27.10.23

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Τουρκία διακόπτει την ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ


Η Τουρκία αναστέλλει τα σχέδια για κοινή εξερεύνηση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο με το Ισραήλ, καθώς και για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται δημοσίευμα του Bloomberg.
Η απόφαση ελήφθη, μετά τις σκληρές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Ισραήλ στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του και τους ισχυρισμούς του πως «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά απελευθερωτική»
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλούνται ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος μετέβαινε στη χώρα αυτή για διμερείς συνομιλίες με το Ισραήλ σχετικά με δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου και τα έργα αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο, ακύρωσε το πρόγραμμά του.
Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ διαθέτει 750 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποδεδειγμένου φυσικού αερίου. Το 2022, το Ισραήλ παρήγαγε περίπου 22 bcm αερίου και πούλησε 10 bcm από αυτό στην Αίγυπτο και την Ιορδανία. Το Ισραήλ δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ αφού η Ρωσία αποκλείστηκε από την αγορά της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο τα διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ και η Τουρκία θα ξεκινήσουν από κοινού εξερεύνηση ενέργειας.
«Όχι μόνο θα ξεκινήσουμε τη λειτουργία αγωγών ενέργειας προς την Τουρκία, αλλά και από την Τουρκία προς την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ερντογάν. Είπε επίσης ότι είχε συμφωνήσει με τον Νετανιάχου ότι πρώτα ο τελευταίος θα επισκεφθεί την Τουρκία και ότι στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει αμοιβαία επίσκεψη στο Ισραήλ και ότι συζήτησε με τον Νετανιάχου τη συγκρότηση μηχανισμού σε επίπεδο υπουργών για την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
«Αυτή τη στιγμή, ο συνολικός όγκος εμπορίου μας είναι 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Συμφωνήσαμε να αυξήσουμε αυτόν τον όγκο εμπορίου των 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ελάχιστο ποσό των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πρώτη φάση», είπε.

Πηγή: liberal.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com