14.11.23

Ο Μπελέρης «καίει» τον Ράμα


Μάρτυρας ομολόγησε τον χρηματισμό του από την Αστυνομία της Αλβανίας για να συκοφαντήσει τον Βορειοηπειρώτη Δήμαρχο – Στο «κόλπο» και ο αστυνομικός διευθυντής, ο οποίος επιβραβεύθηκε με ευνοική μετάθεση και οικόπεδα – Γελοία επιχειρήματα για να γίνει η κατάθεσις κεκλεισμένων των θυρών, γιατί απτόταν «κρατικών μυστικών»!
Η ΣΚΕΥΩΡΙΑ κατά του Φρέντη Μπελέρη κατέρρευσε στο δικαστήριο των Τιράνων. Παρά ταύτα, η υπόθεσις συνεχίζει να κινείται, με τον Έντι Ράμα να προβάλλει δικαιολογίες, ώστε η δίωξις να συνεχισθεί. Ο ίδιος ο Μπελέρης υπεχρέωσε τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας να ομολογήσει ότι έχει χρηματισθεί από την αλβανική αστυνομία, ενώ και ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έχει εκθέσει το καθεστώς του Έντι Ράμα καταγγέλλοντας ότι η δίωξις κατά Μπελέρη αποτελεί σκευωρία την οποία απεργάσθηκε η αλβανική κυβέρνησις.
Ήδη ο Φρέντη Μπελέρης εδημοσιοποίησε ηχητικό ντοκουμέντο στα οποίο ο μάρτυς παραδέχεται ότι εχρηματίσθη. Στο ηχητικό αυτό ντοκουμέντο ακούγεται η κατάθεσις του βασικού μάρτυρος κατηγορίας, ο οποίος στην ερώτηση του δικηγόρου του Μπελέρη εάν έλαβε αμοιβή, απαντά καταφατικά: «Ναί, έλαβα μια ανταμοιβή γι’ αυτή την δουλειά από την κρατική αστυνομία».
Σημειώνεται ότι ο μάρτυς αυτός είχε ζητήσει να εξετασθεί κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που προεκάλεσε την αντίδραση του ιδίου του Μπελέρη, ο οποίος εσχολίασε: «Ήταν άλλη μια παρανομία από την πλευρά της έδρας, κάτι που δεν προβλέπεται από την δικονομία. Του κάνανε αυτή τη χάρη. Επικαλέστηκε ψέματα, ότι απειλείται η ζωή του. Του ’κανε την χάρη η εισαγγελία, ώστε να μην δεχθεί την πίεση από τον κόσμο να καταθέσει κεκλεισμένων των θυρών».
Ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας εσχολίασε επίσης και την καθυστέρηση εκδόσεως αποφάσεως από το Ανώτατο Δικαστήριο επί του αιτήματός του για χορήγηση ειδικής αδείας για να ορκισθεί.
«Η τάση αυτή δείχνει ότι κάθε άλλο μιλάμε παρά για ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Το ότι δεν μου δίνουν την άδεια και με κρατούν ως προφυλακισμένο έχει ως στόχο να μην αναλάβω τα καθήκοντα.»
Σε σχετικές αποκαλύψεις είχε προβεί και ο πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό syri.tv, κατηγόρησε την Κρατική Αστυνομία και την Ειδική Εισαγγελία (SPAK), ότι οργάνωσαν την σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη και υπεγράμμισε ότι ο Έντι Ράμα ενορχήστρωσε όλη την υπόθεση, ώστε να παγιδεύσει τον δήμαρχο Χειμάρρας.
Ειδικώτερα είχε δηλώσει: «Ο Ράμα υποβιβάζει σε ακραίο βαθμό το εισαγγελικό όργανο. Θέλω να ενημερώσω τους Αλβανούς απόψε για κάποιες αλήθειες σχετικά με το πρόβλημα του Μπελέρη. Η υπόθεση είναι μια στημένη πολιτική υπόθεση, καθοδηγούμενη από ένα χέρι, όπως φαίνεται. Η παραδοχή και του μάρτυρα και του διευθυντή της αστυνομίας ότι ο μάρτυρας χρηματίσθηκε, σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα θα σήμαινε και τη λήξη της δικαστικής υποθέσεως. Το πιο συνταρακτικό που βγήκε από την ακροαματική διαδικασία στοιχείο είναι ότι η εισαγγελία δεν γνώριζε και αυτήν την αμοιβή που είχε δώσει η αστυνομία». Ο πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας έκανε λόγο για «σκάνδαλο που διέπραξαν αρχηγοί της τοπικής και κεντρικής αστυνομίας» και κατωνόμασε τον Αστυνομικό Διευθυντή της Αυλώνας και τον διευθυντή του Τμήματος Εγκληματικής Αστυνομίας, ότι «ενήργησαν αντίθετα με τον νόμο για την Κρατική Αστυνομία και τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών για την διαχείριση του μυστικού ταμείου.» Μάλιστα, ανεφέρθη ότι ο Αστυνομικός Διευθυντής «αμείφθηκε» για τις υπηρεσίες του με ευνοική μετάθεση και με άλλα ανταλλάγματα, όπως με παραχώρηση οικοπέδων. Ο συγκεκριμένος πάντως μάρτυς, τον οποίο ο Μπερίσα κατωνόμασε ως Αρσέν Ράμα, «αντιμετωπίστηκε ως εμπιστευτική πηγή και έλαβε αυτή την ανταμοιβή από το αστυνομικό ταμείο σύμφωνα με μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται ως κρατικό μυστικό», οπότε σύμφωνα με τον πρώην Πρωθυπουργό «η κατάθεσή του ενώπιον του δικαστηρίου είναι άκυρη και τα στοιχεία αυτά πρέπει να κηρυχθούν απαράδεκτα.»
«Ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε η εμπιστευτική πηγή της αστυνομίας, προκαλώντας η ίδια την πράξη διαφθοράς, και η αμοιβή των 7 εκατομμυρίων λεκ του προβοκάτορα που έλαβε από την αστυνομία, καθιστά άκυρη την κατάθεσή του ενώπιον του δικαστηρίου» είπε χαρακτηριστικώς.
Ο Μπερίσα υποστηρίζει ακόμη ότι βάσει συγκεκριμένου άρθρου του Κώδικος Ποινικής Δικονομίας προβλέπεται ότι δεν πρέπει να προκαλείται μία εγκληματική πράξις με υποκινούμενες ενέργειες, ωθώντας ένα άτομο να διαπράξει έγκλημα, το οποίο δεν θα το έκανε εάν δεν υπήρχε υποκίνησις από πλευράς της αστυνομίας μέσω κάποιου συνεργάτου της. «Στην παράγραφο 3 του άρθρου 294 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπονται διεγερτικές ενέργειες, ότι δεν πρέπει να προκαλείται αξιόποινη πράξη με την ώθηση ενός ατόμου να διαπράξει ένα έγκλημα που δεν θα είχε διαπράξει αν δεν υπήρχε η επέμβαση της αστυνομίας. Αυτό επιβεβαιώνεται ως πρόκληση, και το αποτέλεσμά της δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί» είπε χαρακτηριστικώς.
Σημειώνεται πάντως ότι παρά τις αποκαλύψεις αυτές ο Αλβανός Πρωθυπουργός αποδεικνύεται πρωταθλητής θράσους και διαστρεβλώσεως. Μιλώντας σε Έλληνα πολιτικό επεκαλέσθη την… Ευρωπαική Ένωση και το αίτημα για μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και επικράτηση του κράτους δικαίου στην χώρα του, ισχυριζόμενος ότι ενδεχομένη παρέμβασίς του υπέρ του δημάρχου Χειμάρρας θα ερχόταν σε αντίθεση με τις ευρωπαικές υποχρεώσεις των Τιράνων. Και όμως, το ζήτημα της προφυλακίσεως του Φρέντη Μπελέρη το θέτει η Ευρωπαική Επιτροπή, στην έκθεση προόδου για την Αλβανία, υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεσις «εγείρει σοβαρές ανησυχίες» πέρα από το γεγονός ότι έχει προκαλέσει διμερείς εντάσεις με την Ελλάδα.

Πηγή: estianews.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com