6.7.23

Βρετανικό λάδι στη φωτιά των Δυτικών Βαλκανίων


 Ενδεικτική των προθέσεων και επιδιώξεων του Λονδίνου είναι χθεσινή δήλωση Βρετανίδας βουλευτού με αναφορά στο Κόσοβο και τις εξελίξεις στο μέτωπο με τη Σερβία. Η Αλίσια Κερνς (Alicia Cairns) απρόκλητα προέβη στην δήλωση ότι οπλισμός μεταφέρεται στις βόρειες περιοχές της αποσχισθείσας περιοχής του Κοσόβου από τη Σερβία, με ασθενοφόρα και πως αυτός ο οπλισμός αποθηκεύεται σε ορθόδοξους ναούς και μοναστήρια της περιοχής!

Είναι προφανώς μια καλά μελετημένη προβοκάτσια, στηριγμένη σε συναισθηματισμούς σε μια περιοχή όπως τα Βαλκάνια, όπου η θρησκευτική σύγκρουση έχει ιστορία.

Οι Βρετανοί εξ άλλου γνωρίζουν καλά το τοπίο και έχουν εμπειρία “αξιοποίησης” τέτοιων αντιθέσεων. Η Κερνς, εξάλλου, με τη σχετική ασάφεια-άλλοθι, επικαλείται πληροφορίες που της έχουν εμπιστευτεί αξιωματικοί του Συντάγματος “Fusilier” που δραστηριοποιείται στην περιοχή στο πλαίσιο της KFOR, υπό την εντολή του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η δήλωση της αυτονόητα προκαλεί αντιδράσεις. Για τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι είναι πολύτιμο δώρο, σε μια στιγμή που αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ τον πιέζουν για παραχωρήσεις, σε ό,τι αφορά το καθεστώς των γηγενών Σέρβων. Για την Σερβική Εκκλησία προφανώς είναι ένα πλήγμα, αφού την εμφανίζει να συμμετέχει σε παράνομες και ακραία επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως εν προκειμένω η αποθήκευση όπλων.

Η Βρετανίδα πολιτικός ουσιαστικά ρίχνει λάδι στη φωτιά. Ας σημειωθεί ότι είχαν κυκλοφορήσει τους προηγούμενους μήνες πληροφορίες πως Βρετανοί κομάντος εκπαιδεύουν Κοσοβάρους Αλβανούς, σε περιοχές κοντά στην παραμεθόριο Σερβίας-Κοσόβου, σε μεθόδους ανορθόδοξου πολέμου. Εκτός αυτού, η KFOR διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει γνώση των όσων η Βρετανίδα πολιτικός ισχυρίζεται. Εξακριβώνει, μάλιστα, ότι τους τελευταίους μήνες του 2022 είχε δοθεί κάποια σχετική πληροφορία από βρετανική μονάδα, είχε επακολουθήσει η ενδεικνυόμενη έρευνα, η οποία απέδειξε ότι η πληροφορία ήταν ψευδής.

Προκλήσεις κατά των Σέρβων

Όπως είναι λογικό, η αρμόδια Επισκοπή Ράσκας και Πριζρέν του Πατριαρχείου της Σερβίας εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία της ότι κάτι δόλιο ελλοχεύει, που δεν προμηνύει θετικές εξελίξεις για τη βαλλόμενη κοινότητα των ορθοδόξων Σέρβων στην περιοχή. Ας σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η, για λόγους ασφαλείας μετάθεση των εορτασμών της Ημέρας του Βίντοβαν, από το ανοιχτό σημείο όπου βρίσκεται το σχετικό μνημείο, στη Μονή Ντέτσανι. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στη Μάχη του Κοσόβου (15 Ιουνίου 1389), όταν ο Σουλτάνος Μουράτ είχε εισβάλει στη Βαλκανική. Σ’ εκείνη τη μάχη είχε σκοτωθεί μαχόμενος ο βασιλιάς των Σέρβων Λάζαρος.

Κατά την επιστροφή μάλιστα των προσκυνητών, που είχαν συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, είχε συλληφθεί από αστυνομικούς του Κοσόβου ο γιος του προέδρου της Σερβίας, Ντάνιλο Βούτσιτς. Είχαν αξιώσει κατά την διαδικασία εξακρίβωσης να τους παραδώσει το πουλόβερ, το οποίο έφερε στην σερβική και αγγλική την επιγραφή: “Παράδοση – δεν είναι εκδοχή!”.

Υπό τη βαριά σκιά των δηλώσεων της Βρετανίδας βουλευτού, που πρέπει σημειωθεί ότι απλά σηματοδοτεί τα όσα στο πεδίο τεκταίνονται, οι αρχές του Κοσόβου συνέλαβαν, ανέκριναν και στη συνέχεια άφησαν ελεύθερο, τον σερβικής καταγωγής πρώην υπουργό, ο οποίος οδηγούσε, έχοντας στο αυτοκίνητο την οικογένειά του! Πρόκειται για τον Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς, πρώην Υπουργό για τον Επαναπατρισμό και την Αποκατάσταση, που είχε εκλεγεί με τη “Λίστα Σέρμπσκα”.

Την περασμένη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο του Κοσόβου είχε αποφασίσει να χαρακτηρίσει τις οργανώσεις των Σέρβων του Κοσόβου “Πολιτική Προστασία” και “Ταξιαρχία του Βορρά” ως “τρομοκρατικές οργανώσεις”. Ας σημειωθεί ότι η “Πολιτική Προστασία” είναι επίσημο παράρτημα της σχετικής κρατικής Υπηρεσίας της Σερβίας, η οποία τουλάχιστον από το 2015 έχει νόμιμη συνεργασία και συμμετοχή σε δράσεις της αρμοδιότητάς της με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Κοσόβου. Η δε οργάνωση “Ταξιαρχία του Βορρά” δεν έχει αντικειμενική οντότητα. Η μόνη δράση της είναι ότι κάνει αναρτήσεις στο διαδίκτυο και γράφει συνθήματα σε τοίχους.

Η περιοδεία Ράμα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, έχοντας πάρει αέρα από την επίσκεψη στα Τίρανα του Μπιλ Κλίντον, με βασικούς συνοδούς τον γαμπρό του και τον γιο του Τζωρτζ Σόρος, περιοδεύει στις 6 -7 Ιουλίου σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι στα μέσα Οκτωβρίου, τα Τίρανα θα φιλοξενήσουν τη Σύνοδο της “”Πρωτοβουλίας του Βερολίνου”.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι δηλώνει αρνητικός για μία συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του. Η άρνησή του είναι πρόσθετη απόδειξη ότι οι σχέσεις των δύο είναι κάτω από το μηδέν. Ας σημειωθεί ότι ο Έντι Ράμα εκτελεί για λογαριασμό της Δύσης συγκεκριμένη αποστολή: Να ελέγξει πολιτικά τους Αλβανούς και στο Κόσοβο, αλλά και στα Σκόπια.

https://slpress.gr


(Αναρτήθηκε στην Efenpress,από τον Μιχάλη Τσολάκη)