27.10.23

Γιατί το Ισραήλ «τεστάρει» τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα


Ευαγγελία Μπίφη
Έχοντας εξαπολύσει από την 7η Οκτωβρίου ένα σφοδρό κύμα αεροπορικών επιδρομών που ξεπερνά σε ένταση ακόμη και την κορύφωση των βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη, το Ισραήλ «ανοίγει» κύκλο περιορισμένων χερσαίων επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας για την εκρίζωση της τρομοκρατίας της Χαμάς.
Τον Μάρτιο του 2017, ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός δυνάμεων εξαπέλυσε 5.000 επιδρομές κατά των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στην κορύφωση της αεροπορικής εκστρατείας για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Εντός 20 ημερών μετά την τρομοκρατική επίθεση που συντάραξε το Ισραήλ και τον κόσμο, στη Γάζα έχουν χτυπηθεί περισσότεροι από 7.000 στόχοι της Χαμάς.
Πρόκειται για μία από τις σφοδρότερες αεροπορικές εκστρατείες διεθνώς εδώ και δεκαετίες, η οποία «συμπληρώνεται» με περιορισμένης κλίμακας χερσαίες εφόδους που ξεκίνησαν το τελευταίο 24ωρο και θα συνεχιστούν «ακόμη πιο δυναμικά» τις επόμενες ημέρες ενόσω η Γάζα σφυροκοπείται ταυτόχρονα από θαλάσσης, βάσει ανακοινώσεων των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας [IDF).
Άρματα μάχης, πυροβολικό, τακτικός στρατός και έφεδροι βρίσκονται στη μεθόριο αναμένοντας εντολές εφόδου στον παλαιστινιακό θύλακα. Η χερσαία επιδρομή με 1.000 στρατιώτες και τεθωρακισμένα στη βόρεια Γάζα τη νύχτα της Τετάρτης ήλθε στο πλαίσιο «προετοιμασιών για τα επόμενα στάδια της μάχης» -χωρίς να είναι σαφές εάν τα επόμενα στάδια θα αφορούν πέραν της συνέχισης ανάλογων επιδρομών (κάτι που ήδη ανακοινώθηκε επίσημα) και σε μία πλήρους κλίμακας εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα.
Αυτό που σε κάθε περίπτωση καθίσταται ημέρα με την ημέρα και ώρα με την ώρα όλο και πιο σαφές είναι ότι οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ στο πλαίσιο μίας υπαρξιακής μάχης απέναντι στην τρομοκρατία της Χαμάς θα καθορίσουν όσα ακολουθήσουν στη Μέση Ανατολή ίσως και για τις επόμενες δεκαετίες.
Στα πλάνα που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη από την πρώτη νυχτερινή επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη βόρεια Γάζα φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα να κινούνται σε αμμώδη περιοχή στη μεθόριο. Ένας εκσκαφέας ισιώνει το χώμα ενός αναχώματος, άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες και καταγράφονται εκρήξεις κοντά και ανάμεσα σε κατεστραμμένες κατοικίες.
Ήταν η μεγαλύτερη διείσδυση στον θύλακα μέχρι στιγμής και κατά τον ισραηλινό στρατό εξοντώθηκαν πυρήνες τρομοκρατών και καταστράφηκαν υποδομές και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων. Η Χαμάς δεν μπορούσε να γνωρίζει εάν αυτή ήταν η έναρξη μίας χερσαίας επέμβασης, και κατά τους αναλυτές αυτή ήταν και η στόχευση του Ισραήλ. Να «δοκιμάσει» τις αντιδράσεις της, να παρέμβει στα συστήματα επικοινωνίας, καθώς και να οριοθετήσει ενδεχομένως ναρκοπέδια και να χαρτογραφήσει θέσεις των τρομοκρατών.
Εάν η διείσδυση και όσες ακολουθήσουν είναι «πρόβα» μίας επικείμενης μαζικής εισβολής που έχει ήδη καθυστερήσει, σύμφωνα τουλάχιστον με την εικόνα που είχε αρχικά καλλιεργηθεί, ή εάν το Ισραήλ ακολουθήσει τη στρατηγική των συνδυαστικών αεροπορικών πληγμάτων ακριβείας και στοχευμένων επιδρομών που προκρίνουν οι ΗΠΑ, μένει να διαφανεί. Στο τελευταίο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν έδωσε λεπτομέρειες για την κλίμακα μίας πιθανής εισβολής. O υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, από πλευράς του ανέφερε πως η χερσαία επίθεση θα πραγματοποιηθεί σύντομα, «όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και σύμμαχοι του Ισραήλ δείχνουν να φοβούνται ότι ίσως η Χαμάς θέλει να οδηγήσει το Ισραήλ σε «παγίδα» στη Λωρίδα της Γάζας. Καθώς έχει επιβεβαιωθεί πλέον από τις υπηρεσίες πληροφοριών ότι η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου σχεδιαζόταν εδώ και δύο χρόνια, είναι αυτονόητο ότι η Χαμάς και οι υποστηρικτές της στην Τεχεράνη θα γνώριζαν και θα είχαν προετοιμαστεί εξίσου για την απάντηση.
Θεωρείται ακόμη και πιθανό οι φρικαλεότητες με θύματα Ισραηλινούς αμάχους να σχεδιάστηκαν ακριβώς για να είναι «σίγουρη» η Χαμάς πως η ισραηλινή απάντηση θα είναι σφοδρή, ανεξαρτήτως του κόστους για τους αμάχους της Γάζας. Άλλωστε έχει καταστεί προ πολλού σαφές πως η Χαμάς τη ζωή τους δεν την υπολογίζει μπροστά στο στόχο της καταστροφής του Κράτους του Ισραήλ που μοιράζεται με το θεοκρατικό Ιράν και με «συνοδοιπόρο» τη Χεζμπολάχ.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι το δίκτυο των τούνελ της Χαμάς, το «μετρό της Γάζας» όπως αναφέρεται στο Ισραήλ, θα αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον στρατό σε μία πλήρους κλίμακας εισβολή. Μετά το δίκτυο υπόγειων εγκαταστάσεων της Βόρειας Κορέας, η Χαμάς έχει οικοδομήσει το μεγαλύτερο δίκτυο τούνελ στον κόσμο -«αξιοποιώντας» και κονδύλια ανθρωπιστικής που προορίζονταν και ποτέ δεν έφταναν στους Παλαιστινίους, οι οποίοι και καταβάλλουν σήμερα εξίσου τεράστιο τίμημα από την τρομοκρατία της Χαμάς.
Το δαιδαλώδες δίκτυο περιλαμβάνει 1.300 σήραγγες που εκτείνονται συνολικά σε μήκος περίπου 500 χιλιομέτρων, με ορισμένες να βρίσκονται έως και 70 μέτρα κάτω από τη γη. «Είναι σαν ιστός αράχνης», όπως δήλωσε η 85χρονη Γιοτσεβέντ Λίφσιτς, η Ισραηλινή όμηρος που απελευθερώθηκε προ ημερών. Η ίδια είχε κρατηθεί εντός των τούνελ, εκεί όπου εκτιμάται ότι η Χαμάς κρατά πολλούς αν όχι όλους τους πολίτες που απήγαγε -και η τύχη τους θα είναι αβέβαιη εάν εκδηλωθεί μία μαζική επέμβαση.
Στα τούνελ κάτω από κατοικίες αμάχων κρύβονται οι τρομοκράτες, εκεί φυλά η Χαμάς τα όπλα της και εκεί σχεδιαζόταν επί δύο χρόνια η τρομοκρατική επίθεση που αιφνιδίασε το Ισραήλ, με τις συνεννοήσεις να γίνονται μάλιστα μέσω δικτύου ενσύρματων τηλεφώνων που είχε εγκατασταθεί για μην μπορούν να υποκλαπούν οι συνομιλίες από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, όπως προκύπτει από στοιχεία που επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Τζον Σπένσερ, επικεφαλής του Τμήματος Μελετών Αστικού Πολέμου στο Ινστιτούτο Σύγχρονου Πολέμου της Στρατιωτικής Ακαδημίας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Γουέστ Πόιντ, σημειώνει ότι «η πρόκληση στη Γάζα με τις υπόγειες σήραγγες είναι μοναδική» στο είδος της. Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, ο Σπένσερ, πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, ανέφερε ότι το τεράστιο δίκτυο σηράγγων είναι ένα πρόβλημα που «δεν έχει τέλεια λύση και ‘περιμένει’ τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις».
Δεκάδες χιλιάδες τρομοκράτες, καμικάζι, παγίδες με εκρηκτικά και ελεύθεροι σκοπευτές θα «περιμένουν» επίσης τους Ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα. Οι Αμυντικές Δυνάμεις δηλώνουν έτοιμες για την εισβολή, ωστόσο ένας αυξανόμενος αριθμός εμπειρογνωμόνων, πρώην στρατιωτικών και πολιτικών υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται να επισπεύσει την επέμβαση. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι θα πρέπει να εντείνει ακόμη περισσότερο την αεροπορική του εκστρατεία, προκειμένου να καταστήσει όσο το δυνατόν πιο εύκολη την επιχείρηση επί του εδάφους.
«Το Ισραήλ δεν βιάζεται», δηλώνει σχετικά ο Άμος Γιάντλιν, πρώην επικεφαλής των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών και στρατηγός ε. α. της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. «Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν το ISIS σε πέντε χρόνια, το Ισραήλ δεν χρειάζεται να καταστρέψει τη Χαμάς σε έξι ημέρες», υπογραμμίζει.
Εκτός από την προσπάθεια να πλήξει τα τούνελ, η ισραηλινή αεροπορία προφανώς επιχειρεί παράλληλα να καταστρέψει υπέργειες υποδομές και κτίσματα από όπου οι ελεύθεροι σκοπευτές της Χαμάς θα μπορούσαν να στήσουν ενέδρα σε ισραηλινές φάλαγγες που προελαύνουν, λέει παράλληλα ο απόστρατος στρατηγός Ρελίκ Σαφίρ. «Για να επιτευχθεί αυτό, η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να «κατεδαφίσει κτήρια στο δρόμο, να τα ισοπεδώσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανταρτοπόλεμο», επισημαίνει.
Ωστόσο, τα θύματα μεταξύ του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού κατά τις επιδρομές και η ανθρωπιστική κρίση στην οποία έχει παραδοθεί η Γάζα έχουν προκαλέσει έκρηξη οργής και καταδίκη σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, γεννώντας φόβους ότι αν η εκστρατεία συνεχιστεί, ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση εφόσον η Χεζμπολάχ «ανοίξει» το βόρειο μέτωπο και ενταθούν παράλληλα οι επιθέσεις ελεγχόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών σε Ιράκ, Συρία και Υεμένη κατά αμερικανικών δυνάμεων.
Αυτός ο φόβος είναι πιθανότατα ένας από τους παράγοντες που εξετάζει η ισραηλινή κυβέρνηση καθώς σταθμίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης ταυτόχρονα μετά την τρέχουσα αεροπορική εκστρατεία της, επισημαίνουν αναλυτές.
Η διακυβέρνηση Μπάιντεν έχει στείλει αεροπλανοφόρα και ενισχύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ως μέσο αποτροπής και για την προάσπιση των δυνάμεών της και του Ισραήλ εφόσον απαιτηθεί.
Οι στρατιωτικοί σύμβουλοι των ΗΠΑ προτρέπουν το Ισραήλ να ακολουθήσει έναν συνδυασμό «χειρουργικών» αεροπορικών πληγμάτων ακριβείας και στοχευμένων επιδρομών από τις ειδικές δυνάμες αντί να εμπλακούν σε μία σκληρή μάχη αστικού περιβάλλοντος εξαπολύοντας μια μαζική χερσαία επίθεση στη Γάζα για την εξόντωση της Χαμάς, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ομήρους, αμάχους και να οδηγήσει πιθανώς σε περιφερειακή ανάφλεξη. Σε κάθε περίπτωση τονίζουν ότι απόφαση ανήκει στο Ισραήλ.

Πηγή: liberal.gr