31.7.23

Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη: Οι Έλληνες της Κύπρου σας ζητούν να σταθείτε ισχυρά δίπλα τους, εναντίον της τουρκικής κατοχής (video)

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ – Hellas Journal

Εάν δεν απαιτηθεί να αναβληθεί ξανά η επίσκεψη, καθώς η Ελλάδα δέχεται ακόμα ασύμμετρη επίθεση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί σήμερα Δευτέρα την Κύπρο.

Και το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, ανακοίνωσαν ήδη τη σημερινή επίσκεψη.

Για τους Έλληνες του νησιού, είναι μία επίσκεψη-προσκύνημα και εύχομαι να το βλέπει υπό τον ίδιο οπτικό φακό και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία για τα εθνικά θέματα. Γι’ αυτό και θωράκισε στρατιωτικά την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και έχει πλέον υπεροχή στο Αιγαίο Πέλαγος.

Παρά το γεγονός ότι θα είναι ένα ταξίδι αστραπή, λόγω των πυρκαγιών που σάρωσαν την Ελλάδα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα βρει τον χρόνο να συναντήσει και να συζητήσει με τους προύχοντες της Κύπρου, με πρώτο και καλύτερο τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Θα συναντηθεί επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου  Γεώργιο και την κυρία Αννίτα Δημητρίου με την ιδιότητά της, της προέδρου της Βουλής, όχι του ΔΗΣΥ.

Δεν είναι μυστικό ότι οι δύο ηγέτες, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χριστοδουλίδης έχουν διαφορετικές ατζέντες γι’ αυτά που ονομάζουμε εθνικά θέματα.

  • Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί το Κυπριακό να εκτροχιάσει  την πορεία βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και ο Κύπριος Πρόεδρος, από την πλευρά του, λέει ότι δεν μπορεί να χωθεί το πρόβλημα της Κύπρου κάτω από το χαλί.

Ο καθένας έχει τη θέση του και μας θλίβει ότι δεν είναι ταυτόσημη. Πρέπει να βρουν τρόπο να «παντρέψουν» τις δύο θέσεις για το καλό του Ελληνισμού και για να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οι διπλωματικές μάχες στα διεθνή φόρα.

Ας πούμε το εξής: εάν οι Βρυξέλλες αποφασίσουν να προχωρήσουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τι θα συμβεί αν η Κύπρος, ορθά πράττοντας, δεν επιτρέψει να παιχθεί το νέο παιγνίδι του Ταγίπ Ερντογάν, που δυστυχώς υποστηρίζεται και από τους Αμερικανούς; Η Αθήνα δεν θα ταυτιστεί με τη Λευκωσία, επειδή «αγόρασε» ελπίδα στο Βίλνιους της Λιθουανίας;

Γνωρίζοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό δεν μπορώ να πιστέψω ότι ταυτίζεται με τη θέση της Αθηναϊκής Ελίτ, ότι η Ελλάδα πρέπει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ακόμα και αν στενοχωρήσει τη Λευκωσία. Η Αθηναϊκή Ελίτ είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα και, επίσης, ζει ακόμα στην εποχή του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν, που παρέδιδε την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.

  • Επειδή οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν με ένα βροντερό ΟΧΙ, και ενώ έχουν περάσει 19 χρόνια, οι εκπρόσωποι αυτής της Ελίτ θέλουν να μας τιμωρήσουν. Και παρασύρουν κάποιους λίγους συνεργάτες του Πρωθυπουργού σε αυτή την ανθελληνική θεωρία.

Κοντά σ’ αυτούς, δρα υπόγεια η λεγόμενη «κυπριακή ομάδα», που αποτελείται από «ορφανά» εκείνου του απαράδεκτου σχεδίου του ΟΗΕ, που αποκλείω ότι είχε διαβάσει ποτέ ο τότε Γενικός Γραμματέας. Αποκλείεται. Αν το είχε διαβάσει θα το απέσυρε.

Οι Έλληνες της Κύπρου αναμένουν πως και πως τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και δεν πρέπει να τους απογοητεύσει. Θέλουν επίσης να τον δουν να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και να τιμά τους νεκρούς της εισβολής. Είναι θαμμένα εκεί παλικάρια της Κύπρου και της Ελλάδας, που πολέμησαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία.

Ο Πρωθυπουργός θα το πράξει, διότι πιστεύει πως αξίζουν ιδιαίτερης τιμής και ευγνωμοσύνης. Θα προσκυνήσει και στα Φυλακισμένα Μνήματα. Εκεί που οι Εγγλέζοι είχαν στήσει την κρεμάλα και δολοφονούσαν τους αντάρτες της ΕΟΚΑ.

  • Πατώντας σήμερα τα χώματα της προδομένης Κύπρου, αναμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στο νησί, ότι και να συμβεί με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες, που θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή.

Όσο αξίζει η προστασία της κυριαρχίας της Ελλάδας, άλλο τόσο αξίζει και η Κύπρος. Έχει πληρώσει πολύ βαριά την προδοσία της Χούντας των Αθηνών. Και μετά από 49 χρόνια πρέπει επιτέλους να απελευθερωθεί και να επανενωθεί και όλοι οι κάτοικοι της, ανεξαρτήτως θρησκείας ή γλώσσας να προχωρήσουν μαζί και να ζήσουν ειρηνικά μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο… νέος Ερντογάν, που όμως δεν έχει αλλάξει καθόλου -απλά παίζει ένα παιγνίδι για να κερδίσει χωρίς να προσφέρει τίποτα- θέλει να αφήσει έξω την Κύπρο από την ελληνοτουρκική «εξίσωση». Αυτό δεν πρέπει να το δεχθεί ο κ. Μητσοτάκης.

Με το καλό να επισκεφθείτε την Κύπρο Κύριε Πρωθυπουργέ. Και η επίσκεψη σας να παράγει αποτελέσματα για το καλό του Ελληνισμού… Εμείς είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε το κοινό μέτωπο της Αθήνας και της Λευκωσίας. ‘Οπως γνωρίζετε, την επίσκεψη σας παρακολουθούν με αγωνία οι ομογενείς μας στην Αμερική, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τον αγώνα της Ελλάδας, στην Ουάσιγκτον.

ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΥΡΑΣΤΩ ΝΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: Είναι σοβαρό το πρόβλημα και δυστυχώς, δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε γνώμη, όσα έγγραφα και να παρουσιαστούν. Υπάρχουν και στην Κύπρο ψεκασμένοι οπαδοί της απαράδεκτης θεωρίας, πως το νησί βρίσκεται υπό κατοχή, λόγω των πολιτικών, και όχι των στρατιωτικών ηγετών, της Ελλάδας.

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ευθύνεται μόνο η Χούντα των Αθηνών. Σχεδίασε το προδοτικό πραξικόπημα με τη βοήθεια και της ηγετικής ομάδας της ΕΟΚΑ Β’, και μαζί άνοιξαν την πόρτα της Κύπρου στον Αττίλα, ακολουθώντας τις εντολές του Χένρι Κίσινγκερ. Η Ιστορία δεν μπορεί να βιαστεί από τους οπαδούς του προδότη Ιωαννίδη,

Για τη δεύτερη εισβολή, μπορεί να δεχθώ τη συζήτηση ότι η πολιτική ηγεσία, δεν έπραξε το αυτονόητο. Ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστεψε ότι αν έμπαινε η Ελλάδα στον πόλεμο για να σώσει την Κύπρο, θα έχανε. Πιστεύω, ότι μπορούσε να βοηθήσει το νησί. Αλλά, θα επαναλάβω ότι η κερκόπορτα άνοιξε από τους χουντικούς και την ηγετική ομάδα της ΕΟΚΑ Β’.

Αν χρειαστεί θα επανέλθουμε…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Όπως είναι γνωστό ακόμα και στα νήπια, για την οικονομική κρίση που κτύπησε την Κύπρο τον Μάρτιο του 2013, είχαν την ευθύνη οι λαίμαργοι Κύπριοι τραπεζίτες. Με τη βοήθεια του διεφθαρμένου πολιτικού και οικονομικού συστήματος, η Κύπρος πέρασε βαριά Μνημόνια. Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Οι τραπεζίτες ευθύνονται και για το γεγονός ότι κάποιοι πολιτικοί και κάποια κόμματα δεν πλήρωσαν ποτέ τα δάνεια τους. Κυνηγούν τους φτωχούς και δεν ενοχλούν τους πλούσιους δανειολήπτες. Η κυβέρνηση στο θέμα αυτό βλέπει τα… τρένα να περνούν. Όμως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ασχοληθεί.

Όπως διάβασα στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, «πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί δραστικά η ένατη, σε ένα χρόνο, αύξηση των δανειστικών επιτοκίων». Τονίζει και συμφωνώ ότι «σε δυσχερέστατη θέση έχουν περιέλθει χιλιάδες δανειολήπτες από την ένατη αύξηση που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα δανειστικά επιτόκια, μέσα σε ένα χρόνο».

Προσθέτει πως οι «μικρομεσαίοι δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά δάνεια ή δάνεια μικρών επιχειρήσεων, έχουν δει τη δόση τους να εκτοξεύεται, σε βαθμό που να δυσκολεύονται αφάνταστα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους». Και άλλα πολλά υποστηρίζει…

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου εξυπηρετεί, βεβαίως-βεβαίως- τους τραπεζίτες. Αλλά αγαπητέ κ. Χριστοδουλίδη, οι πολίτες εσάς ψήφισαν. Όχι τον κ. Κεραυνό…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η κατοχική Τουρκία έχει παραλάβει και δεύτερη συστοιχία των ρωσικών S-400. Πρόκειται για πληροφορία που αναζητούν να επιβεβαιώσουν διπλωμάτες και δημοσιογράφοι. Οι Αμερικανοί καμώνονται πως δεν γνωρίζουν, αλλά αδυνατούμε να τους πιστέψουμε. Αν, όντως, η Τουρκία απέκτησε και δεύτερο σύστημα των ρωσικών S-400, τότε το διπλωματικό και το στρατιωτικό παιγνίδι αλλάζει εντελώς. Η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να βοηθήσουν για να αποκαλυφθεί το μαύρο σχέδιο της Τουρκίας. Διότι στην πραγματικότητα, δεν στοχεύει μόνο την Ελλάδα, την Κύπρο και το ΝΑΤΟ, αλλά τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως έλεγε ένας παλιός συνάδελφος, οι διαψεύσεις για το θέμα αυτό, απορρίπτονται. Δεν γίνονται δεκτές…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal