1.7.23

Θέλουν πυρηνικό χειμώνα στην Ευρώπη: Οι Πολωνοί καλούν το ΝΑΤΟ να αναπτύξει πυρηνικά κατά της Ρωσίας-"Θέλουμε γρήγορη δράση"


 Ο Πολωνός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αιτήθηκε η Πολωνία να φιλοξενήσει αμερικανικά πυρηνικά όπλα μετά την ανάπτυξη αντίστοιχων ρωσικών στη Λευκορωσία

ΗΠολωνία θέλει να φιλοξενήσει αμερικανικά πυρηνικά όπλα ως απάντηση στην ανάπτυξη ρωσικών στη Λευκορωσία. Η Βαρσοβία έχει ήδη απευθυνθεί στο ΝΑΤΟ για το ζήτημα, σύμφωνα με δήλωση που έγινε από τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι στο τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

"Σε σχέση με το γεγονός ότι η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη έκκληση σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα κοινής χρήσης πυρηνικών όπλων", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε ότι θα ήθελε να τοποθετηθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία το συντομότερο δυνατό. "Πρώτα απ' όλα, αυτό θα πρέπει να είναι απόφαση των Αμερικανών εταίρων μας, των εταίρων του ΝΑΤΟ. Εμείς δηλώνουμε ότι θέλουμε γρήγορη δράση", δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Το πρόγραμμα πυρηνικού διαμοιρασμού επιτρέπει στις αμερικανικές χώρες να αναπτύξουν τα πυρηνικά τους όπλα σε χώρες του ΝΑΤΟ που δεν διαθέτουν τέτοια όπλα.

Στις 25 Μαΐου η Λευκορωσία υπέγραψε έγγραφα σχετικά με την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στο έδαφός της.  Ο λόγος για τον οποίο ο Αλεξάντερ Λουκασένκο εξήγησε την ανάπτυξη των ρωσικών πυρηνικών όπλων ήταν τα υποτιθέμενα σχέδια της Πολωνίας να εισβάλει στη Λευκορωσία. Τον Απρίλιο, ο Λουκασένκο απαίτησε εγγυήσεις για την προστασία της Λευκορωσίας σε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Ωστόσο, στα τέλη Απριλίου, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι κανείς δεν πρόκειται να επιτεθεί στη Λευκορωσία.  

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Πολωνία ενίσχυσε την προστασία των συνόρων με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία μετά την ανεπιτυχή εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν και της Βάγκνερ. 

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο σχολίασε την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Σε μήνυμά του προς το κοινοβούλιο της Λευκορωσίας, χαρακτήρισε την πράξη αυτή "αντίποινα" και εξήγησε ότι συνδέεται με τα υποτιθέμενα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ κατά της Λευκορωσίας.

Ο Λουκασένκο αναφέρθηκε στα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών του, υποστηρίζοντας ότι η Πολωνία, ειδικότερα, σχεδιάζει να κατασχέσει μια σειρά από αντικείμενα στο έδαφος της χώρας του.

"Ετοιμάζονται να εισβάλουν στο έδαφος της Λευκορωσίας για να καταστρέψουν τη χώρα μας. Κάνουν τους φυγάδες μας μαχητές, αλλά ουσιαστικά - ληστές που δεν τους λυπούνται. Δεν τους λυπούνται. Έχουμε επίσης αυτές τις πληροφορίες. Σήμερα αποκτούν την πρώτη τους εμπειρία στην Ουκρανία. Γίνονται τροφή για κανόνια", δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία πρόκειται να συζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις επόμενες ημέρες.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ Τζον Μπόλτον πιστεύει ότι τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας στη Λευκορωσία δεν θα επηρεάσουν την πυρηνική ισορροπία στην Ευρώπη, επειδή οι ρωσικοί πύραυλοι έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, η οποία βρίσκεται πολύ δυτικά της Λευκορωσίας.

https://www.pentapostagma.gr