9.9.23

Κόσοβο: Στρατηγικός στόχος η ένταξη στο ΝΑΤΟ


Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι κατά την συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτεμπεργκ επισήμανε την αφοσίωση της Πρίστινας στην ευρωατλαντική πορεία. "Στρατηγικός στόχος του Κοσόβου είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Σε καμία περίπτωση δεν θα παρεκκλίνουμε από την ευρωατλαντική πορεία. Αυτή είναι η υπόσχεση που δώσαμε στις νέες γενιές. […] Χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ ως εγγυητή της ειρήνης και της δημοκρατίας", ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου η Βιόσα Οσμάνι.
Χαρακτήρισε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου "ιστορική επιτυχία του ΝΑΤΟ", ενώ άφησε αιχμές για τον ρόλο της Ρωσίας επισημαίνοντας ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Αναφέρθηκε και στο σερβορωσικό ανθρωπιστικό κέντρο που λειτουργεί στην πόλη Νις χαρακτηρίζοντας το "ρωσικό κατασκοπευτικό κέντρο".
Η πρόεδρος του Κοσόβου κατήγγειλε και την συμπεριφορά του Βελιγραδίου υποστηρίζοντας πως επηρεάζεται από την Μόσχα και ότι έχει ηγεμονικές βλέψεις. Η Οσμάνι διαβεβαίωσε τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ότι οι αρχές του Κοσόβου θα παραμείνουν αφοσιωμένες στην συνεργασία με την Βορειοατλαντική Συμμαχία με στόχο την διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ και χαιρέτισε την αναγγελία για επικείμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κάλεσε τις δύο πλευρές "να αποφύγουν την εμπρηστική ρητορική και να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ capital.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com