12.10.23

Δολιοφθορά σε αγωγό στη Βαλτική Θάλασσα: Αποτέλεσμα μεγάλης ισχύος λέει η Εσθονία - Σε επιφυλακή η Νορβηγία


Η ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα που έσπασε την Κυριακή προκλήθηκε από «αρκετά μεγάλη δύναμη», δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Hanno Pevkur.
Η νορβηγική αστυνομία από την πλευρά της, έχει ενισχύσει την ασφάλεια στις χερσαίες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέφερε η εφημερίδα BA την Τετάρτη.
"Έχουμε αυξήσει την εστίασή μας στις προληπτικές περιπολίες στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή μας", δήλωσε στην BA ο επικεφαλής επιχειρήσεων Helge Blindheim στη δυτική αστυνομική περιφέρεια της Νορβηγίας.
Ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου και ένα τηλεπικοινωνιακό καλώδιο που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα έχουν υποστεί ζημιές σε μια πιθανώς σκόπιμη ενέργεια, δήλωσε την Τρίτη η φινλανδική κυβέρνηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι εάν αποδειχθεί ότι οι ζημιές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης επίθεσης, θα καθοριστεί η απάντηση του ΝΑΤΟ.
"Εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται για επίθεση σε κρίσιμες υποδομές του ΝΑΤΟ (...) θα αντιμετωπιστεί με μια ενιαία και αποφασιστική απάντηση από το ΝΑΤΟ", δήλωσε στην απάντηση πριν από μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Balticconnector έκλεισε νωρίς την Κυριακή λόγω ανησυχιών ότι αέριο διέρρεε από μια τρύπα στον αγωγό μήκους 77 χιλιομέτρων (48 μιλίων). Ο φινλανδικός φορέας εκμετάλλευσης Gasgrid δήλωσε ότι η επισκευή της θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και περισσότερο.
"Είναι πιθανό ότι η ζημιά τόσο στον αγωγό φυσικού αερίου όσο και στο καλώδιο επικοινωνίας είναι αποτέλεσμα εξωτερικής δραστηριότητας. Η αιτία της ζημιάς δεν είναι ακόμη σαφής, η έρευνα συνεχίζεται σε συνεργασία μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας", ανέφερε ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto σε δήλωσή του την Τρίτη.
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο δήλωσε ότι η ζημία στον αγωγό είναι "ανησυχητική", αλλά ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της Φινλανδίας παραμένει σταθερός και ότι η ζημία στο καλώδιο τηλεπικοινωνιών δεν επηρεάζει τη συνολική συνδεσιμότητα της Φινλανδίας.
"Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το ποιος ή τι προκάλεσε τη ζημία", δήλωσε ο Orpo σε συνέντευξη Τύπου.
Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 5% του ενεργειακού εφοδιασμού της Φινλανδίας, πρόσθεσε.
Η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Elisa, η οποία διαχειρίζεται το κατεστραμμένο καλώδιο, δήλωσε στο Reuters ότι η απόσταση μεταξύ του καλωδίου και του αγωγού Balticconnector ήταν "σημαντική", αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το ακριβές μήκος μεταξύ τους.
Η ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου πιστεύεται ότι σημειώθηκε στα φινλανδικά ύδατα, ενώ η παραβίαση του τηλεπικοινωνιακού καλωδίου έγινε στα ύδατα της Εσθονίας, δήλωσαν οι φινλανδικές αρχές.
Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέρος του φυσικού αερίου που μεταφερόταν μέσω του Balticconnector προερχόταν μέσω αγωγού από τη γειτονική Ρωσία, αλλά η Φινλανδία έχει σταματήσει από το έτος να εισάγει ρωσικό αέριο μέσω αγωγού.
Το νορβηγικό ινστιτούτο σεισμολογίας Norsar δήλωσε την Τρίτη ότι εντόπισε "πιθανή έκρηξη" κοντά στη θέση του αγωγού στη Βαλτική Θάλασσα περίπου την ώρα της διακοπής νωρίς την Κυριακή, αλλά δήλωσε ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα στα δεδομένα και ότι απαιτείται περισσότερη ανάλυση.
Η ένδειξη της έκρηξης προήλθε από δεδομένα που συλλέχθηκαν σε σεισμικούς σταθμούς κατά μήκος των φινλανδικών ακτών, δήλωσε η Norsar.

Πηγή: Reuters απόδοση liberal.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com