21.12.23

Επίδομα ρεύματος: Ποσά έως και 480 ευρώ για όσους ζεσταίνονται με ηλεκτρική ενέργεια – Οι δικαιούχοι

 

Με τις πληρωμές του πρώτου «κύματος» των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης να γίνονται σήμερα, ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν στο «περιβόητο» επίδομα ρεύματος: Η πλατφόρμα myΘέρμανση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αυτή που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις και εκείνων που θα θεωρηθούν δικαιούχοι της ενίσχυσης για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιδότηση αφορά την κατανάλωση κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου ’24 και όσους «ζεσταίνονται» με ρεύμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Το επίδομα ρεύματος δεν θα δοθεί σε εκείνους, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ή δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.).

Τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους της επιδότησης για το ρεύμα αρχίζουν από τα 45 ευρώ και θα φτάνουν έως και τα 480 ευρώ. Το «μοντέλο» βάσει του οποίου θα υπολογιστεί η ενίσχυση θα είναι ανάλογο εκείνου που εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης.

Πότε αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για το ρεύμα  

Σε αυτή την περίπτωση το Υπουργείο Ενέργειας, θέτει ως βάση υπολογισμού το ποσό των 60 ευρώ, τα οποία πολλαπλασιάζονται με τον ειδικό συντελεστή που έχει κάθε περιοχή της ελληνικής επικράτειας με βάση τις βαθμοημέρες, δηλαδή το πόσο κρύο κάνει. Για τις περιπτώσεις που θα επιδοτηθούν υπάρχει η παραδοχή ότι το 60% του λογαριασμού για ηλεκτρικό ρεύμα αφορά στη θέρμανση.

Η υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα ρεύματος υπολογίζεται πως θα ξεκινήσουν ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα και οι δικαιούχοι θα πρέπει να επισκεφτούν την πλατφόρμα myΘερμανση της ΑΑΔΕ για να αιτηθούν την ενίσχυση.

Υπάρχει πάντως μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης για το ρεύμα δεν θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αλλά θα τα δουν ως έκπτωση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και συγκεκριμένα εκείνον που θα καλύπτει το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2023.

Τα εισοδηματικά όρια για το επίδομα ρεύματος

Τα εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος ρεύματος, είναι ίδια με εκείνα της ενίσχυσης για θέρμανση. Δηλαδή, διαμορφώνονται:  

  • Στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και
  • στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο
  • ενώ το εισοδηματικό όριο αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Συνεπώς, το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας φτάνει έως 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.  

https://www.panhellenicpost.com

https://www.enikos.gr