15.8.23

Ναύαρχος Εγκολφόπουλος για τουρκικό γεωτρύπανο: «Γνωστή η τακτική των Τούρκων» – Γιατί επέλεξαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή (Βίντεο)

 

Έτοιμο για γεωτρήσεις είναι το πλωτό γεωτρύπανο Abdülhamid Han, της Τουρκίας, το οποίο βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο μετά το ταξίδι που ξεκίνησε την Παρασκευή

Έτοιμο για γεωτρήσεις είναι το πλωτό γεωτρύπανο Abdülhamid Han, της Τουρκίας, το οποίο βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο μετά το ταξίδι που ξεκίνησε την Παρασκευή.

Για τη «γνωστή τακτική των Τούρκων» μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Εγκολφόπουλος αντιναύαρχος ε.α, σχολιάζοντας ότι το γεωτρύπανο βρίσκεται εντός της «δυνητικής τουρκικής ΑΟΖ», η οποία προκύπτει από τον χάρτη της Σεβίλης, δηλαδή στα όρια της ελληνικής, όπως καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα.

Εάν ήθελαν να χαλάσουν το κλίμα, θα μπορούσε να στείλει η Τουρκία το γεωτρύπανο σε άλλα μέρη. Θα μπορούσε να πάει από την Κύπρο. Δεν θέλει όμως να πάει και στην ουσία αποδέχεται, χωρίς να το λέει, ότι εκεί είναι τα όριά της, αλλά τι κάνει όμως; Το βγάζει ένα μήνα πριν από τη Σύνοδο του ΟΗΕ. Το βγάζει πριν τον Οκτώβριο που έχει υποσχεθεί ότι θα ψηφίσει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στο τουρκικό κοινοβούλιο. Μέχρι τότε διαπραγματεύεται σκληρά με Αμερικάνους, με Ευρωπαίους, με Έλληνες για όλα τα θέματα, F-16 κτλ” τόνισε.

Αλλά τι κάνει παράλληλα; Δεν αποδέχεται την Κύπρο να του εκδώσει την Navtex, η οποία είναι υπεύθυνη για την έκδοσή της στη συγκεκριμένη περιοχή και βγάζει μόνος του τη Navtex. Δηλαδή θέλω να διαπραγματευτώ με την Ευρώπη, αλλά δεν δέχομαι την Κύπρο. Δεν προκαλώ παραπέρα. Αποδέχομαι σιωπηρά ότι εκεί είναι τα όριά μου και δεν πάω παραπέρα. Αυτά όμως έχουν αιτίες που συμβαίνουν. Δεν συνέβησαν έτσι ξαφνικά. Αν είχαν συμβεί άλλα πράγματα που θα τον συνέφεραν, δεν θα το είχε βγάλει” εκτιμά ο κ. Εγκολφόπουλος.

Τώρα τι επιδιώκει; Σου λέει ότι “εγώ σέβομαι. Προς το παρόν δεν δημιουργώ πρόβλημα. Αλλά προσέξτε, είμαι στα όρια και αν χρειαστεί τα δικαιώματά μου θα τα επιδιώξω“. Αυτό σε ποιους το λέει; Δεν το λέει σε μας απευθείας. Το λέει αλλού, το λέει στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Διότι αυτοί οι δύο δεν δέχτηκαν τις προτάσεις του τελευταία: και το Ισραήλ για να περάσει αγωγό μέσα από την από την Τουρκία με βάση τα κοιτάσματα που έχει. η Αίγυπτος θύμωσε και ο Σίσι δεν πήγε να συναντηθούν και επίσης περιμένει και τη συνάντηση την τριμερή στην Κύπρο μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου, όπου θα πάει ο πρωθυπουργός σε λίγες ημέρες. Άρα λοιπόν εδώ βλέπουμε ότι είναι ένα πλέγμα για την Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, ξέρετε, βρίσκεται και σε όχι καλή κατάσταση με τους Ρώσους. Οι Ρώσοι προχθές στη Ζαπορίζια βομβάρδισαν το εργοστάσιο που κατασκευάζει τους κινητήρες για τα τουρκικά drones, αυτά του Μπαϊρακτάρ και επίσης κατασκευάζει και κινητήρες για τα ελικόπτερα των Τούρκων γιατί δεν μπορεί να πάρει από άλλους παίκτες“.

Προχθές τρεις φορές συναντήθηκαν οι αντιπροσωπείες για τη Συρία και δεν τα βρήκαν στη Μόσχα. Επομένως, έχει πολλά θέματα τα οποία δεν έχουν βγει στην επιφάνεια και προσπαθεί με κάποιο τρόπο να δείξει εσωτερικά και λίγο προς το εξωτερικό ότι “είμαι εδώ”“.