31.7.23

Ρωσία: Ουκρανική απόπειρα επίθεσης με drones κατά της Μόσχας καταγγέλλει το υπουργείο Άμυνας

 

Είναι δυνατόν  να πιστεύουν οι Ουκρανοί ότι το ΝΑΤΟ θα θυσιάσει τον πλανήτη για να χτυπήσει με πυρηνικά όπλα τη Ρωσία; Προκαλούν συνέχεια τη Ρωσία η οποία δεν θα διστάσει και πολύ να ισοπεδώσει οριστικά την Ουκρανία και να τη σβήσει από το χάρτη.Ας φροντίσουν να βρουν μια συμβιβαστική λύση γιατί το ΝΑΤΟ απλώς θέλει να ενημερωθεί για  τα νέα οπλικά ρωσικά συστήματα και τίποτα άλλο.
Α.Α

\Από Πάνος Κιτσικόπουλος  with AFP, AP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα τρία UAV εξουδετερώθηκαν ή καταρρίφθηκαν - Ωστόσο προβληματίζει το ότι εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη φθάνουν πλέον στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας

Την κατάρριψη τριών ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που επεχείρησαν να επιτεθούν στην Μόσχα τα ξημερώματα της Κυριακής ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Τα δύο από τα τρία UAV συνετρίβησαν αφού εξουδετερώθηκαν με ραδιοηλεκτρονικά μέσα, ενώ το τρίτο εξουδετερώθηκε από την ρωσική αεράμυνα πάνω από την συνοικία Οντιντσόβο.

Από την επίθεση τραυματίστηκε ένας φύλακας και σημειώθηκαν μικρής έκτασης ζημιές στην πρόσοψη δύο κτιρίων με γραφεία στην επιχειρηματική συνοικία Moskva-Citi, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το Κρεμλίνο. Ένα εκ των δύο κτιρίων στέγαζε υπηρεσίες τριών υπουργείων, καθώς και διαμερίσματα. Οι πτήσεις από και προς το αεροσδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας ανεστάλησαν για περίπου μία ώρα.

Πάντως, το γεγονός ότι εχθρικά drones έχουν αρχίσει να φθάνουν στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας τους τελευταίους μήνες, ακόμη κι αν δεν προκαλούν σοβαρές ζημιές, προκαλεί αμηχανία στις αρχές που έχουν πει στον κόσμο πως η Ρωσία έχει τον πλήρη έλεγχο της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» εναντίον της Ουκρανίας.

Το συμβάν ακολουθεί εκείνο που σύμφωνα με τη Ρωσία ήταν μια παρόμοια απόπειρα της Ουκρανίας να επιτεθεί στη Μόσχα με δύο drones την περασμένη Δευτέρα (24/7), ένα από τα οποία καταρρίφθηκε κοντά στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Άμυνας. Αξιωματούχοι έκαναν τότε λόγο για σκληρά αντίποινα.

Ο πόλεμος «φτάνει στη Ρωσία, στα στρατηγικά κέντρα και τις στρατιωτικές βάσεις της», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σταδιακά, ο πόλεμος επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας, στα συμβολικά κέντρα της και τις στρατιωτικές βάσεις της και αυτή είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία, φυσική και απολύτως δικαιολογημένη», είπε ο Ζελένσκι στο καθημερινό διάγγελμά του, στο περιθώριο επίσκεψής του στο Ιβάνο-Φρανκίφσκ (δυτική Ουκρανία).

«Η Ουκρανία ισχυροποιείται», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η χώρα του θα πρέπει να προετοιμαστεί για νέες επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών υποδομών της, τον επόμενο χειμώνα. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει το ενεργειακό δίκτυο.

Σχεδόν το 40% του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας καταστράφηκε τον περασμένο χειμώνα, από πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας, με αποτέλεσμα πολλές ουκρανικές πόλεις να βυθιστούν στο σκοτάδι και το κρύο. Το Κίεβο κατήγγειλε ότι αυτή ήταν μια σκόπιμη στρατηγική για να πληγούν άμαχοι, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου. Η Μόσχα λέει ότι εξαπέλυσε αυτές τις επιθέσεις για να περιορίσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας.

«Είναι προφανές ότι αυτό το φθινόπωρο και (…) τον χειμώνα ο εχθρός θα προσπαθήσει να επαναλάβει τον τρόμο εναντίον της ενεργειακής βιομηχανίας της Ουκρανίας. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό», είπε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος σε υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του και τοπικούς αξιωματούχους.

Σε ξεχωριστή εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι αντέκρουσε με επιτυχία επίθεση στη διάρκεια της νύχτας στη χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014, από 25 ουκρανικά drones, τα οποία, όπως είπε, είτε κατέρριψε είτε ανάγκασε να συντριβούν. Κανείς δεν τραυματίστηκε και δεν σημειώθηκαν ζημιές στο επεισόδιο στην Κριμαία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Παράλληλα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών στο Κίεβο.

«Το βράδυ της 29ης Ιουλίου, εχθρικός πύραυλος έπληξε εκπαιδευτικό ίδρυμα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, «ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν».

Ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην πόλη τις πρώτες ημέρες του πολέμου που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις την απελευθέρωσαν μερικές εβδομάδες αργότερα.

Σε βίντεο που δημοσιοποίησε η ουκρανική αστυνομία στην πλατφόρμα Telegram, διακρίνεται ένας τραυματίας να απομακρύνεται με φορείο από ένα ισοπεδωμένο κτίριο.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες για την επίθεση στην πόλη Σούμι.

https://gr.euronews.com