22.11.23

Παρά λίγο Πυρηνικό Ατύχημα στον Ατλαντικό-Βρετανικό υποβρύχιο σχεδόν βυθίστηκε εξαιτίας τεχνικού προβλήματος

 

Μετέφερε βαλλιστικούς πυραύλους, όπως και τους πυρηνικούς τους αντιδραστήρας για ενέργεια

Σύμφωνα με ξένη αμυντική σελίδα, μία δυσλειτουργία ενός αισθητήρα είχε ως αποτέλεσμα την παρά λίγο συντριβή ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου της κλάσης Vanguard του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού στα βάθη της θάλασσας. Αυτό το σοκαριστικό περιστατικό μετέδωσε λεπτομερώς η εφημερίδα The Sun, η οποία αναφέρει πως συγκέντρωσε πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές.


Στο Παρά Πέντε Πυρηνικό Ατύχημα

Πιο συγκεκριμένα, στο υποβρύχιο είχε ανατεθεί η αποστολή περιπολίας του Ατλαντικού Ωκεανού, μία αποστολή την οποία ξεκίνησε να πραγματοποιεί με πλήρωμα 140 ατόμων. Κατά την διάρκεια της περιπολίας ωστόσο ένας από τους αισθητήρες βάθους του υποβρυχίου ξεκίνησε να υπολειτουργεί. Η εν λόγω δυσλειτουργία σχεδόν οδήγησε το σκάφος προς μία ασταθή «ζώνη κινδύνου»Την στιγμή εκείνη το Vanguard ήταν οπλισμένο με τους πανίσχυρους βαλλιστικούς πυραύλους Trident 2, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση της εφημερίδας η σύγκρουση αποφεύχθηκε εξαιτίας της γρήγορης αντίδρασης των μηχανικών του υποβρυχίου, οι οποίοι χρησιμοποιήσουν το εφεδρικό σύστημα υπολογισμού βάθους αντικαταστώντας την μη ανταποκρίσιμη συσκευή και αποφεύγοντας τα χειρότερα.

Η εφημερίδα τόνισε πως παρά την αύξηση του βάθους του υποβρυχίου λόγω του προβλήματος στον αισθητήρα, το σκάφος της κλάσης Vanguard δεν ξεπέρασε το επιχειρησιακό του βεληνεκές. Ωστόσο, η αλλαγή στο υποβρύχιο βάθος του σκάφους ήταν απότομη και προφανώς ακούσια, μιας και στα ξαφνικά το σκάφος ξεκίνησε να βυθίζεται όλο και βαθύτερα. Εάν το πλήρωμα δεν κατάφερνε να σταματήσει έγκαιρα την βύθιση του υποβρυχίου, τότε μπορεί να μιλήσουμε τώρα για ένα καταστροφικό ατύχημα με μεγάλες επιπτώσεις.

Με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας, η εφημερίδα The Sun δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ακριβές βάθος του υποβρυχίου ή το όνομα του συγκεκριμένου σκάφους. Πάντως οι Βρετανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως λαμβάνουν χώρα έρευνες σχετικά με το περιστατικό, έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες προέκυψε αυτή η επικίνδυνη κατάσταση.Παρά την δημόσια αποκάλυψη του ατυχούς αυτού γεγονότος, ένας εκπρόσωπος του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού έμεινε σιωπηλός, δηλώνοντας απλά πως «τα υποβρύχιά μας συνεχίζουν να παρατάσσονται σε όλο τον κόσμο προστατεύοντας τα εθνικά μας συμφέροντα».

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει σήμερα τέσσερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Vanguard, τα οποία κατασκευάστηκαν την δεκαετία του '1990. Τα σκάφη αυτά ονομάζονται HMS Victorious, HMS Vanguard, HMS Vigilant και HMS Vengeance και αποτελούν τα μεγαλύτερα υποβρύχια που έχουν παράξει ποτέ οι Βρετανοί.