3.11.23

Πακιστάν: Μαζική φυγή των Αφγανών από την χώρα

 


Το Πακιστάν έδωσε προθεσμία μέχρι την 1η Νοεμβρίου στους Αφγανούς που ζουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα εντός των συνόρων του είτε να φύγουν εθελοντικά είτε να συλληφθούν και να απελαθούν.

Περισσότεροι από 165.000 Αφγανοί μετανάστες που είχαν βρει καταφύγιο στο Πακιστάν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι αρχές τους είχαν δώσει προθεσμία μέχρι την 1η Νοεμβρίου είτε να φύγουν εθελοντικά είτε να συλληφθούν και να απελαθούν.

Σε ολόκληρο το Πακιστάν έχουν δημιουργηθεί 49 κέντρα κράτησης, κάποια εκ των οποίων με δυναμικότητα χιλιάδων ανθρώπων.

Ως αιτιολογία για την κίνηση αυτή, το Ισλαμαμπάντ επικαλείται την ευημερία και την ασφάλεια της χώρας, έπειτα από μια έντονη αύξηση των επιθέσεων, για τις οποίες οι αρχές κατηγορούν ενόπλους από την γειτονική του χώρα.

Σύμφωνα με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, 1,7 εκατομμύρια Αφγανοί ζουν στο Πακιστάν χωρίς έγγραφα. Εκατομμύρια έχουν συρρεύσει στη χώρα για να γλιτώσουν από τη βία που επικρατεί στο Αφγανιστάν και εκτιμάται πως από την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021, καταφύγιο στο Πακιστάν αναζήτησαν περίπου 600.000 άνθρωποι.

https://gr.euronews.com