9.9.23

Ξεκαθάρισμα ΓΕΣ για τα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο: "Ασφαλή όλα τα επιχειρησιακά μέσα"- "Ετοιμότητα για μεταστάθμευση σε άλλες βάσεις"


Σε ενημέρωση για την κατάσταση στο Στεφανοβίκειο προχώρησε το Γενικό Επιτελείο Στρατού με σχετική ανακοίνωση, επισημαίνοντας πως όλα τα Ελικόπτερα εντός της 1ης ΤΑΞΑΣ είναι ασφαλή, ενώ «τηρείται ετοιμότητα μετασταθμεύσεως και σε άλλες βάσεις της περιοχής ή και αλλού».

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ:

«Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνει ότι, το σύνολο των Ελικοπτέρων (Ε/Π) που σταθμεύουν στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ) στο Αεροδρόμιο (Α/Δ) του Στεφανοβικείου Βόλου, έχει μεταφερθεί με ασφάλεια σε στεγνή πίστα εντός του Α/Δ, σύμφωνα με τις υφιστάμενες, ισχύουσες και πάγιες διαδικασίες περί ασφάλειας υλικού και εγκαταστάσεων.

Αρχικά σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα  μεταφέρθηκαν όλα τα λειτουργικά, εν χρήσει και επιχειρησιακά Ε/Π. Στην συνέχεια τελευταία μετακινήθηκαν τα Ε/Π (UH-1H) που έχουν χαρακτηριστεί ανενεργά λόγω παλαιότητας (60 ετών) και αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών. Αυτά απεικονίζονται σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου παραμένει επιχειρησιακό. Όλα τα Ε/Π εντός αυτού είναι ασφαλή. Εξυπακούεται ότι τηρείται ετοιμότητα μετασταθμεύσεως και σε άλλες βάσεις της περιοχής ή και αλλού, σύμφωνα με τα ισχύουσες πάγιες διαδικασίες (πρωτόκολλα), αν η δυναμική κατάσταση του φαινομένου το επιβάλλει».

 Η μονάδα της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο βρίσκεται σε συναγερμό, καθώς αν ανέβει η στάθμη της λίμνης Κάρλα τα ελικόπτερα θα μετασταθμεύσουν στην Αγχίαλο.

Τα ύδατα λόγω της βροχής εισήλθαν σε κομμάτι της 1η Ταξιαρχία στο Στεφανοβίκειο, αλλά όλα τα ελικόπτερα που εδρεύουν εκεί είναι λειτουργικά και ετοιμόπολεμα, όπως προκύπτει και από την επίσημη ενημέρωση του ΓΕΣ.

Το πρόβλημα όμως έγκειται στην στάθμη της λίμνης Κάρλα που βρίσκεται δίπλα στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ), που αποτελεί την κύρια των επιθετικών ελικοπτέρων Apache όσο και των  αναγνωριστικών Kiowa Warriors, ενώ εκεί έχουν μετασταθμεύσει και αμερικανικά Apache.

Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι πλημμύρισαν κάποιες εγκαταστάσεις της βάσης όπου γίνεται η τεχνική υποστήριξη ελικοπτέρων, ενώ υπάρχουν ύδατα συσσωρευμένα σε πολλά σημεία της βάσης ως απότοκο της μεγάλης βροχής, αλλά το πρόβλημα είναι σαφώς η λίμνη που είναι δίπλα στην Ταξιαρχία ελικοπτέρων.

Σύμφωνα και με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΣ τα ελικόπτερα παραμένουν λειτουργικά.

https://www.pentapostagma.gr