21.5.23

Η γεωγραφία είναι αμείλικτη: Γείτονας της Ελλάδας δεν είναι το Λουξεμβούργο, είναι η κατοχική Τουρκία, που θέλει να επαναλάβει το «μοντέλο» της Κύπρου, στο Αιγαίο (video)



 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Οι Έλληνες πολίτες, σε όλο τον κόσμο, ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν τον νέο ηγέτη που θα ηγηθεί της χώρας σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο ειδικά για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να επανέρχεται δριμύτερος καθώς οι πάντες πιστεύουν ότι θα νικήσει με μεγάλη διαφορά στον δεύτερο γύρο τον εκλογών, της 28ης Μαΐου. Ο αντίπαλος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αποδείχθηκε ότι ούτε καν για …πρόγευμα είναι για τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. Ήταν ο πιο εύκολος αντίπαλος. Αν είχε απέναντι του ένα εκ των δημάρχων της Κωνσταντινούπολης ή της Άγκυρας, θα είχε ηττηθεί.

Το ενδιαφέρον μας για τον νέο ηγέτη της Ελλάδας αφορά τις θέσεις του για τα εθνικά θέματα, ανάμεσα τους το Κυπριακό. Βεβαίως, αυτή τη δεδομένη στιγμή, τους πολίτες ενδιαφέρουν, ίσως περισσότερο, τα θέματα της διαφθοράς, της υγείας, της δικαιοσύνης, της Παιδείας, της ανεργίας των νέων, της οικονομίας γενικότερα,  και άλλα πολλά.

  • Όμως, εάν μία χώρα δεν είναι ισχυρή στρατιωτικά για να υποστηρίζει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της, όλα τα υπόλοιπα φαντάζουν -και είναι- μικρά και θα μπορούσαν να διορθωθούν αν εξέλειπε η διαφθορά και εφαρμοζόταν η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία.
  • Στην Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο, τα κόμματα βολεύουν τους δικούς τους, που βεβαίως δεν είναι πάντα οι άριστοι.

Η φράση «να εξασφαλίσουμε τα παιδιά μας στο δημόσιο» είναι ψωμοτύρι και για την Μητέρα Πατρίδα και για τη “θυγατέρα” Κύπρο, που πάντα μιμείται την πρώτη.

Σίγουρα, στον στρατιωτικό τομέα η Ελλάδα είναι ισχυρή. Η Κύπρος όχι, διότι οι πολιτικοί και οι οικονομικοί παράγοντες ενδιαφέρονταν μόνο για το προσωπικό συμφέρον. Με τα κλεμμένα χρήματα της διαφθοράς το νησί θα μπορούσε να είχε πολλά πολεμικά αεροπλάνα και πλοία. Αυτή τη στιγμή δεν έχει τίποτα. Και ελπίζει μόνο στην Ελλάδα.

Ο νέος πρωθυπουργός, όποιος και αν είναι, πρέπει να συνεχίσει τους εξοπλισμούς, διότι η γεωγραφία είναι αμείλικτη. Γείτονας της Ελλάδας δεν είναι το Λουξεμβούργο. Είναι η κατοχική Τουρκία, που θέλει να επαναλάβει το «μοντέλο» της Κύπρου στο Αιγαίο.

Μόλις την Τετάρτη ο δημιουργός της παράνομης «γαλάζιας πατρίδας» επανέλαβε τους απαράδεκτους και ανιστόρητους ισχυρισμούς του από το βήμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu. Έτσι για να μην ξεχνάμε.

Πόσοι, όμως, στην Ελλάδα και στην Κύπρο έδωσαν σημασία;

Οι εξοπλισμοί που αποφάσισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δυνάμωσαν την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά, αλλά και να επιτεθεί, που βεβαίως δεν είναι στις προθέσεις της.

Με βάση αυτό το γεγονός, η όποια ελληνική κυβέρνηση μπορεί να καθίσει στο τραπέζι με άλλους όρους. Η Ελλάδα απορρίπτει τις απαιτήσεις της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου και είναι αποφασισμένη να τα υπερασπίσει αποτελεσματικά.

  • Όσα θέτει η κατοχική δύναμη στο τραπέζι είναι απαράδεκτα και δεν υπάρχει κανένας σοβαρός πολιτικός στην Ελλάδα που θα αποδεχθεί απώλεια ελληνικού εδάφους. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Απ’ εκεί και πέρα δίνουμε σημασία στις διαρροές ότι οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί, μετά τις εκλογές, θα πιέσουν για …«ρύθμιση» των ελληνοτουρκικών «διαφορών». Που δεν είναι διαφορές αλλά ανιστόρητες απαιτήσεις της Τουρκίας.

Ευχόμαστε ότι η νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι, όποια αποφασίσει ότι θέλει ο λαός, θα αντισταθεί στους σχεδιασμούς των ξένων.

Αναφορικά με το Νησί της Αφροδίτης, πρέπει επιτέλους να ξεχαστεί το έωλο σύνθημα ότι αποφασίζει η Κύπρος και συμπαραστέκεται η Ελλάδα. Ο χώρος είναι ενιαίος, είναι ελληνικός. Όταν κινδυνεύσει ξανά το νησί, όπως αναμένουμε ότι θα συμβεί μετά τις τουρκικές εκλογές, η Ελλάδα πρέπει να τρέξει να βοηθήσει.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Το πρόβλημα με τους συμβούλους και τους παρασυμβούλους που διορίζουν οι εκάστοτε Πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι υπουργοί τους είναι σοβαρότατο. Όμως, την ίδια στιγμή, το να κατηγορούν το σημερινό ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου το ΑΚΕΛ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) πάει πολύ. Και τα δύο κόμματα έχουν αναμειχθεί στην άνευ προηγουμένου διαφθορά και σε αυτό το απαράδεκτο σύστημα των διορισμών.

Χιλιάδες οπαδοί τους, όπως και του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ έχουν διοριστεί στο δημόσιο με συνοπτικές διαδικασίες. Απλά τότε δεν ασχολείτο κανείς. Τώρα το θέμα των απαράδεκτων διορισμών ημετέρων αναδείχθηκε σε δεύτερο …Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ πρέπει να καθαρίσουν πρώτα το στάβλο τους για να δικαιούνται να ομιλούν. Ο μακαρίτης Ανδρέας Βγενόπουλος είχε στην τσέπη του τις ηγεσίες των δύο κομμάτων. Σώθηκαν απλά επειδή πέθανε.

Σε ότι αφορά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, που δεν έβαλε το χέρι του στο μέλι της διαφθοράς, να καθαρίσει αμέσως το Προεδρικό και τα υπουργεία από το φαινόμενο που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να τοποθετηθεί ο ίδιος και να πει την αλήθεια για όλους αυτούς τους απαράδεκτους διορισμούς. Και να πει ονόματα. Να σταματήσει να καλύπτει τις προηγούμενες αμαρτωλές κυβερνήσεις. Πόσους διόρισαν οι προηγούμενοι πρόεδροι, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο μακαρίτης Δημήτρης Χριστόφιας; Να μιλήσετε κύριε Πρόεδρε τώρα. Βέβαια, κακώς τους μιμηθήκατε…

ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, το Υπουργικό Συμβούλιο αποστέρησε την κυπριακή υπηκοότητα από τον απατεώνα Τζο Λόου. Πρέπει να το πράξει για όλους και άμεσα. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις πουλούσαν τα κυπριακά διαβατήρια, που είναι ευρωπαϊκά, στους όπου γης απατεώνες ολιγάρχες. Διότι το θέμα, κάποια στιγμή, θα το φέρει για νέες κυρώσεις η αμερικανική κυβέρνηση. Θυμίζω ότι οι προηγούμενοι, όταν θέταμε το θέμα, μας έλεγαν να …προσέχουμε διότι ενοχλούμε το οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Ότι και να σημαίνει η φράση, και ο καθένας καταλαβαίνει…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.