14.10.23

Κύπρος: Σε εφαρμογή το σχέδιο Εστία για όσους φεύγουν από το Ισραήλ

 

Η Μεγαλόνησος υποδέχεται χιλιάδες ανθρώπους που είτε φεύγουν από το Ισραήλ είτε επιστρέφουν

Η Κύπρος έχει αναδειχθεί σε κόμβο υποδοχής ανθρώπων που φεύγουν από το Ισραήλ με κάθε τρόπο για να επιστρέψουν στις χώρες τους αλλά και για όσους Ισραηλινούς διακόπτουν τις διακοπές τους για να γυρίσουν στην πατρίδα τους και τους αγαπημένους τους.

«Ήμουν στη Ρώμη διακοπές και έμαθα για την κατάσταση στο Ισραήλ. Πηγαίνω σπίτι, πίσω στην οικογένειά μου, το σπίτι μου και τους φίλους μου» λέει ένας Ισραηλινός και άλλος συμπληρώνει: «Ανησυχώ πολύ. Οι φίλοι μου είναι στον στρατό. Η κατάσταση είναι τρομακτική και δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί ξαφνικά είτε τώρα είτε σε δύο ήμερες».

Πολύ δύσκολες στιγμές βίωσαν και όσοι τουρίστες βρίσκονταν στο Ισραήλ όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς.

«Είναι ανατριχιαστικό αυτό που συμβαίνει. Οι δρόμοι είναι ήσυχοι. Κανείς δεν βγαίνει έξω. Όλοι μένουν στα σπίτια τους. Αναγκαστήκαμε να πάμε σε ένα καταφύγιο όταν χτύπησαν οι σειρήνες στη Χάιφα. Είναι πολύ πολύ τρομακτικό» είπε μια τουρίστρια από τη Βρετανία.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ζητήσει τη βοήθεια της Κύπρου ώστε να βρει στέγαση για τους ξένους υπηκόους μέχρι να μπουν στις πτήσεις επαναπατρισμού. Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Εστία, με τις κυπριακές αρχές να ανταποκρίνονται στα αιτήματα για παροχή βοήθειας. Παράληλα έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας στις κρίσιμες υποδομές της Μεγαλονήσου.

Στο Ακρωτήρι βρέθηκε και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς προκειμένου να ενημερωθεί για την ετοιμότητα των βρετανικών δυνάμεων σε περίπτωση που χρειαστεί να πραγματοποιήσουν αναγνωριστικές αποστολές στη Μέση Ανατολή.

https://gr.euronews.com