1.11.23

Γενί Σαφάκ για Ζουράφα: «Το ανακοίνωσαν τα ελληνικά Media... Η Τουρκία πήρε πίσω την ‘κατεχόμενη’ νησίδα»


Η νησίδα Ζουράφα, που βρίσκεται μεταξύ της Ίμβρου και της πόλης Αίνος στο Αιγαίο Πέλαγος και στην περιοχή όπου η Τουρκία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα, άνοιξε την πόρτα σε μια νέα κρίση στην Ελλάδα, γράφει η Γενί Σαφάκ.
Τα ελληνικά δημοσιεύουν άρθρα με τίτλο «Μια εξαιρετική πρόκληση από την Άγκυρα: Η Τουρκία προσάρτησε μια στρατηγικής σημασίας «ελληνική νησίδα».


Στην επίμαχη είδηση, η Άγκυρα με επίσημη επιστολή της δήλωσε ότι η βραχονησίδα βρίσκεται σε δικό της έδαφος και ανακοίνωσε ότι την προσάρτησε.
Η Τουρκία, από την άλλη, έδωσε νότα προς την Ελλάδα, αναφέροντας ότι η περιοχή όπου ξεκίνησε σήμερα την άσκηση είναι υπό την κυριαρχία της.
Ιδού οι καυτές εξελίξεις στην περιοχή…
Η βραχονησίδα Ζουράφα, ένας από τους εκατοντάδες αμφισβητούμενους βράχους στην περιοχή, απέχει 6,4 μίλια από το νησί της ελληνικής Σαμοθράκης και 14,2 μίλια από την τουρκική ενδοχώρα.
Ο βράχος έχει μια κατασκευή καθώς η Ελλάδα έριξε μπετόν και έστησε πάνω του έναν φάρο τη δεκαετία του 1980. Επομένως, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι ο βράχος βρίσκεται στην επικράτειά της.
Έχει στρατηγική σημασία όσον αφορά την αλιεία και την άμυνα
Η βραχονησίδα Ζουράφα έχει στρατηγική σημασία όσον αφορά την αλιεία και την άμυνα λόγω των διεκδικήσεων της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.
Τι γράφουν οι Έλληνες
Τα ελληνικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν τις τελευταίες εξελίξεις για το νησί, που εδώ και καιρό έχει προκαλέσει διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, με την είδηση ​​με τίτλο «Ακραία πρόκληση από την Άγκυρα» και «Η ελληνική νησίδα προσαρτήθηκε».
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η Τουρκία προσάρτησε τον βράχο, που έχει στρατηγική σημασία για την Ελλάδα, με επίσημη διεθνή επιστολή.
Σε άρθρο αναφέρθηκε ότι η Ζουράφα είναι τουρκικό έδαφος και τα αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα ανήκουν στην Τουρκία.
Η είδηση ​​περιελάμβανε επίσης τους ακόλουθους ισχυρισμούς:
«Θα πραγματοποιήσει (η Τουρκία) επιχειρησιακές δοκιμές πυραύλων S-400 στη «Νησίδα Ζουράφα υπό ελληνική κυριαρχία» και στην περιοχή της, σε συνεργασία με τουρκικά F-16 και UAV, μεταξύ 30 Οκτωβρίου 2023 και 2 Νοεμβρίου 2023».
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η ελληνική κυριαρχία ήταν «κατειλημμένη» με την άσκηση, η αντίδραση της Τουρκίας ήρθε με ταχύτητα τζετ.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς με τη διεθνή ανακοίνωση με αριθμό A7847/23, η Άγκυρα τόνισε ότι η περιοχή ασκήσεων έχει σίγουρα τα αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας.
Από την άλλη πλευρά, αναφέρθηκε ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εντός των συνόρων του FIR (Περιοχή πληροφοριών πτήσης) Κωνσταντινούπολης και ότι η «ελληνική κυριαρχία» που διεκδικεί η Ελλάδα στο νησί Ζουράφα είναι κατοχή, η νησίδα είναι τουρκικό έδαφος και ως εκ τούτου θα πραγματοποιηθεί η άσκηση.
Η πρώτη κρίση ξέσπασε το 2016
Οι συζητήσεις για τη βραχονησίδα Ζουράφα ξέσπασαν στις 13 Ιανουαρίου 2016, όταν τουρκικό ελικόπτερο Sikorsky πέταξε στην περιοχή. Η Ελλάδα ισχυρίστηκε ότι το ελικόπτερο πέταξε πάνω από το ελληνικό έδαφος και δήλωσε ότι θα αναζητήσουν τα δικαιώματά τους στις διεθνείς αρχές.
Τον Φεβρουάριο του 2022, σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής προσπάθησαν να απομακρύνουν τον İlker Özdemir, ο οποίος ψάρευε κοντά στη Ζουράφα, από την περιοχή και ο Özdemir δήλωσε ότι η περιοχή βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και το ψάρεμα ήταν εντός των νόμιμων ορίων.
Τζιχάτ Γιαϊτσί: Η Ζουράφα ανήκει στην Τουρκία
Ο πατέρας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, ο συνταξιούχος Αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτσί, στην τότε δήλωσή του, είπε, «Το νησί της Ζουράφας ανήκει στην EGAYDAAK ( 152 νησιά και βραχονησίδες που διεκδικούν οι Τούρκοι) και δεν ανήκει στην Ελλάδα.

Yeni Safak

The Hellenic Information Team

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com