3.11.23

Θύελλα στη Βουλή για τις 12μηνες βίζες σε Τούρκους!


ΟΣΑ συνέβησαν στην χθεσινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοικήσεως, Δημοσίας Τάξεως και Δικαιοσύνης καταδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η ηγεσία Μεταναστεύσεως και Ασύλου το μείζον θέμα της θεωρήσεως βίζα σε Τούρκους πολίτες.
Με καθυστέρηση αρκετών ημερών ο αρμόδιος υπουργός κ. Δημήτρης Καιρίδης επεχείρησε να διαψεύσει δημοσιεύματα, ότι η Κυβέρνησις θα ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα του Ερντογάν να εκδίδεται –επί ελληνικού εδάφους– βίζα διαρκείας 12 μηνών σε Τούρκους που θα θέλουν να κινούνται ανενόχλητοι σε επτά νησιά δίπλα στα τουρκικά παράλια: Ρόδο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο και Καστελλόριζο! Δεχόμενος τα πυρά της αντιπολιτεύσεως για το «δώρο» που πρόκειται να κάνει στην τουρκική Κυβέρνηση, εν όψει και της Συνόδου Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Καιρίδης διέψευσε τις πληροφορίες, αλλά άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το πως θα μετακινούνται εντός Ελλάδος οι Τούρκοι, με πρόσχημα την ενίσχυση του τουρισμού, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και όλον τον χρόνο.
Απαντώντας στις ερωτήσεις του βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίνας Κασιμάτη, ο υπουργός Μεταναστεύσεως είπε αρχικώς ότι η Ελλάς «παραδοσιακά» στηρίζει το αίτημα της Τουρκίας για «την διευκόλυνση της πρόσβασης [ενν. υποχρέωση βίζα για το Σένγκεν]». Το θέλει η Τουρκία, δεν το ήθελε η Ευρωπαική Επιτροπή και Ευρώπη, και αν γίνει, αν γίνει, θα αφορά τριήμερη τουριστική παραμονή, όχι ετήσια» συνέχισε. Αμέσως όμως μετά άνοιξε τα χαρτιά του: «Αν τώρα η ίδια βίζα μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί, αυτό που λέμε βίζα πολλαπλών εισόδων, ώστε να μην χρειάζεται διαρκώς να πηγαίνεις να την ξαναβγάζεις εφ’ όσον κάποιος έχει ελεγχθεί από τις ελληνικές Αρχές, είναι μια διευκόλυνση. Αλλά δεν ξέρω αν θα γίνει. Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.
Σίγουρα οι πολίτες των νησιών, τα επιμελητήρια και οι παραγωγικοί φορείς των νησιών, το θέλουν και το χαιρετίζουν, να έχουν αυτόν τον τουρισμό, 12 μήνες τον χρόνο»! Δηλαδή η Κυβέρνησις επιδιώκει να λάβουν εντέχνως 12μηνη βίζα.

Ως προς τις δηλώσεις εκπροσώπων της αντιπολιτεύσεως ότι όλα αυτά έχουν αποφασισθεί κατά την τελευταία επίσκεψη του κ. Καιρίδη στην Άγκυρα όπου συζήτησε το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, αλλά και στο τετ α τετ που είχαν οι κ.κ. Μητσοτάκης – Ερντογάν στην Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο υπουργός υπεστήριξε ότι ακόμη «δεν μιλάμε για μια γραπτή συμφωνία, μιλάμε για μια συνεννόηση που έχει ξεκινήσει.» Κατά συνέπεια δεν πρέπει να εκπλαγούμε εάν από την Θεσσαλονίκη πληροφορηθούμε την συμφωνία των δύο αντιπροσωπιών να έρχονται κατά χιλιάδες στα ελληνικά νησιά Τούρκοι και να λαμβάνουν βίζα αφού πατήσουν σε ελληνικό έδαφος και όχι από τα ελληνικά προξενικά γραφεία εντός Τουρκίας.
Επί πλέον, ο κ. Καιρίδης απεκάλυψε και τα σχέδιά του για την προσέλκυση εποχικών εργατών και την απόδοση υπηκοότητος. Ειδικώτερα, είπε ότι ως χώρα έχουμε μεγάλη ανάγκη όχι μόνο από εργάτες γης αλλά και από μετανάστες εξαρτημένης, μόνιμης εργασίας! «Στην Γερμανία δίνουν υπηκοότητα στα πέντε χρόνια και σκέφτονται να το κάνουν στα τρία έτη. Υπηκοότητα, όχι άδεια διαμονής, όχι άδεια εργασίας. Υπηκοότητα. Δεν το συνιστώ και θεωρώ ότι η Γερμανία πρέπει να αλλάξει πολιτική, γιατί έχει εξελιχθεί σε μεγάλο μαγνήτη. Μεταξύ του pushing που κάνει η Τουρκία και η περιφέρεια και του pulling που κάνει η Γερμανία και ο Βορράς, βρίσκεται η χώρα μας, η οποία επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης διέλευσης» δήλωσε ο υπουργός.
Η αξιωματική Αντιπολίτευσις ζήτησε από την Κυβέρνηση να ενημερώσει την Βουλή για την επίσημη επίσκεψη του κ. Καιρίδη στην Τουρκία και την διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μεταναστεύσεως και Ασύλου της ΕΕ. Η κ. Κασιμάτη δήλωσε ότι εάν δοθεί τελικώς 12μηνη βίζα στους Τούρκους θα μπορούν να κινούνται ανενόχλητοι στην Ελλάδα και σε χώρες της ΕΕ. «Ούτε να διανοηθείτε να υπογράψετε τέτοια συμφωνία με τον Τούρκο ομόλογό σας» είπε απευθυνόμενη στον κ. Καιρίδη.

Πηγή: estianews.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com