21.5.23

Καμπανάκι στο Αιγαίο! Οι Τούρκοι παρέδωσαν 2 νέα UCAV AKSUNGUR στo Ναυτικό- Αυξάνουν και τη μηνιαία παραγωγή τους



 Ενώ ένα UCAV AKSUNGUR κατασκευαζόταν σε διάστημα 3 μηνών στην TAI, η παραγωγική ικανότητα αυξήθηκε τώρα σε ένα ανά μήνα

ΗΤουρκική αμυντική βιομηχανία είναι γεγονός ότι στον τομέα των UAV, έχει πραγματοποιήσει άλματα τα τελευταία χρόνια προβαίνοντας στην κατασκευή και διάθεση στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μιας μεγάλης γκάμας από αυτά, σε σημαντικούς αριθμούς, ενώ παράλληλα προβαίνει και στην εξαγωγή τους σε άλλες χώρες.

Στο παραπάνω μήκος κύματος εντάσσεται άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, έγκριτου σε αμυντικά θέματα, το οποίο αναφέρει ότι, η TAI συνεχίζει να παραδίδει το AKSUNGUR SİHA στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) και συγκεκριμένα  ότι  ακόμη 2 AKSUNGUR SİHA παραδόθηκαν και εντάχθηκαν στο οπλοστάσιό τους.

Νέα παράδοση AKSUNGUR SİHA στις ΤΕΔ και αύξηση της παραγωγής τους

Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας Καθ. Δρ. Ισμαήλ Ντεμίρ ανακοίνωσε ότι 2 ακόμη AKSUNGUR SİHA έχουν παραδοθεί στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στη δήλωση που έκανε ο Ντεμίρ είπε «Νέοι στρατιώτες του ένδοξου στρατού μας που θα προσθέσετε δύναμη στην ουράνια γη! Παραδώσαμε 2 ακόμη AKSUNGUR SİHA στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας. Συγχαρητήρια" Έτσι, ο αριθμός των AKSUNGUR που παρήγαγε μέχρι στιγμής η TAI έφτασε τα 10.

Από την άλλη πλευρά, οι δραστηριότητες συναρμολόγησης νέων AKSUNGUR συνεχίζονται στη γραμμή παραγωγής.

Ενώ 1 UAV AKSUNGUR κατασκευαζόταν σε 3 μήνες στην TAI, η παραγωγική ικανότητα αυξήθηκε σε 1 ανά μήνα. Στόχος είναι η παραγωγή 2 UAV AKSUNGUR σε ένα μήνα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το AKSUNGUR SİHA, το οποίο χρησιμοποιείται ενεργά από το τουρκικό ναυτικό, αναμένεται να παραδοθεί στο Κιργιστάν και την Αγκόλα στο εγγύς μέλλον.

Τεχνικές προδιαγραφές UAV AKSUNGUR

Άνοιγμα φτερών: 24 μέτρα
Οριζόντιο μήκος: 11,6 μέτρα
Χρόνος πτήσης: 50+ ώρες
Χρήσιμη χωρητικότητα φορτίου: 750+ kg
Εμβέλεια : 250+ km

Κινητήρας: 2×170 HP
Μέγιστο υψόμετρο: 40.000 πόδια
Μέγιστο βάρος απογείωσης (MTOW): 3.300 kg
Τύπος κινητήρα: PD-170 Twin Turbo Diesel
Αποστολή Επιθετικής/Ναυτικής Περιπολίας: 12 ώρες  με εξωτερικό ωφέλιμο φορτίο 750 kg

Στο στόχαστρο του Aksungur τα Ελληνικά υποβρύχια

Οι αποστολές του UAV Aksungur είναι η συλλογή πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώριση, αλλά και η προσβολή εχθρικών στόχων, ενώ με την δυνατότητα ρίψης τορπιλών με αλεξίπτωτο και ηχοσημαδούρων, αποκτά πλέον και ανθυποβρυχιακές δυνατότητες.

Είναι επίσης γνωστό ότι η σύμβαση του έργου Meltem-III, καλύπτει την προμήθεια συνολικά 6 αεροσκαφών ATR-72/600 και την τροποποίησή τους σε διαμόρφωση ASW και ASUW για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Τώρα τα καθήκοντα ανθυποβρυχιακού πολέμου που είχαν τα εν λόγω αεροσκάφη θα μοιραστούν με τα Aksungur UAV.

Σημειώνεται ότι το AKSUNGUR ,είναι το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η TAI. 

Με την παροχή συνεχούς επιτήρησης για περισσότερες από 60 ώρες και δυνατότητα εκτόξευσης/παρακολούθησης ηχοσημαδούρων, το Aksungur φαίνεται να είναι ένα χρήσιμο όπλο σε επιχειρήσεις ASW, κατά των “εχθρικών” υποβρυχίων.

Ένα sonobuoy (ηχοσημαδούρα) είναι μια σχετικά μικρή συσκευή διαμέτρου 13 cm (5 in) και μήκους 91 cm (3 ft) - που εκτοξεύεται από αεροσκάφη (επανδρωμένα ή μη), αλλά και πλοία που διεξάγουν ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Πρόκειται για φουσκωτό πλωτήρα επιφάνειας με ραδιοπομπό, ο οποίος παραμένει στην επιφάνεια για επικοινωνία με το αεροσκάφος, ενώ ένας ή περισσότεροι αισθητήρες υδροφώνου βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε επιλεγμένο βάθος που είναι μεταβλητό, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και το σχέδιο αναζήτησης.

Η σημαδούρα μεταδίδει ακουστικές πληροφορίες από τα υδρόφωνά της μέσω ασύρματου UHF / VHF στους χειριστές του αεροσκάφους, ή του UAV.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η Τουρκία έχει αντιληφθεί την υποθαλάσσια υπεροχή της Ελλάδας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, κυρίως χάρη στα 4 υπερσύγχρονα υποβρύχιά μας τύπου Παπανικολής κλάσης 214, από τα συνολικά 11 που διαθέτουμε, γεγονός που αποτελεί σημαντικό τροχοπέδη στα σχέδιά της για διεξαγωγή ευρείας κλίμακας αποβατική επιχείρηση, με σκοπό την κατάληψη νησιών μας.

Αυτός είναι ο λόγος που οι Τούρκοι επιχειρούν και με την ένταξη των UAV Aksungur, να ανατρέψουν την Ελληνική υποθαλάσσια κυριαρχία σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο

https://www.pentapostagma.gr/