6.10.23

Αυστραλιανό σύστημα «δολοφόνων drone» Slinger κατευθύνεται προς την ΟυκρανίαΣτο πίσω μέρος μιας βιομηχανικής τοποθεσίας στην Καμπέρα, μια αντίδραση παραγωγής Αυστραλίας στην αυξανόμενη απειλή των drone στην Ουκρανία διατρέχει τους ρυθμούς της.

Ένα αντίγραφο κανονιού τοποθετημένο στο πίσω μέρος ενός φορτηγού φορτηγού παρακολουθεί τον στόχο του, μέρος ενός οπλικού συστήματος που εκτοξεύει χτυπήματα "σκληρής δολοφονίας" για να ανατινάξει τα drones από τον ουρανό.

Ονομάζεται Slinger και έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τα drones με κόστος που μπορούν να αντέξουν οικονομικά χώρες όπως η Ουκρανία.

"Έχουμε δει αυτόν τον τεράστιο πολλαπλασιασμό των απειλών από drone στην Ουκρανία", δήλωσε ο Matt Jones από την Electro Optic Systems ή EOS.

«Το θέμα είναι ότι οι τύποι συστημάτων που θα χρησιμοποιούσατε αυτήν τη στιγμή για να νικήσετε τα drones είναι πολύ ακριβοί για να νικήσετε ένα drone των 10.000 δολαρίων ή ακόμα και ένα drone των 1.000 δολαρίων».

Ο πόλεμος άλλαξε για πάντα στην Ουκρανία. Τα drones παίζουν τεράστιο ρόλο πάνω από την πρώτη γραμμή. Υπολογίζεται ότι χιλιάδες drones βρίσκονται στον αέρα κάθε μέρα.

«Η ταχύτητα με την οποία όχι μόνο μπορείτε να βρείτε ανθρώπους στο πεδίο της μάχης, η ταχύτητα με την οποία μπορείτε να τους στοχεύσετε και να τους καταστρέψετε, αλλάζει τακτική», είπε ο απόστρατος στρατηγός της Αυστραλίας Μικ Ράιαν.

«Αλλάζει σχηματισμούς και θα πρέπει να αλλάξει στρατιωτικά δόγματα και εξοπλισμό παντού».

Το EOS επιδεικνύει σύστημα στόχων drone Slinger

Ένα joystick χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση ενός drone στην οθόνη στόχευσης του συστήματος. (ABC News: Norman Hermant)
«Όλα έχουν να κάνουν με το κόστος»


Σε έναν κόσμο οπλικών συστημάτων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, τα drones είναι ο μεγάλος ισοσταθμιστής. Το επίφοβο ιρανικό μοντέλο Shahed που χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για να στοχεύει τανκς και πόλεις κοστίζει περίπου 31.000 δολάρια. Άλλα κοστίζουν λιγότερο.

Οι πύραυλοι που χρησιμοποιούνται για την κατάρριψή τους μπορεί να κοστίζουν 10 φορές περισσότερο.

«Μέχρι πρόσφατα έπρεπε να χρησιμοποιούμε πολύ ακριβούς πυραύλους για να επιτεθούμε σε αυτά τα πράγματα», είπε ο Ράιαν.

«Αν χρησιμοποιείτε πύραυλο 100.000 ή 200.000 δολαρίων για να καταρρίψετε ένα drone αξίας 10.000 δολαρίων, αυτό δεν λειτουργεί για τις περισσότερες χώρες».

Το Slinger χρησιμοποιεί εξελιγμένη τεχνολογία για να επιτύχει ένα αμβλύ αποτέλεσμα. Στην Καμπέρα, η μηχανικός δοκιμών της EOS Charlotte Capper χρησιμοποίησε ένα joystick για να ακολουθήσει ένα drone στην οθόνη στόχευσης του συστήματος.

«Απλώς φροντίζω να είναι σε τροχιά, να παραμένει οπλισμένο και όταν λάβουμε το σήμα μπορούμε να πυροβολήσουμε και να καταρρίψουμε το drone», είπε.

"Είναι πολύ γρήγορο και εύκολο να το μάθεις. Δεν χρειάζεται να ξέρεις πολλά για την τεχνολογία. Είναι εύκολο να δεις τι κάνει κάθε πράγμα και πώς το κάνει." Τον περασμένο μήνα, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αυστραλία Vasyl Myroshnychenko είδε από πρώτο χέρι κατά τη διάρκεια της δοκιμής πώς η Slinger μπορεί να καταρρίψει τα drones για ένα κλάσμα του κόστους των πυραύλων.

"Μερικές φορές αυτοί οι πύραυλοι κοστίζουν εκατομμύρια. Και χτυπάς τα drones, τα οποία κοστίζουν 20.000 δολάρια, σωστά; Και όλα είναι θέμα κόστους", είπε ο κ. Myroshnychenko.

«Αλλά ποτέ δεν ξέρεις πού στοχεύει αυτό το drone και τι ακριβώς πρόκειται να καταστρέψει αυτό το drone».

Η τιμή του Slinger είναι μικρότερη από 1,55 εκατομμύρια δολάρια ανά σύστημα. Στοχεύει να καταρρίψει drones με κόστος μεταξύ 155 και 1.550 δολαρίων ανά εμπλοκή.

"Οι ουκρανικές πόλεις δέχονται επιθέσεις από drones και πυραύλους σε καθημερινή βάση. Και βλέπουμε αυτά τα drones τώρα εδώ και ενάμιση χρόνο", είπε ο Ουκρανός πρέσβης.

«Το σύστημα Slinger παρέχει έναν μοναδικό τρόπο στόχευσης κινούμενων στόχων, ειδικά όταν μπορούμε να αναχαιτίσουμε τα drones τους».

Μηχανικοί που συναρμολογούν ένα Slinger στο εργοστάσιο Hume.
Τα περισσότερα εξαρτήματα των Slingers προέρχονται από την Αυστραλία. (ABC News: Norman Hermant)
Αποστέλλονται σφεντόνες στην Ουκρανία

Στο Queanbeyan and the ACT, η EOS συναρμολογεί τις κάμερες, τα λέιζερ και τα αντίζυμα που κάνουν τα συστήματα παρακολούθησης να λειτουργούν. Το ογδόντα πέντε τοις εκατό των εξαρτημάτων προέρχονται από Αυστραλούς προμηθευτές.

Τα αμυντικά προϊόντα της εταιρείας αποτελούν άμεση σύνδεση με την προέλευσή της στη διαστημική επιχείρηση. Το EOS παρακολουθεί αντικείμενα τόσο μικρά όσο ένα κομμάτι 10 λεπτών σε τροχιά έως και 36.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Αυτή η τεχνολογία μεταφράζεται απευθείας στη στόχευση μικρών αντικειμένων που κινούνται γρήγορα – όπως τα drones.

«Αυτό που πραγματικά κάνουμε εδώ είναι ότι χρησιμοποιούμε την παρακολούθηση, χρησιμοποιούμε τους αλγόριθμους σταθεροποίησης που έχουμε χρησιμοποιήσει για να αναπτύξουμε για την παρακολούθηση στο βαθύ διάστημα», είπε ο κ. Τζόουνς.

Δέκα Slingers που κατασκευάζονται τώρα στο ACT αναμένεται να παραδοθούν στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους ως μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας είπε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προσφέρει την τρέχουσα συνεισφορά της στην Ουκρανία. Αλλά δεν υπάρχουν τρέχοντα σχέδια για την προσθήκη των Slingers στα 710 εκατομμύρια δολάρια της αυστραλιανής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Ο κ. Ράιαν πιστεύει ότι η Ουκρανία χρειάζεται όσα περισσότερα συστήματα αντι-drones μπορεί για να αμυνθεί ενάντια στη νέα πραγματικότητα του πολέμου.

«Αυτή ήταν κυριολεκτικά μια έκρηξη της Κάμβριας στη χρήση drones στον πόλεμο», είπε.

«Μία από τις πιο έντονες περιόδους καινοτομίας και προσαρμογής στα συστήματα που έχουμε δει ποτέ, και μάλλον δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέλος.

«Μάλλον είμαστε πιο κοντά στην αρχή παρά στο τέλος»
Αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίο το Slinger εφαρμόζει τις εξειδικευμένες δυνατότητες αντι-UAV. Το οπλικό σύστημα διαθέτει μια ποικιλία συστημάτων παρακολούθησης, εκτός από την οπτική μονάδα και τον αισθητήρα ανέμου, υπάρχει ραντάρ για εκκίνηση.

Βασικά στοιχεία του συστήματος SlingerΑυτό το ραντάρ EchoGuard από την Echodyne με έδρα τις ΗΠΑ είναι ένας ολόκληρος «κόσμος σε κουτί», επειδή είναι ένα μικρού μεγέθους ραντάρ 4D με εμβέλεια οργάνων 6 km και 120 Όψη ° x 80 °.
Το Echodyne παρέχει επίσης ένα λεπτομερές εύρος ανίχνευσης για συγκεκριμένους τύπους στόχων. Για παράδειγμα, «βλέπει» ένα drone Matrice 600 από τουλάχιστον 400 km, ή ένα Phantom 4 από απόσταση 1 km.

Δηλαδή, οι απειλές θα μπορούσαν να εξαλειφθούν ανεξάρτητα από τον καιρό. Ταυτόχρονα, υπάρχει επίσης ένα ισχυρό μπλοκ ηλεκτρο-οπτικού αισθητήρα και σύστημα ελέγχου πυρός που επιτρέπει στον τηλεκατευθυνόμενο σταθμό όπλων R400 να καταρρίπτει drones με το πυροβόλο μονής βολής των 30 mm. Το σύστημα στοχεύει μόνο του, ο χειριστής του επιτρέπει μόνο να ανοίξει πυρ.
Ωστόσο, το ραντάρ είναι απαραίτητο για μια ακόμη ικανότητα που διασφαλίζει ότι το Slinger μπορεί πράγματι να "ένας πυροβολισμός, ένας στόχος καταστράφηκε". Είναι τα πυρομαχικά εγγύτητας που εκτοξεύονται από το πυροβόλο M230LF Bushmaster.


Ένα μόνο βλήμα μπορεί να αναπτυχθεί για να εκραγεί ακριβώς πριν από το UAV και να το καταστρέψει. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο ενάντια στα ιρανικά επιθετικά drones Shahed-136/131 που αναπτύσσονται από τον ρωσικό στρατό εισβολής.Βάρος συστήματος 400 κιλά!Έχει παραγγείλει 160 συστήματα η Ουκρανία. Η EOS είναι έτοιμη να προμηθεύσει στην Ουκρανία συνολικά 160 συστήματα αντι-drone Slinger. Μεταξύ αυτών, 110 μονάδες έχουν σχεδιαστεί για τοποθέτηση σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC) M113, ενώ οι υπόλοιπες 50 θα εγκατασταθούν σε Bushmaster APC από την ουκρανική εταιρεία Praktyka.

Για να αντιμετωπίσει αυτήν την απειλή και άλλους τύπους μη επανδρωμένων συστημάτων, η Ουκρανία πόνταρε σε αυτόν τον «κινητικό» τύπο συστήματος με έξυπνα πυρομαχικά, καθώς εκτός από τους Slingers, το Κίεβο παρήγγειλε επίσης ένα παρόμοιο όπλο:https://en.defence-ua.com/weapon_and_tech/ukraines_army_will_be_strengthened_by_pragmatic_c_uas_air_defense_systems_by_kongsberg-7631.html Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: με δυο χιλιόμετρα μέγιστη εμβέλεια και με τόσο χαμηλές επιδόσεις του ραντάρ, δεν το συνιστώ. Υπάρχουν καλύτερα συστήματα στην αγορά με εξαιρετικές επιδόσεις. Θα χρησιμοποιηθεί όμως για αυτόν τον ρόλο; Μήπως χρειάζονται αυτόνομους αυτόματους πύργους στα τεθωρακισμένα Μ-113 και στα θωρακισμένα και βάζουν αυτούς;

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com