28.11.23

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα βρετανικά Eurofighter, το τουρκικό μαχητικό και η συνάντηση Σούνακ-Μητσοτάκη


Και μόνο που έχουν ...Ινδό πρωθυπουργό οι Εγγλέζοι είναι αρκετό για να τους χαρακτηρίσει κανείς! Η Αγγλία είχε ανέκαθεν καβαλήσει το καλάμι και ήταν η μεγαλύτερη αποικιοκρατική και ιμπεριαλιστική χώρα! Η  " χάρη" της έφτανε από Αργεντινή με τα κλεμμένα ..."Φώκλαντς" ΜΑΛΒΙΝΕΣ, Ινδία, Κύπρο, έως 100ντάδες ιμπεριαλιστικές αποικιοκρατικές κτήσεις (https://el.wikipedia.org/wiki/Αγγλικές_υπερπόντιες_κτήσεις)μέχρι τις ΗΠΑ ( έως την ώρα που τους πέταξαν στη θάλασσα οι Αμερικανοί).

Η όλη της ιστορία αναφέρεται σε πολέμους υποδουλώσεις λαών, βασανιστήρια, εκτελέσεις έχουσα σαφώς παρεκκλίνουσα (απάνθρωπη)  ανθρωπιστική συμπεριφορά!  Το Β΄παγκόσμιο πόλεμο , για τους δικούς της λόγους, απέκλεισε την Ελλάδα από ανεφοδιασμό τροφίμων με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασιτία χιλιάδες Έλληνες (σύμμαχοι !!!)

Μας κατέκλεψαν - σαν κοινοί κλέφτες- τα αγάλματα του Παρθενώνα και τώρα- οι κλεπταποδόχοι απόγονοι του Έλγιν- μας το παίζουν και σπουδαίοι! Θέλουν (στη καλύτερη περίπτωση) να μας ...δανείσουν-λέει- τα αγάλματα τα ΔΙΚΑ μας, που σαν προϊόντα κλοπής επιστρέφονται σύμφωνα με όλους τους διεθνείς νόμους, στους ιδιοκτήτες τους. (Δεν πρέπει να δεχθούμε  δανεισμό, γιατί αυτόματα παραδεχόμαστε ότι τα αγάλματα είναι ιδιοκτησία τους).

Έχουν και τον Ινδό (!) πρωθυπουργό τους να μας κάνει το... σπουδαίο και να ακυρώνει τη τελευταία στιγμή  τη προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος!!! Απαράδεκτη (επιεικώς) αγένεια του φιλότουρκου Σουνάκ. Ελπίζουμε να απαλλαγεί η Αγγλία (και εμείς) από την πρωθυπουργία του.

ΑΛΕΞ/ EFENPRESS

______________________________________________

 Η ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με απόφαση του Σούνακ, έρχεται σε μία εποχή που επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά η διαχρονική φιλοτουρκική στάση του Λονδίνου. Κάτι που οι ελληνικές κυβερνήσει δεν πρέπει ποτέ  να αγνοούν! Ο κ.Μητσοτάκης έχει την πλήρη υποστήριξη της αντιπολίτευσης με τον κ. Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να καταδικάζουν απερίφραστα την απαράδεκτη απόφαση Σούνακ για ακύρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό λόγω των δηλώσεων του για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την ανάγκη επιστροφής τους στην Ελλάδα. Δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παρείχε την ίδια υποστήριξη σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης.

Στις ελληνικές κυβερνήσεις -και στη σημερινή- δεν μπορεί να μην είναι γνωστό ότι η Βρετανία και η Τουρκία υπέγραψαν τον Ιανουάριο του 2017 συμφωνία αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών (137 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη TAI και την BAE Systems.

Η  Άγκυρα προωθεί το πρόγραμμα του “εθνικού” μαχητικού αεροσκάφους της, που ονομάστηκε TFX. Θα απαιτήσει μια αρχική επένδυση ύψους 6 έως 7.000.000.000 $.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο, η Rolls-Royce συνεργάστηκε με την τουρκική εταιρεία Kale με στόχο την κατασκευή κινητήρων για το TF-X.Τον Μάρτιο του 2019 ωστόσο υπήρξαν προβλήματα.

Η βρετανική Rolls-Royce έκανε πίσω για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα του “τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους” που οραματίζεται ο Ερντογάν.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Kale και της Rolls-Royce αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω διαφωνιών σχετικά με την κατανομή της τεχνογνωσίας και τη συμμετοχή μιας εταιρείας στην οποία συμμετέχει το Κατάρ.

Ωστόσο αυτά τα προβλήματα φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν.

Τον Μάϊο του 2022 το Λονδίνο αποφάσισε την  άρση των περιορισμών «εξαγωγής αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία» . Η ελληνική κυβέρνηση την ίδια περίοδο δεχόταν «κλειστές ενημερώσεις» από Βρετανούς που ήθελαν να μας πουλήσουν πολεμικά πλοία! Ουδείς σκέφθηκε να σταματήσουν τις επαφές, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια μας για τη στενή συνεργασία με τους Τούρκους στο θέμα του εθνικού μαχητικού της.

Όπως έγραψε εκείνη την εποχή  το middleeasteye.net «η BAE Systems με έδρα τη Βρετανία συνεργάζεται  στενά με την Turkish Aerospace Industries για την ανάπτυξη του αεροσκάφους τζετ, με τεχνολογία stealth.

Το έργο έχει γίνει εξαιρετικά σημαντικό για τις τουρκικές ΕΔ, καθώς η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ μετά την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400. Τώρα η Άγκυρα χρειάζεται το έργο TF-X για να καταφέρει να αντικαταστήσει τον γηρασμένο και λιγότερο εξελιγμένο εναέριο στόλο της.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται επίσης να εξέφρασε ενδιαφέρον για τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως το Bayraktar TB2 του Baykar, το οποίο ήταν αποτελεσματικό κατά των ρωσικών όπλων στη Συρία, τη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν και πρόσφατα την Ουκρανία».

Στις 17 Νοεμβρίου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι «δεν επιθυμεί την αγορά F-35» και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες 20 ημέρες αναμένεται η πρώτη πτήση του «εθνικού μαχητικού αεροσκάφους». Η υπόθεση έχει πολύ δρόμο ακόμη και γι΄ αυτό η Τουρκία ψάχνει να βρει λύσεις. Μία απ΄  αυτές είναι τα μαχητικά Eurofighter με τη Βρετανία να φέρεται έτοιμη να της τα δώσει.

Στις 23 Νοεμβρίου ο Βρετανός υπουργός Άμυνας  Γκραντ Σαρπ συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον  Τούρκο ομόλογο του Γιασάρ Γκιουλέρ. Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν, μεταξύ άλλων, το αίτημα της Τουρκίας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών.

«Θα θέλαμε να αναπτύξουμε την υπάρχουσα συνεργασία μας με το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολλούς τομείς, κυρίως αναφορικά με το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος μας, KAAN, καθώς και σε νέους τομείς, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μετά τη συνάντηση, τονίζοντας πως «εκφράσαμε από κοινού την αποφασιστικότητά μας για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μας».

Σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί η ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη.

https://www.militaire.gr

Ο φίλος του εχθρού μας , είναι και δικός μας εχθρός. (αφορά τον Ινδό άγγλο πρωθυπουργό)
ΑΛΕΞ