23.9.23

Ερντογάν: Θα ξεκινήσουμε στενότερη συνεργασία, ακόμη και γεωτρήσεις με το Ισραήλ


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ και η Τουρκία θα ξεκινήσουν από κοινού εξερεύνηση ενέργειας.
«Όχι μόνο θα ξεκινήσουμε τη λειτουργία αγωγών ενέργειας προς την Τουρκία, αλλά και από την Τουρκία προς την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ερντογάν. Είπε επίσης ότι είχε συμφωνήσει με τον Νετανιάχου ότι πρώτα ο τελευταίος θα επισκεφθεί την Τουρκία και ότι στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει αμοιβαία επίσκεψη στο Ισραήλ και ότι συζήτησε με τον Νετανιάχου τη συγκρότηση μηχανισμού σε επίπεδο υπουργών για την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. .
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν είπε ότι αυτός και ο Νετανιάχου συμφώνησαν για αμοιβαίες επισκέψεις την επόμενη περίοδο και ότι η ενεργειακή συνεργασία θα ενισχυθεί μετά από αυτές.
“Θεού, θα κάνουμε αυτό το βήμα χωρίς μεγάλη καθυστέρηση και θα ξεκινήσουμε επιχειρήσεις γεώτρησης ενέργειας με το Ισραήλ. Θα ξεκινήσουμε επίσης να λειτουργούμε δίκτυα μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας, όχι μόνο προς την Τουρκία”, φέρεται να είπε.
“Αυτή τη στιγμή, ο συνολικός όγκος εμπορίου μας είναι 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Συμφωνήσαμε να αυξήσουμε αυτόν τον όγκο εμπορίου των 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ελάχιστο ποσό των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πρώτη φάση”, είπε.
Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο Νετανιάχου συζήτησαν για τη δημιουργία μηχανισμού μεταξύ των χωρών τους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων υπουργείων, για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της τεχνολογίας.
Μετά από επτά χρόνιαΗ χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ήταν η πρώτη εδώ και επτά χρόνια. «Οι δεσμοί μας ενισχύονται», είπε στη συνέχεια ο Νετανιάχου. Σε όλες τις συναντήσεις του στον ΟΗΕ τον συνόδευε ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ («Ντάντι») Μπαρνέα.
Ο Ερντογάν συνοδευόταν από τον αντίπαλό του Μπαρνέα στην Τουρκία, τον επικεφαλής της Τουρκικής Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών Ιμπραήμ Καλίν. Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος ήταν ο προκάτοχος του Καλίν στην Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών και είναι ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα της τουρκικής κυβέρνησης. Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Δρ. Alparslan Bayraktar; ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ· Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και άμυνας του Ερντογάν, Akif Chagatai Kilic. και μια άλλη πολύ σημαντική προσωπικότητα στην Άγκυρα,ο επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Fakhreddin Alton.
Η συνάντηση κάλυψε περιφερειακά και διεθνή θέματα, καθώς και οικονομικά ζητήματα, ιδιαίτερα τη φιλοδοξία της Τουρκίας να εξάγει ισραηλινό αέριο στην Ευρώπη μέσω του εδάφους της, και τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό μέτωπο. Ερντογάν και Νετανιάχου συζήτησαν επίσης κινήσεις προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Πηγή: energymag.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com