30.11.23

Αμυντικός εμπειρογνώμονας προειδοποιεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας μπορούν να αντέξουν μετά βίας δύο ημέρες στη μάχη



Ενόψει του γεγονότος ότι έχουν μεταφερθεί όπλα στην Ουκρανία, ο αμυντικός εμπειρογνώμονας Johann Wadephul, ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU στην Bundestag, δήλωσε ότι οι βασικές μονάδες της Bundeswehr (οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας) μπορούν αντέξει το πολύ δύο ημέρες μάχης. Ζήτησε επίσης να επιταχυνθούν οι προμήθειες για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο πρακτορείο ειδήσεων DPA, ο πολιτικός ανέφερε ότι η παράδοση όπλων στο Κίεβο, την οποία θεώρησε ως την κατάλληλη και αποδεκτή επιλογή, είχε ως αποτέλεσμα σοβαρό έλλειμμα όπλων για της ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας . Σύμφωνα με τον Wadephul, οι πιο σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις μπορούν να αντέξουν το πολύ δύο ημέρες ένοπλης σύγκρουσης, η οποία είναι συνήθως καταστροφική. Είπε ότι όσοι συνηγορούν υπέρ της πολεμικής ετοιμότητας αλλά θεωρούν της ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας υπεύθυνες για τη διασφάλιση των δικών της αμυντικών δυνατοτήτων θα πρέπει να ενδιαφέρονται περισσότερο για την αποτροπή μιας τόσο δεινής κατάστασης, προσθέτοντας ότι, δυστυχώς, το αντίθετο ισχύει για τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. 
 Ο Wadephul σημείωσε ότι η μετατροπή της Bundeswehr σε λειτουργική ένοπλη δύναμη έχει κάνει ελάχιστες προόδους. Δήλωσε ότι έχει κολλήσει από την αρχή και ο Μπόρις Πιστόριους είναι πλέον εν μέρει υπεύθυνος για αυτό. Ο Wadephul δήλωσε ότι παρατηρεί εμφατικές δηλώσεις αλλά λίγες απτές ενέργειες που θα υποστήριζαν την υποτιθέμενη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του υπουργού. Πιστεύει ότι το «σημείο αλλαγής» για της ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας δεν έχει συμβεί ακόμη.  Αν και δίνονται παραγγελίες για εξοπλισμό και οπλισμό, ο γερμανικός στρατός δεν έχει λάβει ακόμη, σύμφωνα με τον βουλευτή. Τόνισε ότι η απουσία αποζημίωσης [για όπλα και εξοπλισμό που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία] είναι απαράδεκτη στο σημερινό περιβάλλον ασφαλείας. Πρόσθεσε ότι η Γερμανία απαιτεί πολλές φορές περισσότερα από όσα διαθέτει σήμερα. Ο βουλευτής εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με την ικανότητα της Γερμανίας να εφοδιάσει το ΝΑΤΟ με ένα πλήρως εξοπλισμένο τμήμα εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου των δύο ετών. Ο Wadephul συμβούλεψε την εφαρμογή της στρατιωτικής επιστράτευσης στη Γερμανία. Υποστηρίζει ότι η Γερμανία δεν μπορεί να διατηρήσει αποτελεσματική εθνική άμυνα χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό.

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής εξοπλισμών της Ουκρανίας. Το συνολικό ποσό της ανθρωπιστικής, οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που παρείχε η Γερμανία στην Ουκρανία έχει ξεπεράσει τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.
 

Η δύναμη της Μπούντεσβερ ή η έλλειψή τηςΣτο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η σύνθεση της δύναμης διέφερε σημαντικά από αυτό που απεικονίζεται εδώ. Το οπλοστάσιο της Bundeswehr έχει υποστεί σημαντική μείωση, εκσυγχρονισμό και αναδιοργάνωση. Η επίσημη θέση είναι ότι ο γερμανικός στρατός είναι πιο τρομερός λόγω του ανώτερου εξοπλισμού και της εκπαίδευσής του παρά το μικρότερο μέγεθός του. Πριν από το 2022, σημαντικές ελλείψεις στον υλικό και τεχνικό εξοπλισμό της Bundeswehr ήταν αντικείμενο συζήτησης στη Γερμανία

Η απαξίωση του εξοπλισμού αποτελεί τη σημαντικότερη ανησυχία. Σημαντική ποσότητα αντικειμένων του γερμανικού οπλοστασίου απαιτεί αντικατάσταση ή εκσυγχρονισμό. Μια πρόσθετη επίμονη έλλειψη σχετίζεται με την ανεπαρκή συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα σημαντικό μέρος του εξοπλισμού κατέστη ακατάλληλο λόγω της μη διαθεσιμότητας ανταλλακτικών ή της ανεπαρκούς συντήρησης. Για παράδειγμα, κατά μέσο όρο, μόνο οκτώ από τα πενήντα τρία ελικόπτερα Tiger το 2018 παρέμειναν σε λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2020. Τον Απρίλιο του 2022, ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας εξέδωσε μια τρομερή διακήρυξη σχετικά με τις παρατεταμένες ελλείψεις συντήρησης των γερμανικών ελικοπτέρων Tiger, δηλώνοντας ότι Μόνο εννέα από αυτά τα αεροσκάφη εξακολουθούσαν να λειτουργούν επιχειρησιακά. Επιπλέον, ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης και υποστήριξης εμποδίζουν την ικανότητα της Bundeswehr να ανταποκρίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά σε κρίσεις. Τα υλικοτεχνικά συστήματα, τα ανταλλακτικά και οι προμήθειες που ήταν απαραίτητες για τη διατήρηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων ήταν ελλιπείς εντός του γερμανικού στρατού.

Οι νέες αμυντικές οδηγίες στερούνται σαφήνειας

Τον Νοέμβριο, το Βερολίνο κυκλοφόρησε τη νέα Κατευθυντήρια Γραμμή Αμυντικής Πολιτικής (Die Verteidigungspolitische Richtlinien). Αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή παραδείγματος στη γερμανική αμυντική στρατηγική. Οι νέες στρατηγικές προτεραιότητες της Γερμανίας ενισχύουν τη βασισμένη σε διεθνείς κανόνες τάξη, την ενίσχυση της σταθερότητας στις ευρωπαϊκές κοινότητες και την ενίσχυση της άμυνας.

Η Γερμανία συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της προς το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τη διαχείριση κρίσεων. Σύμφωνα με τις οδηγίες, είναι ζωτικής σημασίας ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και των όπλων του γερμανικού στρατού, καθώς και η ενίσχυση των ικανοτήτων και του προσωπικού της χώρας στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, το έγγραφο δεν παρέχει ακριβή αριθμητική εκτίμηση για το προσεχές συμπλήρωμα προσωπικού της Bundeswehr. Τονίζει τον ουσιαστικό χαρακτήρα του προσωπικού και της υλικής ετοιμότητας για την ανάπτυξη του γερμανικού στρατού, καθώς και τους απαραίτητους πόρους για τη διατήρηση αυτής της ετοιμότητας. Ο υπουργός Άμυνας Πιστόριους αναγνώρισε ότι η ανεπαρκής ανάπτυξη των απαραίτητων στρατιωτικών υποδομών και δυνατοτήτων σε προηγούμενες περιόδους θα παρατείνει την περίοδο αυτής της ανατροπής.

Ταυτόχρονα, για περισσότερα από είκοσι χρόνια, η γερμανική πολιτική ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών που εκδόθηκαν πρόσφατα, φαινόταν να έχει σχεδιαστεί σχολαστικά από Γερμανούς στρατηγούς για να κατευνάσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μείωση της γερμανικής στρατιωτικής δύναμης και η μείωση των αμυντικών δαπανών ήταν σχετικά απλή, λόγω της συσχέτισής της με το μέρισμα της ειρήνης. Η ανάκτηση της ικανότητας συμμετοχής σε μάχες υψηλής έντασης εναντίον ενός αντιπάλου ισοδύναμης ικανότητας είναι σημαντικά πιο περίπλοκη. Κατά συνέπεια, είναι συνετό να προβλεφθεί ότι η Γερμανία θα επιμείνει στον αρνητικό της ρόλο στα αμυντικά ζητήματα κατά την επόμενη δεκαετία, αποτυγχάνοντας να προσφέρει αυθεντικές εγγυήσεις ασφάλειας στους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Προς έναν Στρατό Αποτελούμενο από Εθελοντές

Η συνδυασμένη στρατιωτική δύναμη της Bundeswehr και της Nationale Volksarmee στη Γερμανία ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο στρατιώτες. Μέχρι το 2023, η Bundeswehr είχε μειωθεί σημαντικά σε μέγεθος. Επί του παρόντος υπηρετούν περίπου 180.000 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων το 13% είναι γυναίκες, που υποστηρίζονται από 82.000 πολιτικό προσωπικό. Από την έναρξή της το 1955, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία αποτελεί θεμελιώδη αρχή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, αυτή η πρακτική διακόπηκε το 2011, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας επαγγελματισμού εντός της Bundeswehr. Η απόφαση αυτή λήφθηκε ως στοιχείο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση της Bundeswehr εν αναμονή των μεταβαλλόμενων παγκόσμιων τάσεων και προκλήσεων ασφάλειας. Από ένα σύστημα συλλογικής κινητοποίησης σε μεγάλη κλίμακα, η Bundeswehr εξελίχθηκε σε μια τεχνολογικά προηγμένη, εξειδικευμένη ένοπλη δύναμη. Ωστόσο, η Γερμανία δεν ήταν πλέον σε θέση να κινητοποιήσει επιπλέον στρατεύματα όταν χρειαζόταν.



Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούνται από τους εξής:


     295 τανκς Leopard 2,
    350 τεθωρακισμένα οχήματα Puma,
    382 θωρακισμένα οχήματα Marder,περίπου 400 τεθωρακισμένα οχήματα Wiesel 1 και 2,
400 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς Boxer,
134 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα PzH 2000,
33 εκτοξευτές πυραύλων M270 MLRS,
86 αυτοκινούμενα όλμοι,
143 αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων/μαχητών (Eurofighter Typhoon),75 αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων/επιθετικών (Panavia Tornado),
51 επιθετικά ελικόπτερα (Tiger),
και διάφορα άλλα όπλα. 
6 Υποβρύχια
11 Φρεγάτες
5 Κορβέτες  12 πλοία Καταπολέμησης Ναρκών
και μια ποικιλία πλοίων υποστήριξης





Πηγή: https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2023/11/blog-post_29.html

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com