14.10.23

Σολτς: Η Χαμάς δεν θα μπορούσε να έχει κάνει την επίθεση χωρίς την βοήθεια του Ιράν


Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την καταστολή των οργανώσεων που υποστηρίζουν τη Χαμάς, λέγοντας στους βουλευτές ότι το Ιράν φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι επέτρεψε στην ομάδα να αναπτυχθεί σε σημείο που να εξαπολύσει την επίθεση του Σαββατοκύριακου στο Ισραήλ.
«Παρόλο που δεν έχουμε αδιάσειστες αποδείξεις ότι το Ιράν υποστήριξε επιχειρησιακά αυτή την άνανδρη επίθεση, είναι σαφές σε όλους μας ότι χωρίς την ιρανική υποστήριξη η Χαμάς δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να εξαπολύσει αυτή την πρωτοφανή επίθεση», δήλωσε την Πέμπτη.
«Δυστυχώς, μπορούμε να προβλέψουμε ότι ο πόνος του άμαχου πληθυσμού στη λωρίδα της Γάζας πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω - αλλά και γι' αυτό φταίει η Χαμάς και η επίθεσή της στο Ισραήλ», πρόσθεσε.
Στο εσωτερικό της χώρας του, δήλωσε ότι η Γερμανία θα απαγορεύσει όλες τις δραστηριότητες συγκέντρωσης χρημάτων και άλλες δραστηριότητες υποστήριξης της Χαμάς και θα απαγορεύσει την Samidoun, μια διεθνή ομάδα ακτιβιστών που λέει ότι υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, αλλά που σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές προωθεί τη ρητορική μίσους και καλεί στην καταστροφή του Ισραήλ.
Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση της βίας, προειδοποιώντας τη Χεζμπολάχ, μια άλλη υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα, στο γειτονικό του Ισραήλ Λίβανο να μην διακινδυνεύσει μια επίθεση στο Ισραήλ.
"Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι, ο οποίος έχει κανάλια στη Γάζα. Σήμερα θα μιλήσω με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και θα υποδεχθώ τον εμίρη του Κατάρ", πρόσθεσε. "Και οι τρεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης".

Πηγή: liberal.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com