22.9.23

Αναστροφή στην παραγωγή πυρομαχικών από τη Δανία & Battlefield Decoys and Deception: Επαναβεβαιώθηκε στην ΟυκρανίαΗ κυβέρνηση της Δανίας, η οποία θέλει να αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών, σκοπεύει να αγοράσει τη γη όπου βρίσκεται ένα πρώην εργοστάσιο όπλων προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία και να αυξήσει τη στρατιωτική παραγωγή του ΝΑΤΟ.

Ο Δανός υπουργός Άμυνας Troels Lund Poulsen δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την αγορά της γης όπου βρίσκεται το πρώην εργοστάσιο πυρομαχικών. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, στόχος είναι να προκύψουν αποτελέσματα για την πώληση της γης εντός ενός μηνός. Ελπίζεται ότι μετά την αγορά, το εργοστάσιο θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε.

«Εάν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να παρέμβουν και να διευκολύνουν την αγορά κτιρίων και να επιτρέψουν σε ιδιωτικές εταιρείες να παράγουν, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να παράγουμε στη Δανία μέσα στα επόμενα χρόνια», είπε ο υπουργός Άμυνας. .
Το μοναδικό εργοστάσιο πυρομαχικών της Δανίας έκλεισε το 2020

Η προέλευση του εργοστασίου πυρομαχικών χρονολογείται από την ίδρυσή του στην Κοπεγχάγη το 1676 με το όνομα Fyrværkerikompagniet. Η παραγωγή όπλων και πυρομαχικών για τον δανικό στρατό πραγματοποιήθηκε σε διάφορες διευθύνσεις πριν συγκεντρωθεί στο Elling το 1968.

T155-STORM-Howitzer

Η παραγωγή εκεί γινόταν με την ονομασία Ammunitionsarsenalet, τοπικά γνωστή ως «Krudten», και στο απόγειο των δραστηριοτήτων της απασχολούσε περίπου 200 άτομα.

Το 2008, το κράτος πούλησε το εργοστάσιο στον ισπανικό κατασκευαστή πυρομαχικών Expal και η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε Denex. Η εταιρεία παρήγαγε κυρίως πυρομαχικά τυφεκίου, αλλά παλιά πυρομαχικά καταστράφηκαν επίσης στο εργοστάσιο.

Η Denex, το μοναδικό εργοστάσιο πυρομαχικών της χώρας, έκλεισε το 2020. Τότε στο εργοστάσιο εργάζονταν 65 άτομα.
Ένα εκατομμύριο πυρομαχικά για την Ουκρανία

Στις αρχές Μαΐου, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να βοηθήσει την Ουκρανία στην κοινή αγορά πυρομαχικών και πυραύλων. Προβλέπεται η μεταφορά 1 εκατομμυρίου πυρομαχικών στην Ουκρανία. Battlefield Decoys and Deception: Επαναβεβαιώθηκε στην Ουκρανία

Πολεμώντας σε πολλά μέτωπα και αντιμετωπίζοντας έναν αντίπαλο με ανώτερους αριθμούς και πολεμικούς πόρους, η Ουκρανία παίρνει μαθήματα από προηγούμενους πολέμους για να αντισταθμίσει. Πολλές αναφορές των μέσων ενημέρωσης έχουν εμφανιστεί σχετικά με τη χρήση δολωμάτων από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας.

Κάποια από αυτά έχουν προωθηθεί από επίσημες ουκρανικές πηγές. Στην πραγματικότητα, η χρήση εξαπάτησης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δολωμάτων, έχει αποδειχθεί χρήσιμη σε προηγούμενες συγκρούσεις για την εξαπάτηση ενός αντιπάλου ως προς τις ικανότητες και τις διαθέσεις κάποιου. Αυτά, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με καμουφλάζ, απόκρυψη και ασφάλεια σημάτων, μπορούν να προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στο πεδίο της μάχης. Όταν εκτελούνται σωστά, προσφέρουν ένα μέσο όχι μόνο για την επίτευξη οικονομίας δύναμης κατευθύνοντας την προσοχή της αντίπαλης δύναμης σε εξοπλισμό, μονάδες και περιουσιακά στοιχεία που δεν είναι πραγματικά αλλά προσφέρουν ακόμη και πολλαπλασιαστή δύναμης.

Οι στόχοι της εξαπάτησης στο πεδίο μάχης μπορεί να είναι τόσο απλοί όσο να προκαλεί τον αντίπαλο να επιτεθεί σε έναν ψεύτικο στόχο. Αυτό τους αναγκάζει να ξοδεύουν πυρομαχικά χωρίς να καταστρέψουν ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο μάχης. Θα μπορούσα επίσης να τους αναγκάσω να αποκαλύψουν τη θέση, για παράδειγμα, του πυροβολικού ή μιας μπαταρίας πυραύλου που μπορεί στη συνέχεια να χτυπηθεί.

Η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα δόλώματα οπλικών συστημάτων υψηλής αξίας όπως τα HIMARS για τα οποία έχουν περιορισμένο μόνο αριθμό. Στην πραγματικότητα, τα ξύλινα αντίγραφα των HIMARS ήταν ένα από τα πρώτα δόλώματα που χρησιμοποιήθηκαν. Η ιδέα είναι να κατευθύνουμε την προσοχή στα ψεύτικα συστήματα. Το HIMARS παρουσιάζει εμφανή υπογραφή κατά την πυροδότηση. Το δόλωμα δίνει στον εχθρό τον στόχο που γνωρίζει ότι πρέπει να είναι εκεί για να τον αποσπάσει ελπίζουμε από την αναζήτηση των πραγματικών συστημάτων. Η αποτελεσματικότητα αυτής της τακτικής μπορεί να αντικατοπτρίζεται στο απόσπασμα στην Washington Post από έναν ανώνυμο Αμερικανό διπλωμάτη, ο οποίος «Ισχυρίστηκε ότι είχε χτυπήσει περισσότερα HIMARS από όσα έχουμε στείλει».

Η σχετική σταθερότητα του τρέχοντος πεδίου μάχης διευκολύνει τόσο την ανάπτυξη των δολωμάτων όσο και την αξία τους σημαντικά μεγαλύτερη. Η ευρεία παρουσία των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων καθιστά διαρκή ανησυχία την πιθανότητα παρατήρησης, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η ζήτηση για δόλωμα. Η ουκρανική εταιρεία Metinvest, η οποία εμφανίζεται σε πολλά ειδησεογραφικά, φτιάχνει αντίγραφα του αμερικανικού τύπου M777 των 155 mm χρησιμοποιώντας σωλήνες αποχέτευσης για την κάννη του όπλου της. Με κόστος κάτω από $1000, αποστέλλονται στο μπροστινό μέρος ως "flatpack" και στη συνέχεια συναρμολογούνται σε λιγότερο από 30 λεπτά. Η εταιρεία τώρα σχεδιάζει και κατασκευάζει άλλα δόλώματα για να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες απαιτήσεις του στρατού. Η πολυπλοκότητα της επιτήρησης σημαίνει ότι αυτά τα δόλωμα πρέπει να είναι όχι μόνο οπτικά ρεαλιστικά, αλλά και να μπορούν να ξεγελάσουν προηγμένους αισθητήρες. Πηγές θερμότητας για τη μίμηση μιας θερμικής υπογραφής ή ακόμα και μια πειστική επιστροφή ραντάρ μπορεί να είναι απαραίτητες.
Decoy D20 Howitzer  Η εξαπάτηση στο πεδίο της μάχης είναι εξίσου πολύτιμη σε επιχειρησιακό επίπεδο. Η εσφαλμένη κατεύθυνση ενός αντιπάλου στις διαθέσεις δύναμης κάποιου ή το να φαίνεται ότι του επιβεβαιώνει τις δικές του προσδοκίες μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη. Αυτό μπορεί να σημαίνει την αναπαραγωγή μεγάλου αριθμού οχημάτων, εξοπλισμού, ακόμη και εγκαταστάσεων. Η τσέχικη εταιρεία Inflatech έχει μια λύση στη σειρά φουσκωτών δολωμάτων της. Προσφέρονται σε πλήρη κλίμακα αντίγραφα όπλων και εξοπλισμού από συγκεκριμένα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έως πυροβολικό, πυραύλους εδάφους-εδάφους και συστήματα αεράμυνας.

Τα δόλώματα είναι αρκετά ακριβή ώστε να εξαπατήσουν την κάμερα ενός μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος. Όταν αναπτύσσονται ρεαλιστικά και εάν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ψευδή ακτινοβολούμενα σήματα, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά.
Inflatech δόλωμα στο θερμικό ραντάρ.


Ωστόσο, η χρήση εξαπάτησης μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον «παιχνίδι». Τα δόλώματα πρέπει να είναι πειστικά, ώστε να μην είναι πολύ εμφανή, διαφορετικά θα μπορούσαν να αναγνωριστούν ως μη «πραγματικά». Ομοίως, πρέπει να ενεργούν σαν πραγματικά συστήματα μάχης, όπως η τακτική αναδιάταξη και η μη παραμονή στην ίδια τοποθεσία. Επιπλέον, η εξαπάτηση μπορεί να είναι όχι μόνο μια παθητική δραστηριότητα, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να δελεάσει ενεργά έναν αντίπαλο να επιτεθεί σε ένα δόλωμα, αποκαλύπτοντας έτσι τη θέση του και εκθέτοντας τον εαυτό του σε επίθεση. Η αξία των δολωμάτων και της εξαπάτησης επιβεβαιώνεται στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από τους στρατούς σε όλη την ιστορία και ένα εργαλείο που οι στρατοί σήμερα καλό θα ήταν να το ανακαλύψουν ξανά.
Inflatech δόλωμα.Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: πολλά εργοστάσια παραγωγής πυρομαχικών έκλεισαν πριν από μερικά χρόνια. Κανείς δεν σκέφτηκε τι θα γίνει σε έναν πόλεμο; Όσο για τα δικά μας δεν ενδιαφέρετε κανείς!

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com