9.9.23

Μεγάλα προβλήματα και στο εθνικό οδικό δίκτυο από την υπερχείλιση του Πηνειού

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ υπάρχουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία.

Συγκεκριμένα ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία, από το 400 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), έως το 471 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Επίσης στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στο 261 έως και 280 χιλιόμετρο στα όρια του νομού Μαγνησίας και νομού Φθιώτιδας.

Ακόμα στο χιλιόμετρο από 321 έως το 580 εξαιρουμένων αυτών που πηγαίνουν προς την πόλη της Λάρισας.

Δέκα οι νεκροί από τις πλημμύρες, τέσσερις οι αγνοούμενοι

Δέκα νεκροί και τέσσερις αγνοούμενοι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα έχει μετατραπεί ο θεσσαλικός κάμπος. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι δραματικές διασώσεις εγκλωβισμένων και κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, όπου το μεγαλύτερο μέρος των νομών έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και ρεμάτων του Πηνειού. Σε μια τεράστια λίμνη έχει μετατραπεί και ο Δήμος Φαρκαδόνας. Δεκάδες οι αποκλεισμένοι στο χωριό Πηνειάδα.

«Φούσκωσε» ο Πηνειός- Πλημμύρισε η Λάρισα

Σε κατάσταση συναγερμού και η Λάρισα. Τα 10 μέτρα ξεπέρασε κατά τη διάρκεια της νύχτας η στάθμη του Πηνειού και τα νερά στα περίχωρα της Λάρισας έχουν κατακλύσει τις κατοικημένες περιοχές. Με μήνυμα από το 112, ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση των κατοίκων από τις περιοχές Γιάννουλη, Άγιο Θωμά και Ιπποκράτη, ενώ τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς στα περίχωρα της πόλης, προκειμένου να ανακόψουν την περαιτέρω άνοδο της στάθμης του ποταμού.

Ανυπολόγιστες καταστροφές και στον Βόλο

Θαμμένος στη λάσπη και τα μπάζα είναι ο Βόλος. Εντελώς κατεστραμμένο το δίκτυο υδροδότησης, νερό εκ περιτροπής στους κατοίκους μόνο για χρήση και όχι για πόση. Στο Νότιο Πήλιο, 11 οικισμοί είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ δεν υπάρχει νερό και ρεύμα για τέταρτη συνεχή ημέρα. Μία εβδομάδα αργότερα μετατίθεται η έναρξη του σχολικού έτους στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Προτεραιότητα η διάσωση όσων ανθρώπων κινδυνεύουν και αμέσως μετά η αποκατάσταση των ζημιών», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού, που βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Διαβεβαίωσε ότι τα απαιτούμενα κονδύλια για την καταβολή των αποζημιώσεων και την επισκευή όλων των υποδομών, υπάρχουν, και θα υπάρξει και η απαιτούμενη ενίσχυση από ευρωπαϊκούς πόρους. Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.