29.6.23

Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. Καρότο και μαστίγιο η διεύρυνση του ΝΑΤΟ Τι συμβαίνει με Σουηδία και Φινλανδία



Έκτακτη συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία στις 6 Ιουλίου συγκάλεσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ώστε να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για είσοδο στη Συμμαχία των 2 χωρών.

«Είναι τώρα η ώρα να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους καθώς ανακοίνωσε την ημερομηνία της συνάντησης, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών, αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών και συμβούλων ασφαλείας από Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ και η Ουγγαρία φαίνεται να καθυστερεί τη δική της διαδικασία έγκρισης της σουηδικής ένταξης. Βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος Δημοκρατικός Συνασπισμός της Ουγγαρίας, γράφουν ότι ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα Fidesz δεν θα προγραμματίσουν ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας στην τελευταία εαρινή σύνοδο της ουγγρικής Βουλής την επόμενη εβδομάδα, αλλά από το φθινόπωρο.

«Παράθυρο» προς την Τουρκία ανοίγει η Ε.Ε
Μετά από αίτημα της Γερμανίας, το οποίο έγινε δεκτό, στα συμπεράσματα της ΕΕ υπάρχει αναφορά για το πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι σχέσεις ΕΕ με την Τουρκία, φυσικά… Ερντογάν επιτρέποντος, και να υπάρξει μία στρατηγική συζήτηση στην επόμενη τακτική Σύνοδο τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η Ελλάδα έχει υπογράψει καθώς υπάρχει αναφορά στα προηγούμενα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και η ΕΕ ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας στην Άγκυρα.

Στοκχόλμη: Δυσχεραίνει τα πράγματα το νέο κάψιμο του Κορανίου
Ένας άνδρας έσκισε και έκαψε την Τετάρτη ένα αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος της Στοκχόλμης, προκαλώντας την άμεση καταδίκη της Άγκυρας και φέρνοντας νέα “σύννεφα” στην προσπάθεια της σκανδιναβικής χώρας να άρει το βέτο της Τουρκίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η αστυνομία της Σουηδίας έδωσε άδεια νωρίτερα για τη διεξαγωγή μικρής συγκέντρωσης μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης, στη διάρκεια της οποίας ο διοργανωτής της είχε προαναγγείλει ότι θα κάψει ένα αντίτυπο του Κορανίου, κατά την πρώτη ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα.

Μια σειρά από διαδηλώσεις στη Σουηδία ενάντια στο Ισλάμ και υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων έχουν εκνευρίσει την Άγκυρα.

Περίπου 200 περαστικοί είδαν έναν από τους δύο διοργανωτές της συγκέντρωσης να σκίζει σελίδες από ένα αντίτυπο του Κορανίου και να σκουπίζει τα παπούτσια του με αυτές πριν βάλει ένα κομμάτι μπέικον μέσα στο βιβλίο και μετά φωτιά για να το κάψει, ενώ ο άλλος διαδηλωτής μιλούσε σε μεγάφωνο.

Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους φώναζαν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» στα αραβικά για να διαμαρτυρηθούν για το κάψιμο, και ένας άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία αφού προσπάθησε να πετάξει μια πέτρα.

Ένας υποστηρικτής της διαδήλωσης φώναξε «ας καεί» καθώς το ιερό βιβλίο καιγόταν.

Καταδικάζει η Άγκυρα
Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση, με τον Τούρκο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να καταδικάζει μια «χυδαία» και «αχρεία» ενέργεια.

«Καταριέμαι την πράξη την απεχθή πράξη που διαπράχθηκε κατά του Ιερού μας Βιβλίου, του Ιερού Κορανίου, την πρώτη ημέρα του Άιντ αλ Άντχα», έγραψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στον λογαριασμό του στο Twitter. «Είναι απαράδεκτο να επιτρέπονται αυτές οι αντι-ισλαμικές ενέργειες υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης».

«Το να κλείνεις τα μάτια σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις δηλώνει συνενοχή», συνέχισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Τον περασμένο Ιανουάριο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, το κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Στοκχόλμη, είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συνομιλίες με τη Στοκχόλμη για το αίτημά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο διοργανωτής της σημερινής συγκέντρωσης, ο 37χρονος Σαλουάν Μομίκα, ο οποίος δηλώνει ότι είναι Ιρακινός πρόσφυγας και θέλει να απαγορευτεί το Κοράνι, είχε αναφέρει πριν ότι ήθελε «να εκφράσει την άποψή του». «Θέλω να σκίσω το Κοράνι και να το κάψω», έγραψε στο αίτημα που κατέθεσε στην αστυνομία.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σουηδίας
Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν θα κάνει εικασίες για το πώς η διαμαρτυρία θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Είναι νόμιμο αλλά όχι πρέπον», τόνισε, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην αστυνομία να λάβει αποφάσεις για περιπτώσεις με το κάψιμιο του Κορανίου.

Οι εκπρόσωποι του Μεγάλου Τεμένους της σουηδικής πρωτεύουσας δήλωσαν απογοητευμένοι από την απόφαση της αστυνομίας να χορηγήσει άδεια για τη συγκέντρωση αυτή πρώτη μέρα της μουσουλμανικής γιορτής, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του τεμένους και ιμάμης Μαχμούντ Χαλφί.

«Βάζει πλάτη» ο Σολτς, αλλά…
Τηλεφωνική συνομιλία είχαν νωρίτερα απόψε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την επικείμενη σύνοδο και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, «κυρίως σχετικά με την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη και την ολοκλήρωση, σύντομα, της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Τουρκίας «συζήτησαν επίσης περαιτέρω βήματα προκειμένου να διευρυνθεί η συνεργασία σε διάφορα ζητήματα και να εμβαθυνθεί η ανταλλαγή απόψεων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Καμία ελπίδα;
Για το ίδιο θέμα, τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων dpa αναφέρεται στην αντίστοιχη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην οποία τονίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «δεν άφησε καμία ελπίδα ότι θα συναινέσει σύντομα στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε ότι η Σουηδία έχει κάνει «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, εξακολουθούν ωστόσο να υπάρχουν», όπως είπε, «απαράδεκτες καταστάσεις», όπως το γεγονός ότι δίδεται άδεια για διαδηλώσεις κατά τις οποίες «διαδίδεται τρομοκρατική προπαγάνδα», αναφερόμενος, προφανώς, και στο κάψιμο του Κορανίου.

Σύμφωνα με το dpa, η Τουρκία, παρά την πρόσφατη αυστηροποίηση του σουηδικού νομοθετικού πλαισίου κατά της τρομοκρατίας, κατηγορεί τη Σουηδία ότι δεν λαμβάνει επαρκώς αποφασιστικά μέτρα κατά των «τρομοκρατικών οργανώσεων», εννοώντας πρωτίστως το κουρδικό ΡΚΚ.

Μία δύσκολη ένταξη
Από τον Μάιο του 2022, όταν και η Σουηδία υπέβαλε το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, περιμένει ακόμη την έγκριση της Τουρκίας και της Ουγγαρίας, που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Σουηδία φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη τρομοκρατικών, όπως τις χαρακτηρίζει, οργανώσεων –μια κατηγορία την οποία αρνείται η Σουηδία—και έχει ζητήσει την έκδοσή τους ως ένα βήμα προς την επικύρωση της ένταξης της. Έχει επίσης εκφράσει την οργή της για τις αντιτουρκικές διαδηλώσεις που έχουν γίνει στη σκανδιναβική χώρα.

Παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Σουηδία, η Άγκυρα την κατηγορεί για την υποτιθέμενη επιείκειά της προς τους Τούρκους μαχητές του PKK, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com