11.11.23

Ακάθεκτος ο IDF κατέλαβε έντεκα θέσεις προπύργια της Χαμάς- Έκτακτη ενιαία Σύνοδος κορυφής για τη Γάζα Αραβικού Συνδέσμου- Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

 

Ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει άμεση παύση των εχθροπραξιών και ειρήνη στη Γάζα, καλώντας τις μουσουλμανικές χώρες να αναλάβουν δράση κατά του Ισραήλ

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στη Λωρίδα της Γάζας, με τις δυνάμεις του IDF να σφυροκοπούν ανελέητα τοποθεσιες-στόχους από αέρα, ξηρά και θάλασσα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο IDF κατέλαβε έντεκα (11) θέσεις προπύργια της Χαμάς στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Έντεκα (11) θέσεις προπύργια-φυλάκια της Χαμάς κατελήφθησαν  από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας από τον IDF, σύμφωνα με Ισραηλινό ΜΜΕ το οποίο παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις του πολέμου, το οποίο επισημαίνει:

 

Επίσης σε ολονύκτιες επιχειρήσεις, δυνάμεις της Ταξιαρχίας Nahal βρήκαν και κατέστρεψαν μια είσοδο σήραγγας κοντά σε ένα σχολείο.

Εν τω μεταξύ, η 215η Ταξιαρχία αναγνώρισε μια ομάδα στελέχη της Χαμάς που πλησίαζαν τα στρατεύματα της Ταξιαρχίας Givati και οδήγησαν ένα αεροσκάφος να τους πλήξει, σύμφωνα με τον IDF.

 

Παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, στοχεύοντας κτίρια που χρησιμοποιούσαν στελέχη της Χαμάς στη βόρεια Γάζα.

Ορισμένα από αυτά τα χτυπήματα κατευθύνθηκαν από χερσαίες δυνάμεις, ενώ μεταξύ των στόχων του Ισραηλινού ναυτικού ήταν αποθήκες όπλων και πυρομαχικών της τρομοκρατικής οργάνωσης

Αποθήκες όπλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στις ναυτικές δυνάμεις της Χαμάς, χτυπήθηκαν επίσης από το Πολεμικό Ναυτικό, προσθέτει ο IDF.

Τέλος το ισραηλινό πυροβολικό εκτόξευσε τώρα ένα μπαράζ οβίδων λευκού φωσφόρου στο νοσοκομείο Al-Shifa, δυτικά της πόλης της Γάζας, όπου διεξάγονται "ομηρικές μάχες" , αφού στα  υπόγειά του σύμφωνα με τον IDF βρίσκεται το Αρχηγείο της Χαμάς.

 

 

Οργή των Παλαιστινίων αμάχων κατά του Ισραήλ αλλά και δυσφορία έναντι της Χαμάς

Τα εκτεταμένα πλήγματα του IDF με θύματα πολλούς αμάχους Παλαιστίνιους έχουν δημιουργήσει κλίμα οργής κατά των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και δυσφορίας του πληθυσμού κατά της τρομοκρατικής Χαμάς την οποία θεωρούν υπεύθυνη για τα δεινά που υφίσταται.

 

 

Η Χαμάς απαντάει με νέες εκτοξεύσεις ρουκετών

Από την πλευρά της η Χαμάς εκτός από σθεναρή αντίσταση που προβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας κατά των δυνάμεων του IDF, συνεχίζει την τακτική της εκτόξευσης μπαράζ  ρουκετών κατά Ισραηλινών κοινοτήτων στα σύνορά της .

Ωστόσο λόγω της επιτυχούσς δράσης του IRON DOME δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή άμεσες επιπτώσεις.

Η Σαουδική Αραβία φιλοξενεί έκτακτες συνεδριάσεις του Αραβικού Συνδέσμου και του Μουσουλμανικού μπλοκ, με επίκεντρο τη Γάζα

Έκτακτη εννιαία Σύνοδος κορυφής Αραβικού Συνδέσμου και Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Σαουδική Αραβία

Τέλος  οι Άραβες ηγέτες και ο πρόεδρος του Ιράν βρίσκονται σήμερα στη Σαουδική πρωτεύουσα για συνόδους κορυφής που αναμένεται να υπογραμμίσουν τα αιτήματα να τερματιστεί ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα κατά της Χαμάς πριν η βία εξαπλωθεί σε άλλες χώρες.

Οι έκτακτες συνεδριάσεις του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας έρχονται μετά τις αιματηρές επιθέσεις των τρομοκρατών της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου που σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και ελήφθησαν όμηροι περίπου 240.

Η επακόλουθη εναέρια και χερσαία επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, κυρίως άμαχους και πολλούς από αυτούς παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν ενώσει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας για μια ανθρωπιστική «καταστροφή» στη Γάζα, όπου υπάρχει έλλειψη τροφίμων, νερού και φαρμάκων.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος στοχεύει να δείξει «πώς οι Άραβες θα κινηθούν στη διεθνή σκηνή για να σταματήσουν την επίθεση, να υποστηρίξουν την Παλαιστίνη και τον λαό της, να καταδικάσουν την ισραηλινή κατοχή και να την θέσουν υπόλογη για τα εγκλήματά της», ο βοηθός γενικός γραμματέας του μπλοκ, Hossam Zaki. , είπε αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, η τρομοκρατική οργάνωση Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ την Παρασκευή δήλωσε ότι «δεν περίμενε τίποτα» από τη συνάντηση, επικρίνοντας τους Άραβες ηγέτες για την καθυστέρηση.

Η στάση της Τουρκίας

Ο  Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν μετέβη στο Ριάντ για να συμμετάσχει στην «Έκτακτη Κοινή Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου». που πραγματοποιείται  για να συζητηθούν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Στη συνάντηση θα ανταλλάξουν ιδέες για συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ληφθούν ως απάντηση στις εξελίξεις. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα μιλήσει στους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής, ζητώντας  κατάπαυση του πυρός και ειρήνη, σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύεται από τον Αντιπρόεδρο Cevdet Yılmaz,τον Διευθυντή Επικοινωνίας  της Προεδρίας Fahrettin Altun, τον Διευθυντή της ΜΙΤ İbrahim Kalın και τον επικεφαλή σύμβουλος του  Πρέσβη Akif Çagatay Kılıç.

Ο  Ερντογάν θα μιλήσει στους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής, ενώ αναμένεται να  έχει διμερείς συναντήσεις με τους συμμετέχοντες ηγέτες στο περιθώριο της συνάντησης.

https://www.pentapostagma.gr/