20.9.23

Νέες Αποκαλυπτικές Εικόνες: «Τρυπήθηκε» εις διπλούν το ρωσικό υποβρύχιο Rostov-on-Don από τον ουκρανικό πύραυλο-Εκτός λειτουργίας το σκάφος; (Εικόνες)

 

Φωτογραφίες που ξεκίνησαν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου σήμερα δείχνουν την σημαντική ζημιά που προκλήθηκε στο επιθετικό υποβρύχιο Rostov-on-Don της βελτιωμένης κλάσης Kilo (Project 636.3) του ρωσικού πολεμικού ναυτικού μετά την αναφερόμενη επίθεση με ουκρανικούς πυραύλους κρουζ την περασμένη εβδομάδα.

Το σκάφος της κλάσης Kilo, μαζί με ένα αποβατικό πλοίο της κλάσης Popucha, βρίσκονταν στην αποβάθρα του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην χερσόνησο της Κριμαίας όταν δέχθηκαν επίθεση τα χαράματα της 13ης Σεπτεμβρίου.


Οι εν λόγω φωτογραφίες, οι οποίες λέγεται πως δημοσιεύθηκαν αρχικά από την Ομάδα Πληροφοριών Συρράξεων (CIT), ενός ανεξάρτητου οργανισμού έρευνας, δείχνουν κάτι που μοιάζει με ένα άμεσο χτύπημα στην πλώρη του υποβρυχίου, το οποίο άφησε μία τρύπα στο σημείο. Πίσω από το ιστίο, στην δεξιά πλευρά, παρατηρούμε ακόμη μία μεγάλη ζημιά. Φαίνεται πως έχει ανατιναχτεί μέρος του κύτους του σκάφους, ίσως ως αποτέλεσμα μίας δεύτερης έκρηξης. Πιθανή εξήγηση σε αυτό μπορεί να είναι η πυροδότηση της διπλής εκρηκτικής κεφαλής ονόματι BROACH των βρετανικών πυραύλων κρουζ Storm Shadow που χρησιμοποίησε το Κίεβο για την επίθεση.

Πολλοί λογαριασμοί, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του βρετανικού υπουργείου άμυνας, υποδεικνύουν πως το εν λόγω υποβρύχιο που χτυπήθηκε ήταν το Rostov-on-Don της βελτιωμένης κλάσης Kilo του προγράμματος Project 636.3 του ρωσικού πολεμικού ναυτικού. Πρόκειται για ένα ισχυρό σκάφος, ικανό να εκτοξεύει τους πυραύλους κρουζ επίγειων επιθέσεων Kalibr, οι οποίοι χρησιμοποιούνται εκτενώς έναντι στόχων στην Ουκρανία. Αυτό το υποβρύχιο τέθηκε επίσημα σε υπηρεσία το 2014 και αποτελεί ένα από τα τέσσερα σκάφη αυτού του τύπου στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Το Πόρισμα Ειδικών

Όπως και να έχει όμως, ο βαθμός των ζημιών υπέστη επιβεβαιώνει πως το εν λόγω ναυτικό στοιχείο δεν θα αποτελεί πλέον μέρος του ρωσικού στόλου. Σύμφωνα με ειδικούς από την Δύση, στο πιο αισιόδοξο σενάριο για την Μόσχα το Rostov-on-Don θα χρειαστεί ολόκληρη ανακατασκευή, πράγμα που θα το αναγκάσει να βγει εκτός λειτουργίας για αρκετά χρόνια. Τέτοιες διαδικασίες ωστόσο θα πρέπει να λάβουν χώρα εκτός Μαύρης Θάλασσας, μιας και θα πρέπει να αντικατασταθούν όλα τα εξαρτήματα που χτυπήθηκαν στο υποβρύχιο. Ως αποτέλεσμα, ένας υλικοτεχνικός πονοκέφαλος δημιουργήθηκε για το ρωσικό πολεμικό ναυτικό.

Βέβαια από την άλλη ο γνωστός αναλυτής υποβρύχιου πολέμου H. I. Sutton και το πρώην μέλος υποβρυχίου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Aaron Amick προτείνουν πως οι ζημιές που απεικονίζονται στις νέες φωτογραφίες δεν μπορούν να επισκευαστούν, πράγμα που σημαίνει πως το σκάφος θα τεθεί οριστικά εκτός λειτουργίας.

 https://www.pentapostagma.gr/