26.7.23

Βετεράνος των Canadair: Τα αεροσκάφη δεν πέφτουν από μια αποκόλληση πλωτήρα - Κάτι άλλο έφερε την τραγωδία

 


Γράφει ο 

18:04 - 25/07/2023
Τελευταία ενημέρωση: 18:42 - 25/07/2023

Πάγωσε το πανελλήνιο με την συντριβή του Canadair 215, το μεσημέρι της Τρίτης, στη μάχη που έδινε το πλήρωμα με τη φωτιά της Καρύστου.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο video της πτώσης, το αεροσκάφος βουτάει στην πλαγιά σε πολύ χαμηλό ύψος για να σβήσει τη φωτιά και ενώ αφήνει το νερό χτυπάει σε άγνωστο αντικείμενο που δεν φαίνεται στο βίντεο χάνει τον δεξιό πλωτήρα και γέρνει προς τα δεξιά χωρίς να έχει τη δύναμη να πάρει ύψος.

Κάνει μια δεξιά στροφή και αμέσως φαίνεται η φλόγα από την έκρηξη που προκλήθηκε από την πρόσκρουση του αεροπλάνου στο έδαφος.

Το iEidiseis, μίλησε με βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας και πιλότα που πέταξε στο παρελθόν με τα συγκεκριμένα αεροπλάνα.Όπως ξεκαθάρισε «το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν πέφτει από την απώλεια ενός πλωτήρα και δεν πρέπει να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής. Όλα αυτά θα εξεταστούν από τους ειδικούς και θα ξέρουμε όλοι τι ακριβώς δεν πήγε καλά».

Ωστόσο, τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι ότι γιατί το αεροσκάφος πέταγε τόσο χαμηλά, από το βίντεο φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια περίεργη κλίση, ενώ δεν ξέρουμε αν υπέστη από τον πλωτήρα ή προϋπήρξε βλάβη στο πηδάλιο. Επίσης κατά τον έμπειρο ιπτάμενο εν τέλει «είναι μια αλληλουχία πραγμάτων, μια σειρά γεγονότων που καταλήγουν σε τραγωδίες ώστε να μην μπορεί το πλήρωμα να έχει μια διέξοδο».

ptosi canadair karistos

Κατά τον ίδιο παλαιότερα ένα Canadair χτύπησε σε καλώδια της ΔΕΗ στον Πύργο χάνοντας τμήμα του φτερού και του πηδαλίου αλλά οι ιπτάμενοι το προσγείωσαν με ασφάλεια στην Ανδραβίδα. «Για αυτό σας λέω πρέπει όλοι να περιμένουμε να μιλήσουν οι ειδικοί».

Το τραγικό πάντως είναι ότι τόσο ο 34χρονος πιλότος όσο και ο 27χρονος συγκυβερνήτης «πρόλαβαν και το… έζησαν».

Σημειώνεται ότι στο σημείο της συντριβής συνεχίζεται η έρευνα με ένα ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας.


Η ανακοίνωση του ΓΕΑ για τον θάνατο των πιλότων

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

https://www.ieidiseis.gr

______________________

Φ.Μ