20.11.23

Dubai Air Show 2023 – Η Safran Electronics & Defense παρουσιάζει την τελευταία βελτιωμένη έκδοση του AASM HAMMER1000 Το Highly Agile Modular Munition Extended Range, HAMMER εν συντομία, ή ASSM στο γαλλικό του ακρωνύμιο (Armement Air-Sol Modulaire) είναι ένα έξυπνο, παντός καιρού, στάσιμο πυρομαχικό αέρος-εδάφους που αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τη Sagem. τώρα Safran Electronics & Defense. Η τελευταία έκδοση αυτού του αρθρωτού όπλου παρουσιάστηκε από τη γαλλική εταιρεία στην έκθεση του Ντουμπάι

Το AASM Hammer είναι ένα αρθρωτό σύστημα που αποτελείται από ένα κιτ καθοδήγησης προς τα εμπρός και από ένα κιτ επέκτασης εμβέλειας τοποθετημένο στο πίσω μέρος μιας βόμβας που εκτοξεύεται με αέρα. ένα κιτ μετωπικής καθοδήγησης και ένα κιτ επέκτασης αυτονομίας τοποθετημένο στο πίσω μέρος, τοποθετημένο σε μια χαζή βόμβα.

Αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμες δύο εκδόσεις, το AASM HAMMER 250, όπου τα κιτ τοποθετούνται σε μια βόμβα Mk82 ή μια διεισδυτική βόμβα 500 lb (227 kg) και η AASM HAMMER 1000, όπου το κιτ τοποθετούνται σε μια BLU 109 ή ένα Mk 84 lb (2,0). 907 κιλά) βόμβα. Ενώ το μικρότερο έχει σχεδιαστεί για να χτυπά στόχους όπως οχήματα, κτίρια ή οχυρώσεις, το μεγαλύτερο λόγω των τετραπλών εκρηκτικών του φορτίων χρησιμοποιείται για την καταστροφή γεφυρών, αεροδρομίων, πλοίων ή σκληρυμένων στόχων.

Και στις δύο περιπτώσεις το κιτ καθοδήγησης διατίθεται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις. Το απλούστερο είναι ένα INS/GPS παντός καιρού, το οποίο αδρανειακό στοιχείο βασίζεται στο υψηλής ποιότητας HRG Crystal της Sagem αδρανειακό σύστημα που παρέχει καλή ακρίβεια ακόμη και σε περιοχές όπου δεν υπάρχει GNSS. Το δεύτερο διατηρεί την καθοδήγηση INS/GPS, προσθέτοντας έναν ανιχνευτή υπερύθρων με αλγόριθμους αντιστοίχισης ψηφιακών σκηνών στην τερματική φάση. όχι μόνο αυτό αυξάνει περαιτέρω την ακρίβεια, αλλά ο σχεδιασμός του επιτρέπει τα προφίλ προσβολής υψηλής γωνίας πρόσπτωσης, τα οποία για παράδειγμα επιτρέπουν την ακριβή πρόσκρουση ενός μεμονωμένου κτιρίου στην οροφή. Για την αντιμετώπιση κινούμενων στόχων είναι διαθέσιμος ένας τρίτος τύπος κιτ καθοδήγησης, με τον ανιχνευτή υπερύθρων να αντικαθίσταται από έναν ημι-ενεργό ανιχνευτή λέιζερ, ο οποίος θα φέρει το πυροβολικό με μέγιστη ακρίβεια στον στόχο που φωτίζεται από το ίδιο το αεροσκάφος ή από μια εξωτερική πηγή λέιζερ.


Ανάλογα με το βάρος της βόμβας, διατίθενται διάφορα κιτ βελτίωσης εμβέλειας. Είναι εξοπλισμένα με ενισχυτή πυραύλων και τέσσερα «πτερύγια» που εκτείνονται μετά την εκτόξευση. Η επιλογή no-booster είναι διαθέσιμη μόνο για την έκδοση Hammer 250, η οποία σε αυτή την περίπτωση γίνεται βόμβα ολίσθησης.


Ενώ το AASM HAMMER 250 βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και πάνω από μια δεκαετία και είναι πλήρως αποδεδειγμένο στη μάχη, η έκδοση 1000 κιλών που παρουσιάστηκε στο Dubai Airshow μπήκε σε επιχειρησιακή υπηρεσία πριν από λιγότερο από ένα χρόνο.Ενώ το Hammer 250 έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει στόχους όπως οχήματα, κτίρια ή οχυρώσεις, το Hammer 1000, λόγω του τετραπλού εκρηκτικού του φορτίου, χρησιμοποιείται για την καταστροφή γεφυρών, αεροδρομίων, πλοίων ή στόχων με βαριά άμυνα.Η Safran δηλώνει ότι αναπτύσσει ένα νέο κιτ πρόωσης που θα αυξήσει σημαντικά την εμβέλεια. Τα διαθέσιμα στοιχεία για την τρέχουσα έκδοση απαιτούν εμβέλεια 50 έως 70 km, το τελευταίο που προκύπτει κατά την εκτόξευση από πολύ μεγάλο υψόμετρο, περίπου 50.000 πόδια (15.000 μέτρα). Η  Safran σκοπεύει να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει την αυτονομία μέχρι τα 150 έως τα 200 km. Ο πύραυλος AASM Hammer 250 χρησιμοποιείται σήμερα από τις αεροπορικές δυνάμεις της Κροατίας, της Αιγύπτου, της Ινδίας, του Μαρόκου και του Κατάρ. Είναι επίσης σε υπηρεσία με τη γαλλική Armée de l'Air, η οποία προς το παρόν είναι ο μόνος χρήστης του AASM 1000, ενώ το όπλο είναι ενσωματωμένο στα μαχητικά Rafale του ενημερωμένα σύμφωνα με το πρότυπο F4.1. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΑΕ θα λάβει το Rafale F4 της από το 2027 και μετά, επομένως η παρουσία του AASM/HAMMER 1000 στο Ντουμπάι ήταν πλήρως δικαιολογημένη καθώς δεν έχουν υπογραφεί ακόμη συμβάσεις για τα όπλα που θα οπλίζουν αυτά τα αεροσκάφη.Εμείς γιατί δεν έχουμε για τα δικά μας Γαλλικά αεροσκάφη;Πηγή: https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2023/11/dubai-air-show-2023-safran-electronics.html

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com