25.9.23

Στη Γερμανία ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές ενός επίδειξης λέιζερ μάχης που είναι εγκατεστημένο στη φρεγάτα Sachsen-Anhalt τύπου F125.


Η MBDA Deutschland GmbH και η Rheinmetall ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση των δοκιμών ενός επίδειξης μάχης λέιζερ εγκατεστημένο στη φρεγάτα τύπου Sachsen-Anhalt F125 του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού. Αυτό ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της Rheinmetall.


Οι δοκιμές της συσκευής επίδειξης όπλων λέιζερ ολοκληρώθηκαν με επιτυχία· ενώ βρισκόταν σε μια γερμανική φρεγάτα, πραγματοποίησε περισσότερες από εκατό διαφορετικές δοκιμές, κατά τις οποίες χτύπησε διάφορους εναέριους στόχους. Στο μέλλον, θα αποσυναρμολογηθεί από το πλοίο και θα πραγματοποιηθεί πλήρης μελέτη των αποτελεσμάτων για την περαιτέρω ανάπτυξη στη βάση του ενός λειτουργικού οπλικού συστήματος λέιζερ για πλοία.

Η αποτελεσματικότητα μάχης του Laser Weapon Demonstrator (LWD) έχει αποδειχθεί σε δύσκολα σενάρια κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες λειτουργίας έναντι διαφόρων τύπων στόχων.

- λέει το μήνυμα.

Η απόφαση να ξεκινήσει η δοκιμή ενός επίδειξης όπλων λέιζερ ελήφθη το 2021 και το γραφείο προμηθειών της Bundeswehr εξέδωσε την άδεια για την εγκατάστασή του σε ένα πολεμικό πλοίο. Υποτίθεται ότι το προϊόν με ισχύ περίπου 20 kW θα εγκατασταθεί σε φρεγάτα τύπου F124, αλλά αργότερα επιλέχθηκε ως πλατφόρμα η φρεγάτα Sachsen-Anhalt τύπου F125.

Σχέδια οπλισμού πλοίων επιφανείας του γερμανικού ναυτικού με όπλα λέιζερ αναφέρθηκαν το 2019. Την ίδια χρονιά, οι γερμανικές εταιρείες Rheinmetall και MBDA Deutschland συνήψαν συμφωνία βάσει της οποίας ανακοίνωσαν την ανάπτυξη και τη δημιουργία συστημάτων μάχης με λέιζερ.

Η συσκευή επίδειξης λέιζερ χρησιμοποιεί τεχνολογία φασματικής επικοινωνίας, την οποία η γερμανική αμυντική εταιρεία Rheinmetall ερευνά εδώ και πολλά χρόνια. Η κλιμακούμενη ισχύς εξόδου έως 20 kW με εστίαση μεγάλης σκάλας σάς επιτρέπει να χτυπάτε ένα ευρύ φάσμα στόχων αέρα.

Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: Τι είναι η διάταξη "επίδειξης"; Αυτό σημαίνει ότι είναι συναρμολογημένο στο γόνατο και τα καλώδια προεξέχουν από αυτό προς όλες τις κατευθύνσεις. Επιδεικνύει την αρχή και οι δημιουργοί ζητούν χρήματα για να συνεχίσουν.
Βλέπουμε της μονάδες του ραντάρ SPEXER 2000 3D MKIII HENSOLDT RADAR απέξω από το εμπορευματοκιβώτιο που έχει επάνω το λέιζερ.
Η φασματική πολυπλεξία (WDM) δεν χρησιμοποιείται σε λέιζερ μάχης, αλλά χρησιμοποιείται σε συστήματα επικοινωνιών για τη μετάδοση πολλαπλών καναλιών με διαφορετικές φέρουσες συχνότητες σε μία μόνο οπτική ίνα. Αυτό το σύστημα δεν είναι καθόλου κατάλληλο για λέιζερ μάχης.
Η οπτική παραμετρική ενίσχυση των παλμών που κελαηδούν (OPCPA) δεν χρησιμοποιείται επίσης σε λέιζερ μάχης - μόνο για επιστημονικούς σκοπούς λόγω των μεγάλων διαστάσεων και παραμέτρων που είναι ειδικά προσαρμοσμένες για επιστημονικούς σκοπούς.
Τα λέιζερ μάχης χρησιμοποιούν κλιμάκωση ισχύος λέιζερ μέσω συνδυασμού συνεκτικής δέσμης. Αυτός ο σχεδιασμός καθιστά δυνατή τη σοβαρή μείωση του μεγέθους και της κατανάλωσης ενέργειας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τα λέιζερ μάχης. Η εμβέλεια τι μαθαίνουμε.  Να μάθετε πως για ένα λέιζερ, το υψόμετρο και η εμβέλεια πρέπει να είναι τουλάχιστον τα ίδια. Και πιθανότατα το υψόμετρο είναι μεγαλύτερο από το εύρος, αφού με το υψόμετρο μειώνεται η πυκνότητα του αέρα και αυξάνεται η διαφάνεια. Στην πραγματικότητα, τα 20 kW είναι ένα λέιζερ κοντινής εμβέλειας, τρία χιλιόμετρα σε εμβέλεια, όσο ένα πυροβόλο των 30 χιλιοστών.   Ο όγκος του λέιζερ είναι μέχρι στιγμής, μεγαλύτερος από τον όγκο ενός πυροβόλου με την ίδια εμβέλεια, συν τον όγκο της ηλεκτρογεννήτριας. Προτιμώ το πυροβόλο και όχι το λέιζερ.
 

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com