12.7.23

Ο Πάιατ είχε επαφές με τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας - Τι προετοιμάζεται;ΣχόλιοΟ υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κων/νος Κόμπος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση (10/07/2023) με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων, Τζέφρι Παίατ, στο περιθώριο του Συνεδρίου του «Economist»: «Eastern Mediterranean Business Summit». Νωρίτερα, ο Κ. Κόμπος συναντήθηκε και με τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ενώ στη συνέχεια είχε επαφές με εκπροσώπους της κυπριακής ομογένειας, και ηγετικά στελέχη των Αμερικανο-Εβραϊκών οργανώσεων «American Jewish Committee» (AJC) και του «American Israel Public Affairs Committee» (AIPAC).

«Είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με [τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κ. Κόμπο] σχετικά με την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Αν. Μεσογείου (East Med), επιβεβαιώνοντας την κοινή μας δέσμευση στο 3+1 [σχήμα] με τους Έλληνες και Ισραηλινούς εταίρους», έγραψε στο Twitter (10/07/2023) ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ενέργειας, Τζέφρι Πάιατ.
Σχόλιο Πρώτο: Η χρήση του όρου «East Med» από τον Αμερικανό υφυπουργό συνιστά δημιουργική ασάφεια που παραπέμπει στον αγωγό EastMed καίτοι εννοεί την Ανατολική Μεσόγειο.
Σχόλιο Δεύτερο:Το ότι οι επαφές των δύο ανδρών Κόμπου-Πάιατ, σχεδόν αποσιωπήθηκαν, είναι ενδεικτικό των έντονων παρασκηνιακών διεργασιών που αφορούν στην τύχη ολόκληρης της περιοχής. Η μυστικότητα των όποιων διεργασιών μόνο ασφάλεια και σιγουριά δεν αποπνέει. Εάν βρείτε ανακοινώσεις ενημερώστε μας...
Σχόλιο Τρίτο:Σχεδόν ένα μήνα πριν, στις 12/06/2023, το «Economist», είχε πάλι διοργανώσει «συνέδριο», αυτήν την φορά στο Λονδίνο και τότε το iEpikaira έγραφε: «Σεμινάριο του Economist στο Λονδίνο παρουσία εκπροσώπων της ΚΔ προλειαίνει το έδαφος για το νέο σχέδιο Ανάν με όχημα τα ενεργειακά!»
Σχόλιο Τέταρτο:Το παρόν βήμα από τον Αύγουστο του 2022 έγραφε: «Το δίδυμο Πάιατ-Χόκσταϊν βάζουν πλώρη για Ανατολική Μεσόγειο...», και απ' ότι φαίνεται πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, μόνο που το φρούτο απ' ότι φαίνεται θα είναι πολύ πικρό για τον Ελληνισμό εν συνόλω...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ.-
 epikairos@pm.me

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com