15.8.23

Γερμανίδα βουλευτής συνελήφθη στην Τουρκία - «Μόλις προσγειώθηκα, έμαθα ότι υπήρχε ένταλμα σε βάρος μου» Συνελήφθη Γερμανίδα βουλευτής κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Τουρκία, χώρα από την οποία και κατάγεται.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, η Gokay Akbulut, γνωστή υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των Κούρδων, συνελήφθη νωρίτερα τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια προσωπικού ταξιδιού στην Τουρκία.

«Μόνο στην Τουρκία, στο αεροδρόμιο, έμαθα ότι υπήρχε ένταλμα σύλληψης εναντίον μου από την εισαγγελία του Καϊσερί» έγραψε το βράδυ του Σαββάτου η ίδια στο Twitter. 

Λίγο μετά τη σύλληψή της, αφέθηκε ελεύθερη και ο φάκελος της υπόθεσης μπήκε στο αρχείο, χωρίς να δώσει καν κατάθεση. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επεσήμανε πως το συμβάν έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου και διαβεβαίωσε πως η βουλευτής είναι σε στενή επικοινωνία με τη γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο στην Αττάλεια.

«Αφού ενημερώθηκε για τη σύλληψη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρενέβη για λογαριασμό της μέσω διαφόρων διαύλων» επισημάνθηκε.

Ο επίσημος λόγος της σύλληψης δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει προχωρήσει σε κανένα σχόλιο.

Η Akbulut, από το αντιπολιτευόμενο ακροαριστερό κόμμα Die Linke, ευχαρίστησε το υπουργείο Εξωτερικών για την υποστήριξή του, προσθέτοντας ότι το περιστατικό έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών στην Τουρκία.

«Μην ανησυχείτε: δεν θα με εκφοβίσει το ένταλμα σύλληψης» έγραψε.

Η Akbulut, η οποία εκλέγεται βουλευτής από το 2017, γεννήθηκε στην Τουρκία και, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, είναι κουρδο-αλεβικής καταγωγής.

Έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στην τουρκική κυβέρνηση και κάνει εκστρατεία για να άρει η Γερμανία την απαγόρευση των δραστηριοτήτων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση τόσο στην Τουρκία όσο και στην ΕΕ.

https://www.msn.com/