21.8.23

Πολεμική Αεροπορία: Δύο C-130 Hercules στο δυναμικό της
Με δύο σύγχρονα μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130 πρόκειται να ενισχύσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία το οπλοστάσιό της από το πλεόνασμα του αμερικανικού στρατού.
To Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη εγκρίνει τη μεταφορά των αεροσκαφών στην Ελλάδα.
Τα αεροσκάφη είναι νεότερης γενιάς από τα μεταγωγικά που υπηρετούν στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.
Αεροπορίες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τα C-130 σε πολεμικούς ρόλους και σε καιρό ειρήνης σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις παροχής βοηθείας και επιχειρήσεις διάσωσης.
Το C-130 Hercules που κατασκευάζεται από την Lockheed Martin είναι τετρακινητήριο αεροσκάφος μεταφοράς πολλαπλών ρόλων. Παρουσιάστηκε το 1956 και παραμένει σε υπηρεσία μέχρι και σήμερα, με πολλές εκδοχές και αναβαθμίσεις.
Το αεροσκάφος είναι σε θέση να μεταφέρει επιβάτες και μεγάλα φορτία, να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις αναγνώρισης, για τη ρίψη αλεξιπτωτιστών αλλά και επιχειρήσεις διάσωσης.
Γνωστό για την ευελιξία του, μπορεί να λειτουργεί σε ακραίες συνθήκες και σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, από αεροδρόμια μικρού μεγέθους, ακόμη και σε χωμάτινους διαδρόμους ή και από τον πάγο, μέσα σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
Το C-130 έχει τέσσερις κινητήρες turboprop τύπου Allison T56-A-15, οι οποίοι παρέχουν ισχύ και αξιοπιστία. Εχει μήκος περίπου 29,8 μέτρα, πλάτος (με τα φτερά) 40,4 μέτρα και ύψος 11,7 μέτρα.
Μπορεί να μεταφέρει περίπου 19 τόνους φορτίου ή 92 στρατιώτες ή 64 αλεξιπτωτιστές ή 74 φορείς επιζώντων.
Η ταχύτητα είναι μάλλον χαμηλή, όπως και σε άλλα μεταγωγικά και φτάνει τα 670 χλμ/ώρα με μέγιστη εμβέλεια περίπου 4.000 χιλιόμετρα χωρίς ανεφοδιασμό
.
protothema.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com