1.7.23

"Ρωσικός τρόμος" στη Λιθουανία-Ανάπτυξη Γερμανικών Patriot και χιλιάδων στρατιωτών για τη Σύνοδο κορυφής ΝΑΤΟ -Τι φοβούνται από τον Πούτιν; «Για την ύπαρξη ασφαλούς αεράμυνας λόγω της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, θα μεταφέρουμε τις μονάδες μας Patriot από τη Σλοβακία και υποστηρικτικά στοιχεία από την Πολωνία », δήλωσε το Γερμανικό ΥΠΑΜ

Είναι γνωστό ότι 11-12 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους την πρωτεύουσα της Λιθουανίας η διάσκεψη κορυφής των κρατών μελών του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας, με το κυριότερο ίσως θέμα, αυτό της αποδοχής εισόδου της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία από την Ουγγαρία και την Τουρκία, οι οποίες την αρνούνται προβάλλοντας ενστάσεις.

"

 Σύνοδος  Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία- Ζητήματα ασφαλείας

Ωστόσο μια τόσο σημαντική σύσκεψη στην οποία θα παρευρεθεί το σύνολο των ηγετών των χωρών της Δύσης, ΗΠΑ-Μ.Βρετανίας-Καναδά, της ΕΕ και λοιπών χωρών, σε τόσο κοντινή απόσταση από την αντίπαλη Ρωσία η οποία μαχεται στην Ουκρανία, εγείρει σοβαρά ζητήματα ασφαλείας.

Πρώτα απο όλα θα πρέπει να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των ηγετών που θα μετέχουν σε αυτήν , όπως και ολόκληρης της Λιθουανίας, αφού θα είναι μεγίστη πρόκληση η αναφορά έστω και παραβίασης του Εθνικού Εναερίου Χώρου από Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη ή drone.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Πούτιν δεν θα θελήσει να αφήσει αναπάντητη την πτήση και καταστροφή  drones πάνω από το Κρεμλίνο και πως θα προβεί σε κάποιου είδους light ενέργεια στην Λιθουανία όπως αυτές που προαναφέραμε, μόνο  και μόνο για να υποδηλώσει ότι είναι παρόν και δυνατός στο ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να διακινδυνεύσει περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων μαζί του.

Ωστόσο  μια μαζική  Ρωσική επιθετική ενέργεια στην Ουκρανία φαντάζει ως πολύ πιθανότερη, προκειμένου να χαλάσει την Δυτική φιέστα.

Η Γερμανία αναπτύσει Patriot στην Λιθουανία

Επειδή βέβαια παρά τις παραπάνω εκτιμήσεις μας το ΝΑΤΟ δεν θέλει να αφήσει τίποτε στην τύχη, για τον λόγο αυτό  η Γερμανία  θα αναπτύξει σύστημα αεράμυνας Patriot για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

Σε σχετική δήλωση που έκαναν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Λιθουανίας ανέφεραν: «Με αυτήν την ανάπτυξη, τα συστήματα Patriot θα αναλάβουν καθήκοντα μάχης στη Λιθουανία για πρώτη φορά. Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του συστήματος θα πραγματοποιηθούν από τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις». 

Σύμφωνα με τις Λιθουανικές Ένοπλες Δυνάμεις, στρατεύματα θα αναπτυχθούν επίσης στη Λιθουανία από τη Γερμανία και οι Λιθουανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αναπτύξουν περισσότερους από 3.000 στρατιώτες στην περιοχή της Συνόδου.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, οι Λιθουανικές Ένοπλες Δυνάμεις, μαζί με τους συμμάχους τους, θα παρέχουν αεράμυνα, προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων και σημαντικών  οδικών διαδρομών, προστασία ηγετών, ασφάλεια καταλυμάτων και εγκαταστάσεων.

Αποψιλώνεται από Γερμανικούς Patriot η Σλοβακία λόγω Συνόδου του ΝΑΤΟ

Η Γερμανία θα μεταφέρει το αντιπυραυλικό αμυντικό της σύστημα Patriot που βρίσκεται επί του παρόντος στη Σλοβακία στη Λιθουανία, ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή το Γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Η Γερμανία έχει μεταφέρει δύο μονάδες Patriot στη Σλοβακία και τρεις στην Πολωνία.

«Για την επίγεια αεράμυνα (στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ), θα μεταφέρουμε τις μονάδες μας Patriot από τη Σλοβακία και υποστηρικτικά στοιχεία από την Πολωνία στη Λιθουανία», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι αυτό θα τερματίσει την ανάπτυξη στη Σλοβακία.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ποια στοιχεία από την αποστολή στην Πολωνία θα περιλαμβάνει η ανάπτυξη.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Ιουλίου.

https://www.pentapostagma.gr/