3.9.23

Ο πύρινος εφιάλτης στον Έβρο δεν έχει τέλος! Σώθηκε η Λευκίμμη, μάχη με τις αναζωπυρώσεις- Δύο τα μεγάλα μέτωπα

 

Ο πύρινος εφιάλτης στον Έβρο δεν έχει τέλος, με τη φωτιά να συνεχίζει να καίει τα δάση της περιοχής για 16η ημέρα και τους κατοίκους των οικισμών να περνούν μία ακόμη πολύ δύσκολη νύκτα. Εκείνος της Λευκίμμης σώθηκε πριν οι φλόγες φτάσουν στα σπίτια, ωστόσο οι πυρεοσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο στην αναχαίτιση του συγκεκριμένου μετώπου το οποίο ανέπτυξε μεγάλη ένταση καθώς διέρχεται από περιοχή με πεύκα συνέβαλε τα μέγιστα η συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των εναέριων μέσων, μέχρι και αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Το βράδυ, με τις διαδοχικές ρίψεις νερού από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης και την πτώση -τις τελευταίες ώρες- της έντασης των βορειοανατολικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή μειωνόταν σταδιακά η μεγάλη δυναμική του μετώπου της πυρκαγιάς.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα

Οι αναζωπυρώσεις εντοπίζονται κυρίως δυο μέτωπα, το ένα στην περιοχή της Δαδιάς και το άλλο βόρεια του Σουφλίου πάνω από την έξοδο προς Διδυμότειχο. Στον Έβρο επιχειρούν συνολικά 582 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 122 οχήματα, ενώ μέχρι να πέσει το φως της ημέρας πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού και 10 εναέρια μέσα.

Οι φλόγες κατάφεραν να μπουν στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς, στη ζώνη προστασίας του εθνικού δρυμού και αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών έχουν γίνει στάχτη.

Επέστρεψε στο πεδίο ο επιτελάρχης του ΠΣ

Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης είχε διακομιστεί ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Χρήστος Λάμπρης, καθώς όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική υπέστη αλλεργικό σοκ. Ο κ. Λάμπρης ωστόσο, μετά από λίγη ώρα επέστρεψε στο πεδίο, επιχειρώντας στην πρώτη γραμμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο. 

https://www.pentapostagma.gr/