην Κωνσταντινούπολη.

«Το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί σίγουρα. Όσο αργεί, όμως, ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος».

https://www.ieidiseis.gr/