6.8.23

Το «κίνημα της πετσέτας» πυρκαγιά που… καίει ταχύτατα ομπρέλες και ξαπλώστες σε όλη την Ελλάδα: Κινητοποιήσεις από την Κρήτη ως τη Χαλκιδική [βίντεο]

 

Οι παραλίες ανήκουν στο Λαό ο οποίος υποχρεούται να τις κρατήσει ελεύθερες .Κανείς δεν έχει δικαίωμα να χορηγεί "άδειες" αντίθετες με το Σύνταγμα. Καμία ανοχή στους καταπατητές. «post verba verbera»

 ΑΛΕΞ

Ταχύτατα αναπτύσσεται και διαδίδεται σε ολη την Ελλάδα, το «Κίνημα της Πετσέτας». Μετά την Πάρο, τη Νάξο και τη Σέριφο, το Κίνημα έκανε την εμφάνισή του και στη Χαλκιδική, με τους πολίτες να προσπαθούν να κερδίσουν χώρο στις παραλίες. Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στην Κέρκυρα. Κι εκεί φουντώνουν οι διαμαρτυρίες, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, με καταγγελίες Κερκυραίων για καταλήψεις παραλιών και κακές συμπεριφορές επιχειρηματιών.

Οι πολίτες ζητούν τμήματα παραλιών που έχουν καταληφθεί παράνομα από επιχειρήσεις. Mετά το ξήλωμα των ομπρελών στη Σάντα Μαρία της Πάρου, oι οργανωμένες διεκδικήσεις των πολιτών πετυχαίνουν καθημερινά μερικές ακόμα μικρές νίκες και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές.

Όπως αναφέρει ο Ηλίας Πετράκης μέλος Κίνησης Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες, «Από την Κρήτη μέχρι την Χαλκιδική μας ρωτούν πολίτες τι πρέπει να κάνουν».

Λουόμενοι στην Αρτέμιδα, στην Ανατολική Αττική υποστηρίζουν πως οι ξαπλώστρες είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Το νομικό πλαίσιο

Το ισχύον νομικό πλαίσιο μπορεί να είναι σαφές, φαίνεται όμως ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις εφαρμόζεται. Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση του περασμένου Μαρτίου, οι επιχειρηματίες μπορούν να βάλουν ομπρέλες και ξαπλώστρες στο 60% της παραλίας ανεξαρτήτως τετραγωνικών και μόλις στο 30% σε παραλίες που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Η νομοθεσία υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να εξασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων.

Μετά τη Πάρο και τη Νάξο, πολλοί ακόμα πολίτες οργανώνονται μέσω των μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και σε άλλες περιοχές όπως στην Κρήτη και στη Βόρεια Ελλάδα προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

https://hellasjournal.com/