22.9.23

Επτά (7) ταυτόχρονα ενεργά Μέτωπα Δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων – Απολογισμός Επιχειρήσεων, Διακλαδικότητα και Διαχείριση Κρίσεων


Χωριανόπουλος Άγγελος
Τις τελευταίες 34 ημέρες οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν δια της ενεργητικής παρεμβατικής οδού οκτώ (8) ταυτόχρονα μέτωπα αντιμετώπισης κρίσεων. Λαμβάνοντας υπόψιν μας την θεωρία του Crisis Management (κατά Τέιλορ), το πλαίσιο των κρίσεων περιλαμβάνει κυριολεκτικά όλους τους πιθανούς τομείς αντιμετώπισης κρίσεων. Το στράτευμα έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, πυρκαγίες, διασώσεις, έρευνα αγνοουμένων, ανάσυρση νεκρών, μεταφορά τραυματιών, επιτήρηση χερσαίων συνόρων, επιτήρηση ναυτικών συνόρων, αντιμετώπιση βιολογικών και χημικών απειλών καθώς και επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο εξωτερικό. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κληθεί να συνδράμουν χρησιμοποιώντας μέσα/εξοπλισμό σε όλα τα πεδία ανάπτυξης επιχειρήσεων (έδαφος, αέρας, θάλασσα, κυβερνοχώρος, διάστημα) με σκοπό να λειτουργήσουν συμπληρωματικά – και πολλές φορές να υποκαταστήσουν ολοκληρωτικά – την δράση του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, την δράση του Υπουργείου Υγείας και την δράση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Εν συνεχεία συνεχίζουν να πληρούν στο μέγιστο τις αμιγώς στρατιωτικές αρμοδιότητες που προκύπτουν στο πλαίσιο Στρατιωτικών Ασκήσεων στο εξωτερικό και εσωτερικό της χώρας. Ο συντονισμός, η επιμελητεία και η υλικοτεχνική υποστήριξη που απαιτεί η κάλυψη όλων αυτών των ταυτόχρονων επιχειρήσεων είναι μια διαδικασία που δεν συναντάται σε Δυτικά κράτη παρά’ μόνο σε συνθήκες πολέμου. Η κινητοποίηση κυριολεκτικά όλων των κλιμακίων του Στρατεύματος (πλην ενεργής εφεδρείας) είναι κάτι που δεν έχει λάβει χώρα κυριολεκτικά σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ύστερα. Πιο συγκεκριμένα, οι ΕΔ οδηγήθηκαν να επιχειρήσουν σε:
Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών στην Θεσσαλία
Το πλαίσιο των επιχειρήσεων περιελάμβανε αντιμετώπιση πλημμυρών, έρευνα και διάσωση αγνοουμένων, περισυλλογή νεκρών, μεταφορά τροφίμων και υλικοτεχνική υποστήριξη πληγέντων, οδικά έργα, ανάπτυξη γέφυρας και αντιμετώπιση βιολογικών/χημικών κινδύνων από τις πλημμύρες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο futurewarfare.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com