28.10.23

Πρόβα Τζενεράλε στρατιωτικής δράσης του ΝΑΤΟ στην Γάζα η άσκηση Dynamic Mariner-23-Ετοιμότητα και της δύναμης Ταχείας Αντίδρασης NRF

 Δεν έστειλαν πολεμικά πλοία οι Τούρκοι στην άσκηση του ΝΑΤΟ-Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι παρών στην ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ στην κεντρική Μεσόγειο που προετοιμάζεται για άγρια σενάρια στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ


Με την παρουσία τόσων αμερικανικών Πολεμικών Πλοίων, και την γενικότερη κατάσταση να μυρίζει “μπαρούτι”, η συγκέντρωση Τριάντ6α ( 30) πολεμικών Πλοίων του ΝΑΤΟ στην κεντρική Μεσόγειο, ξεφεύγει από τα πλαίσια μιας κανονικής ναυτικής δραστηριότητας, και αναβαθμίζεται σε πρόβα πιθανή στρατιωτικής δράσης στα ανοικτά του Ισραήλ, 1000%.

Tο Πεντάγωνο άλλωστε σκοπεύει να αναπτύξει περισσότερα από δώδεκα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στο Ιράκ, τη Συρία, το Κουβέιτ, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ για να προστατεύσει τον στρατό του από πυραυλικές επιθέσεις.
 
Περίπου 30 πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο με προσωπικό στο πλαίσιο της άσκησης Dynamic Mariner-23 του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δεν απέστειλε πολεμικό πλοίο αλλά έστειλε αξιωματικό παρατηρητή στην άσκηση.

Η άσκηση Dynamic Mariner-23, μια από τις σημαντικότερες ναυτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, ξεκίνησε στην Κεντρική Μεσόγειο στις 23 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 6 Νοεμβρίου.

Θα πραγματοποιηθεί σε ιταλικά χωρικά ύδατα στην κεντρική  Μεσόγειο, διεθνή ύδατα και στον εναέριο χώρο της περιοχής αυτής.

Μιλώντας για την άσκηση, ο Αναπληρωτής ναυτικός Διοικητής του ΝΑΤΟ, Αντιναύαρχος Στέφαν Πάουλι, δήλωσε: «η Dynamic Mariner είναι μια από τις πιο σημαντικές ασκήσεις στον τομέα των θαλάσσιων επιχειρήσεων, αφού δεν ενισχύει μόνο την ναυτική συνεργασία μεταξύ πολλών χωρών που συμμετέχουν, αλλά βελτιώνει επίσης την ετοιμότητά μας για ειδικές αποστολές.

Αυτό μας προετοιμάζει ώστε να είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε  απειλές και να υπερασπιστούμε τη Συμμαχία».

Η φετινή ναυτική άσκηση Dynamic Mariner-23 επιδεικνύει άνευ προηγουμένου συνεργασία και ετοιμότητα.

Μετά από ένα χρόνο σχολαστικού σχεδιασμού, αυτή η άσκηση θα περάσει το προσωπικό και τα στρατιωτικά μέσα μέσω μιας σειράς ρεαλιστικών σεναρίων που έχουν σχεδιαστεί για να τα προετοιμάσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε πιθανές μελλοντικές κρίσεις και απειλές.

Η άσκηση, που διαχειρίζεται η Συμμαχική Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM), είναι μια ζωτικής σημασίας εκπαίδευση για το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο ετοιμάζεται να αναλάβει τη Διοίκηση Ναυτικών Στοιχείων της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF/M) από την Τουρκία το 2024.

Η NRF είναι μια εξαιρετικά επίλεκτη και τεχνολογικά προηγμένη πολυεθνική δύναμη που περιλαμβάνει χερσαίες, εναέριες και ναυτικές ειδικές δυνάμεις, τις οποίες η Συμμαχία μπορεί να αναπτύξει γρήγορα όποτε και όπου χρειαστεί.

Οι συμμετέχοντες στην φετινή Dynamic Mariner-23 θα συμμετάσχουν σε ένα ευρύ φάσμα αποστολών, όπως ανθυποβρυχιακός πόλεμος, ο αντιαεροπορικός πόλεμος, αμφίβιες επιχειρήσεις, αντίμετρα κατά ναρκών, ασκήσεις απόβασης, και επιχειρήσεις για την προστασία κρίσιμων υποδομών (CUI).

Οι δυνατότητες της συμμαχικής δυνάμεως θα δοκιμαστούν και στις Τρεις διαστάσεις (  αέρα, στεριά και θάλασσα), ενώ θα δοκιμαστούν και σενάρια  ασύμμετρου πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοπολέμου.

Περισσότεροι από 6 χιλιάδες ναύτες, στρατιώτες, αξιωματικοί επιτελείου και παρατηρητές από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, του Καναδά και της Τουρκίας, θα λάβουν μέρος η άσκηση.

Δεκάδες πολεμικά πλοία, υποβρύχια, ελικόπτερα και πολεμικά αεροσκάφη όπως τα Harrier και F-35B θα χρησιμοποιηθούν στην άσκηση, στην οποία θα συμμετέχει και ιταλικό αεροπλανοφόρο.

Αν και η Τουρκία εμφανίζεται ως μία από τις χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση του ΝΑΤΟ, το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα στείλει μόνο Αξιωματικούς του αρχηγείου και προσωπικό παρατηρητών στην άσκηση.

Η όλη διαδικασία και η μη συμμετοχή τουρκικών πολεμικών πλοίων ενισχύει την οργή των Τούρκων για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Προχθές, ο πολιτικός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ερμπακάν, μιλώντας στο τουρκικό κοινοβούλιο ζήτησε ς την άρνηση πρόσβασης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ισραήλ στον τουρκικό εναέριο χώρο, τα λιμάνια και τα χωρικά ύδατα καθώς και τη δίωξη των Τούρκων Εβραίων που κατατάσσονται στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο και όλα είναι αλληλοεξαρτώμενα από την κρίση στην Γάζα, που αποκάλυψε τα αληθινά αισθήματα της Τουρκίας για την Δύση και την προσκόλληση της στο ακραίο Ισλάμ.     

https://www.pentapostagma.gr