20.9.23

Παραγγελία ύψους 4,16 εκ.δολαρίων του Αμερικανικού κολοσσού Raytheon προς την Ιntracom Defense για το σύστημα RAM-Έξαλλοι οι Τούρκοι λόγω εμπάργκο

 Η παραγγελία καλύπτει την παραγωγή ηλεκτρονικών μονάδων για την υποστήριξη και τη συντήρηση του συστήματος RAM

Η σύσφιξη των  στρατιωτικών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκεται στο απώγειό της, γεγονός το οποίο έχει ως επακόλουθο την έκφραση έμπρακτης εμπιστοσύνης Αμερικανικών  εταιρειών κολοσσών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, όπως η RAYTHEON, η οποία προέβη σε παραγγελία αξίας 4,16 εκατομμυρίων δολαρίων στην ελληνική αμυντική εταιρεία INTRACOM DEFENSE (IDE) για το Σύστημα Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας RAM.

Παραγγελία ύψους 4,16 εκ.δολαρίων της Αμερικανικής Raytheon προς την Intracom Defense για το σύστημα RAM

Η παραγγελία αυτή  προκάλεσε έντονη δυσφορία σε Τουρκικό ΜΜΕ, το οποίο σε σχετικό άρθρο του με τίτλο, "Παραγγελία RAM σε ελληνική αμυντική εταιρεία- Εμπάργκο στην Τουρκία", αναφέρει τα εξής:

"Η Raytheon έκανε παραγγελία ύψους 4,16 εκατομμυρίων δολαρίων στην INTRACOM DEFENSE για το σύστημα Rolling Airframe Missile (RAM), το οποίο στοχεύει στην προστασία των ναυτικών πλατφορμών από αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις.

Η παραγγελία καλύπτει την παραγωγή ηλεκτρονικών μονάδων για την υποστήριξη και τη συντήρηση του συστήματος RAM.

Το RAM Close Air Defense Missile System, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία το 1992, βρίσκεται σε υπηρεσία σε περισσότερα από 160 πλοία στα ναυτικά 11 χωρών. Πλατφόρμες κάθε είδους χωρητικότητας, από σκάφη επίθεσης έως αεροπλανοφόρα, προστατεύονται  από πυραύλους κρουζ, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και μικρούς ναυτικούς στόχους.

Το RAM  λειτουργεί με παθητική RF και κεφαλή αναζήτησης υπέρυθρων

Αφού εκτοξευθεί από τον φορέα ο παθητικός ανιχνευτής ραδιοσυχνοτήτων σε αυτό ανιχνεύει τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπονται από τον ανιχνευτή ραντάρ του πλησιέστερου πυραύλου κατά του πλοίου.

Αφού εστιάσει στα κύματα ραδιοσυχνοτήτων, καθοδηγεί και αναχαιτίζει τον στόχο του με τον ανιχνευτή υπέρυθρων πάνω του στο τερματικό στάδιο. Με το σύστημα καθοδήγησης διπλής λειτουργίας, ο πύραυλος RAM φθάνει σε ποσοστό επιτυχίας 95% σε μέγιστο βεληνεκές 10 χιλιομέτρων.

Εμπάργκο στην Τουρκία

Το σύστημα κλειστής αεράμυνας RAM χρησιμοποιείται επίσης από το τουρκικό ναυτικό. Μαζί με τις κορβέτες κλάσης MİLGEM ADA, η Τουρκία έχει βάλει για πρώτη φορά στο απόθεμά της το σύστημα κλειστού αεράμυνας RIM-116 RAM (Rolling Airframe Missile) παραγωγής ΗΠΑ.

Τέσσερις κορβέτες κλάσης MİLGEM ADA που παραδίδονται επί του παρόντος στη Διοίκηση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων είναι εξοπλισμένες με συστήματα RAM.

Ενώ οι εκτοξευτές του συστήματος RAM προμηθεύονται από τη Γερμανία, οι πύραυλοι προμηθεύονται από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εμπάργκο στην Τουρκία όσον αφορά τους πυραύλους RAM εδώ και καιρό.

Με το LEVENT, το οποίο συνεχίζει να αναπτύσσεται από τη Roketsan, στοχεύει στην εξάλειψη του εμπάργκο σε αυτόν τον τομέα με εθνικούς πόρους."

Συνεχής η συνεγασία των δύο εταιρειών

Tην ανωτέρω συνεργασία επιβεβαιώνει Ελληνικό ΜΜΕ, το οποίο αναφέρει:

"Η Intracom Defense (IDE) ανακοίνωσε την ανάθεση νέου έργου από τη Raytheon Technologies, για την παραγωγή ηλεκτρονικών μονάδων στο πλαίσιο υποστήριξης και συντήρησης του αντιπυραυλικού συστήματος επιφανείας-αέρος RAM (Rolling Airframe Missile).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η νέα σύμβαση, ύψους 4,16 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αποτελεί επέκταση της μακροχρόνιας επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών και εδραιώνει τη θέση της IDE ως βασικού προμηθευτή στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της Raytheon Technologies."

Η συνεργασία των δύο εταιρειών είναι συνεχής, ενώ υπενθυμίζουμε ότι τέλη  Ιουνίου 2023 η  Intracom Defence, είχε  ανακοινώσει την εξασφάλιση νέας σύμβασης από την αμερικανική εταιρία Raytheon, ύψους 18,2 εκατ. δολ., για την παραγωγή κύριων μονάδων του συστήματος αεράμυνας Patriot, συνεχίζοντας τη συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών.

Συμπέρασμα

Η παραπάνω κίνηση συνέχιση της  μακράς συνεργασίας του Αμερικανικού κολοσσού RAYTHON με την Intracom Defence, για το σύστημα RAM αυτή τη φορά, δείχνει την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία που εμπνέει η Ελληνική εταιρεία.

Συνδυαστικά μάλιστα με το εμπάργκο των ΗΠΑ προς την Τουρκία για το εν λόγω σύστημα, η κίνηση των ΗΠΑ έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα για το ποιούς θεωρεί πραγματικούς συμμάχους της, όπως είναι η Ελλάδα και ποιούς θεωρεί αφερέγγυους και καιροσκόπους "συμμάχους" όπως είναι η Τουρκία.

Η κίνηση τέλος αυτή είναι ενδεικτική του  τεταμένου κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, πίσω από τα χαμόγελα, τις αβρότητες και τις χειραψίες,την ώρα που  κατά την εκτίμησή μας το θέμα εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να "κλείνει" από τουρκικής πλευράς, με την Ουγγαρία σε ρόλο λαγού του Ερντογάν γιαυτό έναντι ανταλλαγμάτων.

https://www.pentapostagma.gr