18.6.23

Πολεμικό Ναυτικό: Ο «ΝΕΑΡΧΟΣ» φουλάρει τις μηχανές – Δύο ελληνικές FDI μέσα στο 2024 – Τον Ιούλιο το πρώτο κομμάτι χάλυβα της φρεγάτας «ΦΟΡΜΙΩΝ»Στις αρχές του ερχόμενου Ιουλίου στα ναυπηγεία στη Lorient οι Γάλλοι κατασκευαστές αναμένεται να ‘’χτίζουν’’ ταυτόχρονα και τις τρεις υπό παραγγελία Ελληνικές φρεγάτες. Ο ρυθμός ναυπήγησης δείχνει να είναι καταιγιστικός και όχι απλά εντός χρονοδιαγράμματος αλλά με τους κατασκευαστές να προηγούνται και όλα τα δεδομένα προδιαγράφουν επίσπευση των παραδόσεων.
Την ώρα που η πρώτη Ελληνική FDI, η φρεγάτα ‘’ΚΙΜΩΝ’’ έχει ήδη εντός της dry dock πάρει τη μορφή πολεμικού πλοίου οι Γάλλοι-όπως αποκαλύπτουν και οι αποκλειστικές εικόνες που παρουσιάζει το Newpost- ήδη έχουν κατασκευάσει το 80% των blocks της δεύτερης φρεγάτας ‘’ΝΕΑΡΧΟΣ’’ και έως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να έχουν πιάσει το 100%.Ενώ από τον Μάιο τα blocks βάφονται και προετοιμάζονται να λάβουν την τελική τους μορφή.  Ήδη έχουν κατασκευάσει χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση τα αντίστοιχα blocks για τις δύο πρώτες FDI, τη Γαλλική ‘’Amiral  Ronarc’h’’ και την ‘’ΚΙΜΩΝ’’ με αποτέλεσμα τα αρμόδια συνεργεία και τμήματα να διαθέτουν πλέον απόλυτη τεχνογνωσία και να επιταχύνουν τη διαδικασία.
Κώστας Σαρικάς
Την  ολοκλήρωση κατασκευής του συνόλου των blocks του hull της φρεγάτας ‘’ΝΕΑΡΧΟΣ’’ θα ακολουθήσει η έναρξη κοπής των πρώτων ελασμάτων της 3ηςΕλληνικής FDI ‘’ΦΟΡΜΙΩΝ’’ προκειμένου σταδιακά να ξεκινήσουν οι εργασίες ώστε να ‘’χτιστούν’’ τα blocks του πλοίου. Έτσι από τα μέσα το καλοκαιριού συνεργεία των ναυπηγείων θα δουλεύουν ταυτόχρονα και στα τρεις Ελληνικές φρεγάτες έως η πρώτη FDI‘’ΚΙΜΩΝ’’ παραδοθεί στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές του 2025 και πιθανότατα πριν από το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα.
Το επόμενο βήμα στη ναυπήγηση των τριών φρεγατών του Στόλου αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου όταν η FDI‘’ΚΙΜΩΝ’’ βγει από την dry dockδεξαμενή και πέσει στη θάλασσα. Τη θέση της αναμένεται να πάρει ο ‘’ΝΕΑΡΧΟΣ’’ και ενώ σε πλήρη εξέλιξη θα βρίσκονται οι εργασίες για να ‘’χτιστούν’’ τα blocks της ‘’ΦΟΡΜΙΩΝ’’. Την άνοιξη του 2024 αναμένεται να πέσει στη θάλασσα και ο ‘’ΝΕΑΡΧΟΣ’’ ενώ στη dry dockδεξαμενή θα βρεθεί ο ‘’ΦΟΡΜΙΩΝ’’ για να πάρει μορφή πολεμικού πλοίου.
Άλλωστε η FDI ‘’ΦΟΡΜΙΩΝ’’ θα είναι το πλοίο το οποίο από την αρχή θα διαθέτει την πλήρη Ελληνική διαμόρφωση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού με κυρίαρχο την ύπαρξη 32 εκτοξευτών για τους πανίσχυρους πυραύλους Aster 30. Διαμόρφωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις δύο πρώτες Ελληνικές FDI μετά την παράδοση τους στο Πολεμικό Ναυτικό όπως ήδη έχει συμφωνηθεί προκειμένου να κερδίσει χρόνο.
Στο Ναυτικό Επιτελείο επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση από την πρόοδο των εργασιών στα Γαλλικά ναυπηγεία με την εικόνα να μεταφέρεται συνεχώς στο ΓΕΝ από το κλιμάκιο αξιωματικών το οποίο βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στη Lorient και παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της ναυπήγησης. Ανάλογη είναι η ικανοποίηση και στη Γαλλική πλευρά που ‘’τρέχει’’ τις εργασίες με καταιγιστικό ρυθμό και επιβεβαιώνει τις Ελληνικές προσδοκίες. Την ώρα μάλιστα που διεκδικεί ένα ακόμη μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο δεν είναι άλλο από τις καινούργιες κορβέτες του Ελληνικού Στόλου.
Την ίδια ώρα πάντως οι Γάλλοι διαμηνύουν ότι η λήξη της προθεσμίας για την ενεργοποίηση της option για την 4η FDI στα τέλη Ιουνίου δεν συνεπάγεται και ακύρωση της καθώς είναι διατεθειμένοι να δώσουν επιπλέον χρόνο στην Αθήνα. Πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε διπλή προεκλογική περίοδο με τη νέα κυβέρνηση εκτός απροόπτου να αναλαμβάνει εντός Ιουλίου.
Άλλωστε τόσο η κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group όσο και γενικότερα η Γαλλική κυβέρνηση κάνουν λόγο για μια στρατηγική συμφωνία μακράς πνοής με την Ελλάδα αλλά και με το Πολεμικό Ναυτικό. Οι Γάλλοι με ‘’όπλο’’ την ταχύτητα στη  ναυπήγηση των FDI, την ομοιομορφία αλλά και το άνοιγμα στην Ελληνική εγχώρια αμυντική βιομηχανία αναμένεται έπειτα από την εκλογή της νέας κυβέρνησης να εξαπολύσουν την τελική τους ‘’επίθεση’’ και για το πρόγραμμα των κορβετών πιθανότατα με μια καινούργια δελεαστική πρόταση.

ΠΗΓΗ

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com