9.7.23

Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους ή, διαφορετικά, που πας ρε Καραμήτρο: Ο Ερντογάν, αν δεχθεί τους σκληρότατους όρους του Κογκρέσου, θα πάρει τα F-16 (video)

Χιλιάδες Αμερικανοί συνέρρευσαν στο Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Φωτογραφία HellasJournal.Com

 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Γράφω συχνά μία φράση που γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για το «ντιλ» της …δεκαετίας που απαιτεί να κλείσει η Τουρκία και αφορά τα 40 καινούργια αμερικανικά μαχητικά F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού για άλλα 80, που ήδη διαθέτει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Τι τονίζει ο φιλέλληνας γερουσιαστής; Εάν ο Ταγίπ Ερντογάν αποδεχθεί τους όρους που έθεσε, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, τα F-16 θα γίνουν κτήμα του.

Και επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία τη φράση του κ. Μενέντεζ για να μην έχουμε να ακούμε τις γνωστές κραυγές των ψεκασμένων, στην περίπτωση που επικρατήσει η θέση του γερουσιαστή: Δηλαδή αποδοχή των σκληρών όρων του έναντι της έγκρισης της αγοράς.

Είναι κάτι που μας το υπογράμμισε από την πρώτη στιγμή. Μας είπε ότι η Τουρκία δεν δικαιούται να πάρει στα χέρια της αμερικανικό πολεμικό υλικό, διότι δεν είναι συμμαχική χώρα, που σέβεται την Αμερική και τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ.

  • Μας είπε ότι είναι μία χώρα προκλητική, που απειλεί την Ελλάδα στο Αιγαίο και την Κύπρο στην κυπριακή ΑΟΖ.
  • Μας τόνισε ότι ο Ερντογάν είναι σύμμαχος του μεγαλύτερου εχθρού της Δύσης, του αυταρχικού προέδρου της Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εσχάτως πληροφορηθήκαμε ότι η Τουρκία βοήθησε το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο εναντίον της Αρμενίας με αμερικανικά F-16. Αν αυτή η πληροφορία είναι ορθή, η Τουρκία δεν δικαιούται ούτε μία βίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μενέντεζ η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί για τα παραπάνω. Διαφορετικά, ότι και να πράξει η αμερικανική κυβέρνηση, όσα μέσα πίεσης και να επιχειρήσει, η πώληση των F-16 δεν θα περάσει από τις αρμόδιες Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων.

Αυτά που είπαν, αυτά σας μεταφέρουμε χωρίς καμία επιφύλαξη για την πηγή που έδωσε τις πληροφορίες. Άλλωστε, ο κ. Μενέντεζ έχει μιλήσει δημόσια για τους όρους του προς την Τουρκία. Δεν αποκαλύπτουμε κάποιο μυστικό.

Μία ομάδα Αμερικανών βουλευτών έκανε μία παρέμβαση το βράδυ του Σαββάτου, που προκάλεσε ταραχή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, με την οποία αναφέρουν ότι:

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους προτείνουν τη δημιουργία ενός εποπτικού μηχανισμού που θα είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα μαχητικά F-16 για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, εφόσον βεβαίως καταφέρει να τα αγοράσει.

Διότι, με τα σημερινά δεδομένα, το αίτημα αγοράς των F-16 είναι «παγωμένο» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο δεν το έχει αποστείλει ακόμα επίσημα -μόνο ανεπίσημα- στις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

  • Οι επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, έχουν ενοχλήσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες νομοθέτες από τους οποίους εξαρτάται η πώληση των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία.

Έλαβαν μεν αρνητικές απαντήσεις, αλλά στην Ουάσιγκτον πιστεύεται πως δεν θα το βάλουν κάτω μέχρι την Τρίτη που ξεκινά η σύνοδος κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Δεν γνωρίζουμε τι προτείνουν και μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνουμε. Αλλά αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι η δημοκρατική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το τηλεφώνημα του στον Ταγίπ Ερντογάν, επιθυμεί να παραδώσει στην Τουρκία τα αμερικανικά μαχητικά εάν ο Τούρκος πρόεδρος εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για απαράδεκτη υπόσχεση που θα «κάψει» κάνει …Τούρκους τους ομογενείς, τους Αρμένιους, τους Κούρδους και τους χριστιανούς ψηφοφόρους, οι οποίοι στις προεδρικές εκλογές του 2024 θα τιμωρήσουν το σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου. Τελικά, είναι πολλοί οι ψήφοι τους…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. 

https://hellasjournal.com